На правах расизму

Черговий скандал навколо Всеукраїнського об'єднання «Свобода»: член Політради партії Юрій Сиротюк критично висловився щодо обрання Гайтани представницею України на конкурсі «Eurovision». На думку речника «Свободи», співачка "не представляє нашу культуру" та "не належить до нашої раси", відтак не зможе належно показати державу на загальноевропейській арені. Заява миттєво набула розголосу, окремі ЗМІ змінили фразу «наша раса» на «українська раса», в такій викривленій формі цитата почала фігурувати в контр-заяві «борця з фашизмом» Вадима Колесніченка і тиражуватись просторами Інтернету. Про своє обурення позицією «Свободи» вже встигли висловитись Валід Арфуш, Ганна Герман, Віталій Кличко та ін. громадські діячі: "Дивно й соромно читати подібні заяви у багатонаціональній Україні...", "… Це аморально, це неправильно", "… В нашому сьогоднішньому сучасному світі не можна проти якоїсь іншої людини використовувати слово «раса», «колір шкіри» і навіть натякати на це".

Юрія Сиротюка ніхто не тягнув за язик, проте й істерія з цього приводу видається незрозумілою. Адже чи не сама Гайтана у 2007 р. в розмові з газетою «Сегодня» заявляла: "
Действительно ощущаю в себе африканскую женщину — кровью, темпераментом. ... Когда записываю песню в студии, приходит в голову мысль, что поет африканская женщина". В такому ракурсі слова «свободівця» про те, що "Україну асоціюватимуть з іншим континентом" виглядають як логічний висновок у надто очевидному ланцюгу. Продюсер Тимофій Нагорний, однак, вважає, що «потрібно оцінювати людину по тому, що вона зробила для країни, для народу», тоді як генеральний директор НТКУ Валід Арфуш зовсім безкомпромісний: "Європа вже давно стала співдружністю багатонаціональних держав, з великою кількістю вихідців з Африки, Азії". Прийнявши таку точку зору, залишається тільки визнати «шовіністичною» саму ідею міжнародних змагань, чиї учасники розподіляються за національною ознакою — та активніше винаймати китайських гімнастів і африканських футболістів для «успішнішого» представлення европейських народів.

На правах расизму.

5 коментарів

Михайло Шморгун
Тут є велике поле для домислів і маніпуляцій… Я внесу свою лепту. Гайтана, співець клубу Шахтар (Донецьк) — гімни співає там, постійно на корпоративах, заходах… Її продюсер і «спонсор» наближені до групи старих донецьких олігархів, які окрім Партії Регіонів утримуюють ще деякі потішні структури (sic)… А поєднати приємне (піар Гайтани перед Євробаченням) з корисним (показати, які ці нацики «послідні гої», ще раз поділивши Україну на правильну і помірковану та господарницьку VS помаранчеву, нацистську та кровожадну ) це якраз їх стиль… Доказом цьому моєму припущенню може послужити джерело, яке першим почало роздувати цей конфлікт (інтернет сайт наближений до СКМ) та інші факти, про які не хотів би публічно говорити…
На правах «теорії змови».)))
Святослав Вишинський
Першоджерелом інформації, судячи з усього, став веб-сайт Телевізійної Служби Новин. Тут же знаходимо пряму мову Юрія Сиротюка, котра в передруках чомусь з'явилась із купюрами: «Гайтана — це наднаціональний талант, тому розмивається сам сенс „Євробачення“.»
Михайло Шморгун
… Сиротюк давав коментар Російському ЗМІ…

www.tvi.ua/ua/watch/author/?prog=835&date=2012-02-22
Святослав Вишинський
У чому Ви, безперечно, праві, так це в констатації надмірної емоційності публічного дискурсу ВО «Свобода». Валіда Арфуша можна було «поставити на місце» спокійніше — а відтак: ефективніше.
Ігор Гамаль
Емоцій і справді забагато. Іллєнко мав змогу спокійно, аргументовано розкласти все по своїх місцях, а вийшов «базар»…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте