Сигареты, слезы, пустота

Презентована Олегом Лукомським короткометражна робота «Сигареты, Слезы, Капли Дождя...» провокувала більші сподівання. Після перегляду не залишилось жодного враження, крім хорошої картинки і непоганих технічних рішень. Ряд сцен відверто неправдоподібні, як то розмова, міміка, вчинки героїв на пл. Філармонії — не менш «кіношно» виглядало і побиття дівчини, не переконує гра актриси в монолозі про природу стосунків. Безперечно, ці недоліки можна списати на недосвідченість та ін. речі, проте не менш очевидно й те, що при спробі робити кінематограф у невеликому місті — і про невелике місто — будь-яка артефактність кидатиметься в очі сильніше, ніж при перегляді далекого Голівуду. Кіно приймається тоді, коли його безпосередність тотальна. Ті, хто хотіли побачити у фільмі Чернівці, будуть розчаровані. Будуть розчаровані, вочевидь, і любителі інтелектуального art house, оскільки навряд чи пафосне моралізування про інтимні почуття людей може виправдати їхні очікування. Нічого принципово важливого на задану тему в картині не сказано, як і висновки оповідачки (нецікаво) кружляють у сферах загального. Зрештою, в ній нескладно розгадати типаж професійного психолога, себто особи, яка, безкінечно спекулюючи про людську душу, ніколи не переступає межу банальності. Банальності, яку переступає мистецтво — якщо банальність не рухає і ним.

7 коментарів

Надія Григоренко
Ого.
Ти правий: фільм відверто слабкий у майже всіх напрямах: сюжет паршивий, хоча ідея непогана (але вони зуміли її зіпсувати, як ти вдало сказав, це «пафосне моралізування про інтимні почуття людей»), гра акторів театральна і неприродня, правдоподібності теж мало.
Про техніку зйомки не скажу, бо я в цім не розбираюся.
Але, Свят, легко критикувати. Це їх перша спроба, може, не дуже вдала, але навіщо ж ти так строго? Бо починати таки треба з чогось, не має суттєвого значення з чого, головне — почати.
Так що вони молодці! Як би там не було.

Будемо чекати наступного відео. І в ньому ми повинні відчути (за законами жанру) зростання майстерності, більш зрілий підхід і те де.
Святослав Вишинський
Це не перша постановка авторів — кілька інших можна переглянути на ВТемі.ком і на «YouTube». Об'єктивний (або, принаймні, чесний) погляд потрібен завжди, незалежно від того, чи йдеться про початок або кінець. У всіх роботах відчувається те, що я би охарактеризував як «артефактність» — є певна неприродність, яка кочує з назви в назву. Безперечно, це справа смаку. Можливо, це буде виправлятись пізніше. Втім, режисерська робота Ярослава Левицького здається оригінальнішою:

Карантин. Короткометражний фільм
Надія Григоренко
Пхе, ненавиджу такий музчний супровід…
Музика у перших кадрох, та й то навіть не музика, а, скорше, просто звук, емоційно тисне і пригнічує. А ще в мене виникають чомусь тривожні почуття і хочеться запустити чимось важким у колонки, щоб цей звук нарешті припинився. Так що я навіть не додивилася до кінця.
Євген Сойкін
прикольний кадр коли чувак у протигазі несе квіти :)
Євген Сойкін
а є ця розкритикована фільма в мережі, щоб переглянути?
Надія Григоренко
А щсь тут про нього самі автори і пишуть twoglasses.vkursi.com/1867.html
разом із посиланням на відео
Євген Сойкін
угу… робота оператора слабенька… потрібні частіші і чіткіші зміни ракурсів… і голос оповідачки погано накладений ні інші звуки та відеоряд…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте