Моральні якості професії

Серед різного роду цинічних занять завжди особливо виділяв фах журналіста. Мабуть, не знайдеться іншої схожої сфери, в якій би з таким високим пафосом перед різними «лопухами» (наприклад, суспільством) піарились моральні якості професії. Здається, навіть медицина, освіта та міліція настільки часто не говорять про «чесність» та «громадянський обов'язок». Монопольно володіючи подіумом, журналісти як ніхто інший мають слабкість до спекуляцій на тему своєї особливої значимості в боротьбі за «світле майбутнє» і «демократичні цінності» народу. Ви тільки прислухайтесь — і дуже скоро вас почне нудити так само, як нудило від урочистих промов на шкільних лінійках. Не слід обманюватись: надмір моралізаторства маскує відсутність самої моралі — талант, освіченість, інтелект умінню продаватись не на заваді.

Колись я щиро цього не розумів. Натомість більшість українців, ідеалізуючи ЗМІ, не розуміють і досі — в колективному несвідомому обивателів віра в «доброго царя» набуває найоригінальніших форм. Можна безкінечно і з упевненістю розмовляти у тролейбусах і на форумах про «невільну» столичну пресу, замовні матеріали, цензуру на центральних каналах і де завгодно в далекому світі, проте ці абстрактні матерії рідко приносять справжнє усвідомлення того, що знайомий, якому щодня тиснеш руку, бере конкретні суми і пише конкретні речі. Сьогодні про іншого, завтра про тебе. Колеги завжди в курсі — у своєму колі прийнято засуджувати поза очі, сублімуючи в докори власну заздрість. Проте «борцям за справедливість» це не заважає разом випивати на фуршетах, не казати правду вголос — зрештою, подавати одне одному руку. І справа не в цеховій солідарності, а в обличчі країни, дивитись на яке з кожним роком стає все огидніше. Як і на людей, яким тиснути руки.

11 коментарів

Андрій Круглашов
Частково погоджуюся, особливо в тому, що «надмір моралізаторства маскує відсутність самої моралі». Проте не треба огульно… Найкращі представники журналістського цеху дорожать ім'ям. От що мав би таке написати Піховшек, щоб його почали сприймати, щоб йому знову захотіли тиснути руку? Мені, наприклад, важко уявити.
Дійсно, з прикрістю помічаю, як деякі інші переходять межу. Але, таким чином втрачають професію. Бо журналіст це все ж трохи більше ніж райтер.
Кричи не кричи про «громадський обов'язок», але він імманентний цій професії, з огляду на те, що журналіст формує громадську думку, свідомо чи не свідомо.
Святослав Вишинський
Не треба судити за кількома відомими прикладами, які демонструються моралізаторами. В Чернівцях немало фігур, яким спокійно тиснуть руки, знаючи і розуміючи — подвійний лик системи виявляється в банальному побуті, на рівні власного колеги, знайомого, сусіда, а не на далекому телеекрані. Зрештою, «громадянський обов'язок», якщо вистачає снаги про нього говорити, вимагає не тільки писати належно, але й в деяких випадках не мовчати — належно.
Микола Гуцуляк
обов'язок громадянський, а не громадський )
Маріанна Антонюк
ну… десь так воно і є. Але кілька вірних професії людей у нас таки є.
Святослав Вишинський
Більшості професія глибоко байдужа і є тільки засобом до існування. Як «позитивний», так і «негативний» полюси завжди в меншості. Можливо, це повинно заспокоювати.
Надія Григоренко
Хм. А хіба моральні якості визначаються професією?
Сергій Воронцов
Я щось останнім часом не чув, щоб журналісти з пафосом говорили про свою " чесність" і «громадський обовязок». Це, швидше, було притаманне радянській епосі. Якраз відчутно переважає точка зору, що це " вторая древнейшая". Взагалі, мені здається, пртензія на те, щоб бути совістю є тільки у початківців, або вже зовсім дурнів. У нормі йдеться про викопування фактів, які невідомі суспільству. У ненормі — продукування відвертої брехні, яку видають за факти. Претензія на звання совісті — патологія. А щодо цікавих фактів — це все ж таки потрібна суспільству річ. Інша річ, що у нашому суспільстві часто набагато вигідніше моралізувати і брехати. А якщо ти просто працюєш, то з грошима буде так собі. Так уявіть, як живе лікар чи педагог, які не беруть хабарів. Ще гірше.
Святослав Вишинський
«У нынешних, сударь мой, ни идей, ни идеалов, и вся их деятельность проникнута одним духом: как бы побольше содрать и с кого бы снять последнюю рубашку. Всех этих нынешних, которые выдают себя за передовых и честных людей, вы можете купить за рубль-целковый, и современный интеллигент отличается именно тою особенностью, что когда вы говорите с ним, то должны покрепче держаться за карман, а то вытащит бумажник». (Антон Чехов, «В усадьбе»)
Віктор Довганич
Ще два роки тому написана стаття. Браво. Особливо порадував коментар М.Антонюк.http://www.youtube.com/watch?v=BqCPGDypMrg
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте