Лицемірство стало нормою

Однією із рис постмодернової та, вужче, віртуальної реальності є тенденція до повної елімінації «негативу» зі своєї області (старість, біль, смерть, критика, будь-які неприємні переживання). Один із яскравих прикладів — відзначений блогером Андреем Кузиным хід соціальної мережі «Facebook», відомий у російському інтерфейсі як опція «Мне нравится». Важливо те, що опції «Мне не нравится» не існує, так само і «ВКонтакте» — користувачі в Інтернеті свідомо тікають від труднощів і від'ємних емоцій, створюючи ілюзорний мікро-світ, в якому, окрім радісних обличь на «аватарах», можна бачити тільки те, що їх «люблять» і вони «подобаються». Креація абсолютно симульованого світу, в якому «позитивне» лицемірство «юзерів» стало нормою поведінки: від оцінок фотографій до оцінок постів та коментарів. Проте спроба витіснити умовний негатив і будь-яку критику за межі кругозору, аби створити враження власної «безпеки», результує втратою здатності до подолання в найглибшому розумінні цього слова — а, отже, і нівеляцією найвищого, чим може бути людина. Адже: «Земля змаліла, і на ній вистрибує остання людина, роблячи все мізерним».

5 коментарів

Юрій Плантус
ми придумали щастя
мабуть ситуація схожа на казку із голим королем
проте якщо всі навколо були свідомі щодо голості короля і сам король теж знав про те що інші знають, то можливо саме цей хлопчик залишався поза цією симулякривною системою
Святослав Вишинський
На відміну від казкового сценарію, є відкритим питання, чи всі з часом залишаються свідомими симуляції, граючи свідомо. В дійсності, свідомість у грі зберігають лише одиниці — з іншими цілями, але в тій же суєті.
Юрій Плантус
але хіба не можлива ситуація із двуємислієм(перепрошую, не знаю як це переклли по-українськи)
тобто витіснення як механізм захисту, як варіант подолання когнітивного дисонансу, адже в багатьох випадках існування /збереження свідомості є прийнятною втратою або радше обміном на те що особа вважає необіхідним/інший варіант.
Євген Славянов
Актуальна тема. Мабуть, це для того, щоб спонукати конструктивну критику (треба тільки пояснити коментарем, що тобі не подобається), не роздмухувати конфліктів з дрібниць і стимулювати пошук людей за інтересами, за тим, що саме подобається.
Хоча боязнь конфліктів і будь-якого негативу, безперечно, існує. Напевне, це через "історичний" досвід, який засів уже на генетичному рівні в усіх людей. «Только б не было войны»…
Галина Дичковська
«Однією із рис постмодернової та, вужче, віртуальної реальності є тенденція до повної елімінації «негативу» зі своєї області (старість, біль, смерть, критика, будь-які неприємні переживання)».
Погоджуюсь із судженням, тільки не розумію, чому його привязують виключно до сучасності?
це тенденція давня і, думаю, має витоки у релігійному чеканні апокаліптичного поділу на «правих» і «лівих».
Допустити, що в тобі є негатив — допустити можливість попадання тебе «на ліво», в прокляття, відчуження від Бога, в метафізичну смерть.
Щоб цього уникнути, людина створює ілюзію себе (і коло себе) хорошого. Причому суспільство цьому інтенсивно сприяє.
Атеїзм попав в аналогічну ситуацію, бо, відмовивши Богові в існуванні, зробив життя в принципі безглуздим. Щоб не дивитись на це безглуздя, знову ж, треба створити ілюзію.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте