Нав'язати безробітним проституцію

Круглий стіл під назвою «Дозволити не можна заборонити» 17 грудня, присвячений проблемам правового регулювання секс-бізнесу в Україні, виявився з гострими кутами. Попри дискусію, яка виникла, заходи такого роду, а особливо ініційовані на гранти Евросоюзу, мають завжди пропагандистський характер. Усі виступаючі гості президії, окрім представника УМВС, щодо легітимації проституції зайняли цілком передбачувану лоббістську позицію — а показані присутнім соціальні короткометражні фільми, односторонньо тиснучи на жалість, це тільки довели. Аналізуючи аргументацію соціальних працівників та гостей з Европи, можна було виділити три пункти, котрі, попри свою взаємосуперечливість, у рівній мірі озвучувались на користь легалізації.
 
Спершу присутнім дали зрозуміти, що проституція є експлуатацією жінок у підневільному або залежному становищі, жінки займаються цим не від хорошого життя, а тому відповідальність несуть клієнти — під супровід тез щодо захисту прав людини, експлуатації та ін. Далі виявилось, що як мінімум кожній п'ятій це подобається — значить, засуджувати повій не можна в принципі, за логікою «це така ж робота, як і всі інші». Нарешті, Клаудія Фішер «роздягнула короля» і показала яка проституція прибуткова — а гроші в Европі, як відомо, ще з римських часів «не пахнуть», тож із тевтонською педантичністю їх варто оподатковувати, поставивши інтимний бізнес на конвеєр. Однак, відстоюючи легальну проституцію, німецька доповідачка промовчала про цілковитий розпад інституту сім'ї в Німеччині та Нідерландах, найнижчі показники народжуваності в Европі та тенденцію до абсолютного зникнення свого етносу з карти народів до кін. XXI ст. через депопуляцію і генетичні виродження. Адже питання моралі для неї та інших учасників, як показала дискусія, становлять договірну цінність, із якої при потребі нескладно маніпулювати на користь будь-яких ідей.
 
Чарівні слова про «права» і «свободи», однак, не здатні пояснити, на якому моральному базисі функціонуватиме та виховуватиме майбутні покоління держава, левова частка бюджету якої може наповнюватись відрахуваннями з проституції — чи нарко-бізнесу. Вихователь у дитячому садку має всі логічні підстави бути прирівняним у трудовому законодавстві до повії на «панелі», а ринок зайнятості — нав'язувати безробітним проституцію під загрозою втрати соціальних виплат. Продовжуючи лінію емансипації, на податки з продажу зброї можна додатково фінансувати державну медицину, на відрахування з борделів — уроки релігійної етики в школах. Европейські апеляції до подвійної моралі на цьому тлі виглядали і вкрай комічно — однак саме на це запитання Клаудія Фішер, мотивуючи нерозумінням, відповісти не змогла. Або не захотіла.

33 коментарі

Анатолій Кримський
А я, чесно кажучи, майже купився на їх лукавство.
Ярослав Левицький
В цій статті ти їх в пух і прах розгромив)))
Я думаю, що підтримую твою позицію
І чомусь на таких міроприємствах беруть за приклад найнижчий щабель проституції, тих повій які стоять на стометрівках, під вокзалами і тд, але жодним словом не згадують VIP повій, які працюють в клубах, готелях і для «вищого ешелону». Нам завжди показують тільки одну сторону медалі, а про іншу мовчать, напевне саме тому, що та інша сторона і кришуеться.
Святослав Вишинський
Якщо аналізувати об'єктивно, то «кришується» практично все, і саме тому особи та установи, що створюють «дах», не зацікавлені в тому, щоб легітимувати бізнес інакше, ніж без втрати контролю над ним. Однак у разі гіпотетичної легалізації секс-бізнесу найбільші прибутки отримають саме ті, хто внесе у справу інвестиції та поставить її у промислових масштабах — як супермаркети. Що це змінить у житті «нижнього ешелону» — питання із того ж розряду, що великий бізес змінив у житті малого.
Надія Вірна
А ти думаєш, що повіям ВІП чи повіям вищого ешелону не доводиться зіштовхуватися з насильством. ЧИ вони не підпадають під групу ризику зараження ВІЛ/СНІД? Чи вони не такі самі люди, як ми з вами? Чи їх треба стріляти тільки за те, що вони надають секс-послгуи???? Вони хіба когось вбивають, чи підсаджують когось на голку, чи…
Емма Антонюк
Мова йшла про захист прав людини, тому і говорили про вуличних повій, а не «VIP повій, які працюють в клубах, готелях і для «вищого ешелону».
Галина Дичковська
Дякую, Святославе, за чітку і жорстку позицію, майже цілком протилежну
n-virna.vkursi.com/1122.html#comment4901

Питання гіперскладне. Проституцію дійсно не можна заборонити, як не можна заборонити туберкульоз чи рак.
«Дозволити» ж проституцію означає водночас «дозволити» певні норми, тобто здійснити «вирівнювання по найнижчому».
Чому б за такою ж логікою не дозволити грабунок, наркотики, педерастію та решта «принад»?
За «дозволом» приховано стоїть лицемірне намагання позбавити можливості протесту проти цього явища і понизити рівень «норми».
Святослав Вишинський
Заборона проституції позбавлена сенсу, якщо під нею ми розуміємо приватні справи тих, хто нею з різних причин займається. Однак будь-які її організовані форми, тобто фактичне «підприємництво», жодної легітимації отримувати не можуть інакше, ніж через переступ базових засад формування самого Кримінального Кодексу, а тому і перегляду всіх його статтей з нуля. Однак і усунення адміністративної відповідальності також недопустиме, оскільки позбавить законного права «усувати» повій з будь-якого громадського місця.
Галина Дичковська
Коментар Святослава «Заборона проституції позбавлена сенсу, якщо під нею ми розуміємо приватні справи тих, хто нею з різних причин займається», нагадав мені таку ситуацію.
Знайома вирішила вийти заміж за одного багатого чоловіка. Вона насправді виходила заміж не за чоловіка, а за гроші. Перед тим зустрічалася з одним моїм знайомим, може і не любила його, але симпатизувала куди більше. Між нами відбулася приблизно така розмова:
— Слухай, А., Що ти робиш? ти що, не розумієш, що це проституція?
— Яка проституція, я дівчина!!!
— Так, можна з багатьма і по 100, а можна один раз і за 100 000. Це концептуально суті не змінює.
Найцікавіше, що вона погодилася. Погодилася, що це правда і… вийшла заміж за гроші… Які потім прогоріли і залишився пияк без грошей.
Далі зв*язок із нею я втратила.
Надія Вірна
І стосовно розпаду інституту сім’ї — невже ти гадаєш, що легалізація проституції призвела до цього явища. А як же вся стара Европа з її темпами народжуваності та розлучень? А Америка? Там ж проституція поза законом. Невже легалізація руйнує шлюб? Якщо чоловік зраджував дружині з нелегальною проституткою, то що ж змінилось, коли він їй зраджує з легальною? Хіба те, що він не принесе додому якоїсь венери)
Святослав Вишинський
Ідеться про мораль, яка для присутніх на круглому столі становила фіктивну цінність. Однак руйнація моралі, котрій передувала кількасотлітня руйнація духовності, в результаті призводить до соціального колапсу, всі наслідки якого ще попереду і мають природу не тільки умоглядну, але й абсолютно конкретну — економічні кризи, суспільні депресії та біологічне вимирання. Один крок до руйнації моралі тягне за собою другий, другий тягне за собою третій і т.д., доки протягом кількох поколінь соціум не опиняється у фазі занепаду, з якого без катаклізмів вийти не здатен. Катаклізми, пов'язані з тотальними змінами матриць (розпад Римської імперії, християнізація та ісламізація, Велика Французька і Жовтнева революції та ін.) ніколи не проходять без насильства як знаку становлення нової етики і нових цінностей. Те, що сьогодні в Нідерландах єдиними районами, де немає повій і наркотиків, є мусульманські квартали, а єдиними борцями за мораль залишились представники ісламу — багато говорить про те, яким наступний цивілізаційний переворот може бути. «Модернізуючи» мораль, Ви покроково знищуєте її, і цим робите вклад у поляризацію, яка коштуватиме Европі існування.
Надія Вірна
Моя позиція — не засуджувати. ці люди обрали собі такий шлях виживання. І вони не скоюють злочин. Вони так заробляють на життя. Вони надають послуги клієнтам (наголошую — послуги, котрі не наносять шкоди тілу клієнта, а шкодять тільки повії). Я добре знаю багатьох дівчат і тих, хто вийшов з цієї професії. І мені, чесно кажучи, абсолютно байдуже як вони заробляють на життя. Я їх сприймаю як людей.
А те, що в суспільстві це явище популяризувати не можна — це факт. В Німеччині реклама проституції заборонена. тому всі соціальні інститути повинні працювати на те, щоб якомога менше дівчат обирали цей шлях.
Галина Дичковська
«Моя позиція — не засуджувати»
Хай першим кине камінь той, хто сам без гріха.
"І вони не скоюють злочин. Вони так заробляють на життя".
Вони скоюють злочин. Продаючи Бога (насамперед в собі) за 30 срібняків. Ми всі скоюєм цей злочин, різними способами. І вони, і ми часто цього не усвідомлюєм.
«Я їх сприймаю як людей»
??? Вони і є люди.

Питання не в них.
Питання в суспільстві загалом.
В тому, що ми збираємось брати десятину із Юдиних срібняків. Цілком, причому, свідомо.
Емма Антонюк
Тому краще цілком свідомо закрити очі на тисячі жінок, які страждають від насилля і наражені на небезпеку підхопити ВІЛ/СНІД? Проституція була є і буде. Суспільство може або закривати очі на це явище, або створити нормальні умови для жінок, які обрали цей шлях.
«Краще хай загинаються на вулицях і зазнають знущань»! Кльова мораль, підкріплена благородністю і релігійними переконаннями.
Надія Григоренко
Спочатку я прочитала цю статтю n-virna.vkursi.com/1122.html#comment4901 і виступила за легалізацію.
Але Свят має дар переконання! Тепер я побачила і всі негативи проституції, чого не було написано у статті Надії.
Думаю, варто легалізувати, щоб отримати хоча б якийсь контроль над цим явищем. Водночас і здійснювати пропаганду (висвітлювати це в негатвному руслі) на всіх рівнях, щоб не відбулося «вирівнювання по найнижчому», як пише Галина.
Заборонити можна, чому ні, просто це не матиме ніякого ефекту. Зараз же заборонено — і що?
Володимир Вакуленко-К.
Проститутки бувають різними, для деяких це дійсно прибутковий бізнес, а дехто просто любить зраджувати чоловікові. Ми якось забуваємо, що до одруження ми пробуємо жінку, отже навіть кохана по суті проститутка. Я за легалізацію проституції все одно, але проти насильницької проституції.
Галина Дичковська
«до одруження ми пробуємо жінку, отже навіть кохана по суті проститутка»
Я чомусь думала, що суть проституювання — секс без любові + вигода, а виявляється, питання тільки в штампі в паспорті?
Володимир Карагяур
Володимир, що ви верзете (іншого дієслова у голову не прийшло). Тоді ми з вами чоловічі проститутки у браці. А ще коли була така фраза, що всі баби б...і, і що твоя мама теж — ні, але всі інші так. Перечитайте, що ви написали!!!
Володимир Вакуленко-К.
Я ж пояснював — я перебуваю з жінками у вільних відносинах. мене не цікавить шлюб як явище норми, тому що сам поза нормою. Зняту жінку я також маю зацікавити, отже торгую собов. Тобто виходить, що ми мужики соромимося признати дійсне?
Емма Антонюк
До одруження ми пробуємо чоловіка. Шо там далі виходить за вашою логікою?))
Володимир Вакуленко-К.
Не ви не пробуєте, ми вас пробуємо. Розвести. Добре, всім дякую. Мені просто деяких деталей не вистачало для роману. Вибачайте за развод:)
А да. роман містить сексуальну тематику, але називається «Трупи». Першу частину «Експерт» може якось викладу тут:)
Володимир Вакуленко-К.
До речі, ваша наївність також сподобалась (як і деяких чоловіків). Тільки сцука (не мат. Сленгове) буде розповідати про свої інтими. Певно що мене не цікавить ваше особисте, як і вас не стосується моє. Хоча в першому романі «Кладовище сердець» я якось виклав усьо, але ж то прикрашені сюжети і трохи відбиваються від дійсности. В № 246-247 Кур"єра Кривбасу можете почитати. Коли вийде книгою — при бажанні повідомлю:)
Надія Григоренко
«Не ви не пробуєте, ми вас пробуємо. Розвести. „
Не міряйте всіх одною міркою! Не всі чоловіки такі! Згодна, що такі є (натрапляла на таких), але ж не всі!

Не всі жінки сприймають секс до шлюбу як спробу “розводу». Інколи і самі жінки цього прагнуть, не маючи на меті зав«язувати якісь серйозні стосунки.

Ще раз кажу: узагальнюючи, ви брешете, адже при цьому не можливе врахування усіх впливових факторів, як бреше і статистика, що за своєю суттю є одним великим узагальненням.
Володимир Вакуленко-К.
Всі мужики по-своєму козли. І це істина від якою нікуди не дінешся. Був на твоїй стор — подивлюся що ти скажеш в 30. А поки вчися сама а не инших вчи.
Юлія Бурега
В томі уншому пості є така кламна фраза:«Проституція – це сотні тисяч жінок секс-бізнесу ТА ЇХ КЛІЄНТИ».Якщо є проституція значить вона потрібна комусь. Хто захоче піти на ліво-піде, легально-нелегально, за гроші-не за гроші. Я проти легалізації-це занадто. НЕхай і хлопіці і дівчата бережуть себе і своє кохання. Хочеться вірити, що мораль не вмерла… Прочитала дискусію втемівців про розвод та іншу про те хто, кого розводить. Сприймайте секс, як спосіб показати свою любов, а не остаточну зупинку в стосунках. Тоді пропадуть ігри в «хто кого розведе перший».
Володимир Вакуленко-К.
Ну може десь до 30 віриш в любов, а потім розумієш наскілько це банально і просто шукаєш особу доживати з кимось. Власне я переконався що «з кимось» не хочу, але й не вірю в щирість. В даному випадку всі жінки корисні і лише в своїх інтересах. Отже самому пофігістично легше. Головне бути впевненим в собі. А мораль помирає напередодні старости і вже не цікавить якого кольору буде небо. Головне щоб не занадто і обережно але саме досвід з роками і приходить.
Володимир Антонюк
Перенесення власного досвіду і власних дитячих психологічних травм на життя інших виглядає, м'яко кажучи, дивно. Те що тебе в житті переслідують невдачі на особистому фронті — так то твоє горємичне життя. Мораль, я думаю, ніколи не помирає. Можеш ти померти для моралі. Вона залишиться без тебе, або ти без неї. Тому, і мораль є, і Бог — є, і любов також є ;)
Володимир Вакуленко-К.
як сказав Єгор Лєтов: якби я був мертвий, бог би став живим. Так і я мислю, тож мораль, любов… Люди, вам хочеться кохати, кохайте — це ваші сльози і невдачі, тож нащо мене впутувати в те. чого я не хочу? Ваше ставлення до жінки… Я також до багатьох жіінок ставлюся з повагою, але не люблю новеньких, які одразу пхають в мозок свій моральний кодекс. Ну і власне тут скигляться про всесвітню нездалість, а я й словом не обмовився, що мені хріново. Власне, ти можеш сказати. що ти щасливий? Певно що ні, а я можу. Просто в мене тиждень вже зі спинов проблеми, а я мушу на ногах кріпко триматись. В цьому моє і щастя, мене люблять не лицемірно, мене люблять так як я люблю. І повір мені, ти не захистиш свою любов прикривши богом.
Загалом я б тобі не радив влазити за свою дівку в конфлікт. Вона запитала — я відповів. Тож те що заслужить, те і матиме.
Володимир Антонюк
Прикинь, яка лажа для твого світосприйняття — а я — щасливий. У мене прекрасна родина, я займаюся тим, що мені подобається і за це ще й отримую гроші. Тільки, я не зрозумів — за яку «діфку» і " В який конфлікт"? Але нічого, лікуй спину — там мозок також є він тобі знадобиться.
Володимир Вакуленко-К.
Знаєш, а ти соціоніку знаєш? Я одразу тебе упіймав, що ти Джек. Так от. Джеки жартують тупо і в ітозі лишаються повними дурнями. На відміну від Гамлетів — які просто розігрують із себе вар«ята. Так що відпочивай дядя. Ти не отримуєш, ти крадеш з моїх податків, які я на тебе плачу. Так що розслабся і я бачу вже твою пику наскілько ти щасливий:)
Володимир Вакуленко-К.
Да, я гамлет.
Володимир Антонюк
До речі, повідомлення в блозі було про проституцію. Якщо ти хочеш розповісти світові, який ти афігєнний Гамлет — то напиши про це в своєму блозі і тащись від цього.
Володимир Вакуленко-К.
Дядя, помоєму ти перший вліз під мій комент. Це тобі не трибуна свою правоту встановлювати. Ви політики люди тимчасові, а ми народи бачитите, живучі. Тож подумай хто ти такий щоб мені писок затуляти? Єдина розумна від тебе фразка була: тема про проституцію. А дійсно, саме ти її і порушив переходячи на мою особистість. Знаєш, при своєму статусі я можу робити що завгодно і все одно лишуся таким самим у спільноті. А ти от можеш репутацію свою втратити. Тож хочеш про повій, говори по темі.
Ірина Голуб
Повертаючись до початкової теми:

«Суспільство може або закривати очі на це явище, або створити нормальні умови для жінок, які обрали цей шлях.
«Краще хай загинаються на вулицях і зазнають знущань»!»

Загинатися на вулицях і зазнавати знущань — їх вибір. Можливо, у великій мірі спровокований, але вибір. І навіть ті жінки, які потрапляють у рабство за кордоном, діяли на власний страх і ризик, виїжджаючи у чужу країну. Це як обирати професію. Хочеш бути спеціалістом з виготовлення автомобілів, які їздять виключно на поверхні Марсу — не плач потім, що держава тобі не допомагає. Вони знають, на що йдуть.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте