Наказувати штрафбатами

Сьогодні Чернівцями прокотилась хвиля «суботників»: міщани, які не смітять, добровільно або примусово прибирали двори, сквери і парки за решту, яка там «відзначилась». Благородна ініціатива, котра повторюється з року в рік, однак, не дає нормальної відповіді на запитання: чому смітять одні, прибирають другі, а зарплатню за це отримують треті? Мальовничі колони студентів із граблями в руках є мовчазним свідченням неефективності комунальних служб, котрі, тим не менше, справно отримують плату за «професійну діяльність». Проте головне те, що через тиждень-два на місцях прибирання знову з'являться купи сміття — тому що підтримувати порядок один чи два дні на рік беззмістовно: він або є завжди, або його просто немає.

Це значить, що за сміття треба наказувати. Жорстко. Штрафами. І штрафбатами. Коли через виправні трудові батальйони рузвельтівського розливу пройде четверта частина чернівчан — місто саме по собі стане чистим. Не тому, що прибиральників буде більше. Тому що хронічних «сміттярів» стане менше.

8 коментарів

Максим Пансик
«Свині» звикли жити у «багні» і навіть коли бідолашні «вівці» приберуть і за себе, і за них, і за «ледачих овець» — «свині» продовжать смітити вдвічі, втричі більше, відтворюючи природне місце існування. Більшість «свиней» при владі, при грошах і ще казна при чому.І дуже часто «вівці», намагаючись зрівнятись із «свиньми» переймають найяскравіші прояви поведінки «культури свинства». Звідси, всі дружно мешкають у одному брудному і смердючому «багні». Бідолашні «вівці» не усвідомлюють що все то є у «свиней» завдяки їм «вівцям» — їхній самовідданій і низькооплачуваній праці, а найголовніше всемовчазності і всетерпимості… Вибачайте шановна спільнота за алегоричний анімалізм, на тижні переглядав Animal Farm by George Orwell — досі під враженням.
Пане Святослав, описані вами методи прищеплення людям екологічного світогляду, розумію як чистий фізіологічний біхевіоризм — «стимул-реакція» — «неправильна дія — удар по кишені, правильна — цукерочка, яку зможе купити за свої ж невитрачені на неправильну дію». І це вірно. Устрій нашого суспільства заставляє більшість сприймати постулат — «людина — соціальна тварина», як аксіоматичну твердиню. А як відомо, всілякі методи гуманістичних, екзистенціальних і навіть раціональних вчень на тваринок не діють. Вихід є — дресура, батіг і медяник і інші негуманні «екзекуції». Вся проблема, що всю цю «терапію» мають здійснювати реальні професіонали, чесні і непідкупні особистості. Та на біду «в нашем скотном дворе их слишком маловато будет».
Михайло Шморгун
Є щось магічне в ритуалі прибирання міста… Щось толерантне…
Максим Пансик
Шановна спільнота, тако собі проскакує міфічна думка, що борзо на слово толерантність і його похідні буде накладене тимчасове табу. І горе тому дописувачу, що напише слово на літеру «т» або його похідні. Повне «адмін-хірургічне» видалення — радикально і дієво.
Святослав Вишинський
На всяку дію віднаходиться протидія. Особливо у сфері мережевого тролінгу. І не тільки.
Михайло Шморгун
Один мій не дуже хороший, але знайомий, що вважається одним з перших в Україні інтернет-технологів, лише один раз висловився серйозно про саме явище — тролінгу… Троль правий у тому, що є частиною показної неправди… І дав «китайську тіраду» з великою кількістю матів і неточностей… У «толерантному (гуглівському) вигляді» вона звучить так:«Однажды Чжуан-Цзы приснилось, что он — бабочка, весело порхающий мотылёк. Он наслаждался от души и не осознавал, что он Чжуан-Цзы. Но, вдруг проснулся, очень удивился тому, что он — Чжуан-Цзы и не мог понять: снилось ли Чжуан-Цзы, что он — бабочка, или бабочке снится, что она — Чжуан-Цзы?»
Тобто, по-простому, троль і є та умовна, емоційна істинність, що «лине» з інтернет-простору від користувачів,… невідємна частина, яка «не просто так»…
Але повертаючись до теми — спільна робота на благо, дуже необхідна. Перші протодержави виникли з необхідності спільно працювати… А «наказувати штрафбатами» — це хороший державницький підхід…
Максим Пансик
А мільйони псевдопослідовників алхімії даосизму і досі шукають відповідь на питання — що палив або споживав Чжуан Чжоу, що його так торкнуло… Питання до пана Святослава, пана Михайла і всієї шановної спільноти — «наказувати штрафбатами» — добре, а хто судитиме, хто призначатиме терміни види покарання, хто слідкуватиме за їх виконанням — чи не ті, хто має зайняти передові у штрафбатах? Чи не спотвориться цікава і повчальна міра їм на користь?
Святослав Вишинський
Той, хто візьме на себе відповідальність — судитиме і каратиме. Якщо це не будете Ви — це будуть «ті, хто має зайняти передові у штрафбатах». Інакше передові займемо ми. За будь-що інше або навіть за ніщо. Менше спекуляцій, більше реалізму.
Максим Пансик
Спочатку людині потрібно поставити самій собі "ісконно" класичне питання — «Тварь ли я дрожащая, или право имею». Попередня підготовка, вироблення особистісної готовності, єднання з однодумцями — для ведення таких дій і несення такої відповідальності. Бігти з списом проти танку — героїчно і мужньо, але на жаль зовсім неефективно.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте