Мережа вичерпала потенціал

Тенденції до обмеження контенту певними якісними рамками виявляються у світовому Інтернеті дедалі більше. Вилучення з пошуку системою «Google» сумнівних веб-сайтів, повна верифікація особистості в соціальних мережах, перехід на систему авторизованого коментування через віджети «Facebook», пов'язування профілів різних проектів — і нарешті, оголошений 10 лютого перехід «ВКонтакте» на систему напівзакритої реєстрації за запрошеннями вже зареєстрованих користувачів. «С этого дня зарегистрироваться ВКонтакте без приглашения нельзя». Як зазначено в офіційному блозі засновника мережі Павла Дурова, можливість запрошувати нових учасників буде обмежена.

Очевидно, що за таким поворотом віртуальних подій стоїть усвідомлення факту, що соціальна мережа на пост-радянському просторі свій потенціал уже вичерпала, за чотири роки покривши всю цільову аудиторію. Можна допустити, що нові реєстрації втратили релевантність через критичний рівень «фейкових» аккаунтів, генерованих для розсилки спаму. Тож варто думати, що зміна екстенсивної фази розвитку інтенсивною покращить атмосферу в соціальній мережі і наблизить її до рівня «Facebook», небезпідставно більш «приязного» до рядового «юзера» характером взаємовідносин користувачів. Залишається тільки гадати, коли ті чи інші позитивні тенденції світового Інтернету стануть нормою не лише законодавців віртуального тону, але й для їхніх епігонів «навиворіт» у мережевій «провінції».

9 коментарів

Роман Онуфрик
Насправді реєстрація за запрошеннями ніяк не впливає на якість контенту, як показує досвід справді закритих сайтів (leprosorium.ru).
Святослав Вишинський
Якість контенту багато в чому залежить не тільки від способу реєстрації, але й від правил і визначальної політики творців ресурсів, їхньої послідовності — як, зрештою, і від самих користувачів. Знаково те, що атмосфера спілкування на «Facebook» традиційно визначається всіма як більш доброзичлива, аніж «В Контакте» — що, у свою чергу, вказує на відмінність у загальному рівні культури поведінки в Мережі в різних цивілізаційних вимірах.
Роман Онуфрик
Так здається лише на перший погляд. Оскільки фейсбук тільки починає рухатись у напрямку «кириличних» користувачів, у ньому реєструються лише найбільш зацікавлені користувачі. В оригінальному англомовному сегменті Facebook атмосфера така сама, як і в інших соцмережах. Просто більшості користувачів «Вконтакте», які не вміють добре писати і читати, складно освоїтись в перевантаженому інтерфейсі Facebook, хоча ми й локалізуємо його українською мовою. Тому й здається, що якість контенту у цих мережах відрізняється. Як тільки Facebook популяризується — ситуація виправиться.

Стосовно засилля порно на «Вконтакті» — наші користувачі не звикли «стукати» адміністрації сайту на неприпустимий контент, в той час як в цивілізованих країнах це само собою розуміється.

Якщо справді розбиратись в темі — то варто зазначити, що реєстрація за запрошеннями на «Вконтакті» — не вперше.
Святослав Вишинський
Взагалі є певна соціальна специфіка українських та російських користувачів «Facebook» — це справді відносно більш інтелектуальні люди переважно. Частина «серйозних» людей реєструється на «Facebook» визначально, оминаючи «В Контакте» і «Одноклассники». Безперечно, егалітаризація ресурсів зростає по мірі їх кількісного розширення. Проте відзначені складність інтерфейсу «Facebook», як і скарги користувачів — також показник відмінної культури і відмінних звичок «юзерів». Реєстрація за запрошеннями «В Контакте» мала місце на старті — відповідно, повернення до неї знаменує певний вихід на «фініш» окремо взятої дистанції.
Роман Онуфрик
Якість контенту неможливо покращити закриттям реєстрації. (Уже сьогодні відкрились сайти, які продають запрошення на «ВКонтакті».) Користувачі «ВКонтакті» колись подорослішають в прямому сенсі — і тоді «ВКонтакті» нічого не зможе їм запропонувати, в той час, коли «Фейсбук» дає можливість спілкуватись з усім світом (це, до речі, теж одна з причин, чому українські користувачі реєструються на «Фейсбук»). Без відкритої реєстрації втратиться (або значно зменшиться) приріст нових юних користувачів — їх просто не буде кому запрошувати. Графік, який сьогодні продемонстував пан Дуров, може точно так само віддзеркалитись в інший бік.

Покращувати культуру в мережі «ВКонтакті» можна тільки одним способом — реалізацією потужних спам-фільтрів, як це зроблено в «Фейсбук», в якому навіть після введення системи повідомлень не збільшився потік спаму.

На мою думку, причиною закриття реєстрації є якійсь технічні складності. Можливо, розробники «ВКонтакті» готують певний новий функціонал.
Михайло Шморгун
Соціальні мережі доросли до певної точки, після подолання якої наступає нова парадигма віртуального виміру. Тепер мережа, яка досягнула краю «соціальності» (кількісного людського виміру) буде розвиватися, як соціальна (і в тому числі політична) альтернатива офлайновому світу. Динамічні малі мережі будуть скидати режими, доходи від мережевого бізнесу будуть в рази перевищувати обороти крупних офлайнових компаній і т і.

Коротше чекає нас конфлікт старої капіталістично-буржуазної системи і нетократичної (за Зодерквістом та Бардом). Конфлікт невідворотний, а переможець вже, насправді, відомий.
Святослав Вишинський
Не виключено, що в майбутньому розвиватимуться тематичні мережі, проте дуже вірогідно — що в рамках або з ініціативи нинішніх монополістів веб-простору, котрі навряд чи поступляться першістю, принаймні, як спрямовувачі та посередники будь-якого трафіку та комунікації. Вплив на реальну економіку в цьому сенсі матиме місце саме в цьому ключі — вже сьогодні кожен четвертий користувач американських сайтів приходить з мережі «Facebook», котра в багатьох відношеннях почала дублювати пошукові системи.
Михайло Шморгун
Зростатиме цінність унікальної інформації в мережі, боротьба за виключність у тематичності (… щось таке… ) скоріше за все призведе до локальної перемоги «маленькіх» спілок. Головна роль модератора в таких мережах — обмеження числа дописувачів. Не кажучи вже про неписаний інтернет етикет (нетикет), де невігласів та хамів тихенько видаляють та банять, що являється запорукою гігієни тематичної мережі та додатковою мотивацією для предметної дискусії…
Роман Онуфрик
До речі — фільтрація результатів пошуку в Google — це персональні налаштування користувача. При бажанні можна отримувати усі результати. Звичайно ця опція вимкнена — пошуком можуть користуватись неповнолітні.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте