Диво на макулатуру

Після презентації роману Сергія Пантюка «Війна і ми» в котрий раз озирнувся на «сучукрліт». Переглядаючи прекрасні роботи Грицька Чубая, подивувало, що за роки незалежності було всього два видання його поезій, і ще одне — планується до друку. Попри заслужену славу в мистецькому андеграунді, персона поета, втім, як здається, досі залишається в тіні чи на маргінесі розмов про прекрасне. Хоча тексти, подібні до «Відшукування причетного», не варто тиражувати назагал, інакше філологи почнуть харчуватись і ними. Чого би не торкалась рука «науковця» — незмінно перетворює диво на макулатуру.

15 коментарів

Святослав Вишинський
Збірка «Плач Єремії», видана в 1998 р. у Львові, доступна на українському торрент-трекері «Hurtom» у відсканованому вигляді у форматі djvu.



Серед іншого, книга містить поему «Відшукування причетного», доступну в Інтернеті в російському перекладі Марії Ольшанської.

Запитання до професійної публіки: текст значиться написаним у 1969 р., проте дата першої публікації (в «тамвидаві» закордоном) у мережевих джерелах не згадується — чи міг би хтось уточнити з посиланням? Коротко: в якому році поема була вперше опублікована (не написана) — чи то в «сам-», чи в «тамвидаві»? Зокрема, цікавить дата самописного видання:

Михайло Шморгун
Порекомендуйте, щось з «сучукрліту». Я — за останні 3 роки, жодної книжки не прочитав. (Бо читаю — по рекомендації інших… а останнім часом, сучукрліт ніхто не рекомендує...)
Святослав Вишинський
Це запитання до фахівців та обізнаних у темі — наприклад, до Інги Кейван, Романа Жахіва, Лілії Шутяк, Христі Венгринюк. Двоє останніх, певно, слідкують за процесом із найбільшою пильністю.
Святослав Вишинський
У контексті давніших бесід, однак, згадався роман Валерія Шевчука «Тіні зникомі»:



Книга ідеально видана, все ще доступна в продажу і коштує небагато. Цікава не тільки і не стільки з літературної точки зору, скільки в ключі осмислення філософії української душі. Хоча «сучукрлітом» я би це назвав.
Святослав Вишинський
Виправлення: "_не_ назвав".
Лілія Шутяк
«Лексикон інтимних міст» Андруховича. Однозначно! А ще — есеїстику Сашка Бойченка. Конкретніше — «Аби книжку» та «Мої серед чужих».
Олег Тудан
Чубай отличный вообще, такой экзистенциализм в произведениях.
Христя Венгринюк
Святославе, я навіть у своїй кандидатській, яким здивованим би ти не був, сама обрала НЕ суч.укр.літ. досліджувати. Все вірно ти кажеш, бо книг письменника якого я досліджую навіть в бібліотеках відшукати важко. І мені з цим нелегко. Я сумую, що його не перевидають і мало хто знає, того я хочу його відкрити всім, але ти пишеш, що науковці роблять з таких маргінальних авторів макулатуру… І як з цим погодитись?.. Я написала роман, як Бог дасть — побачить його світ, то пораджу почитати, нема в ньому тенденції суч.укр.літ. Може хоч якось зміниш своє бачення на сучасний процес, як би не скромно це звучало зараз :). Ти постійно робиш революцію довкола сучасного. Йой, я навіть не знаю, що тобі ще написати. Хочеш зроблю список сучасних авторів, яких ТОЧНО полюбиш, якщо і не зізнаєшся мені в тому, бо ти такий :)?
Святослав Вишинський
З новою літературою в українських бібліотеках і справді не складається — і навряд чи скоро складеться. Щодо науковців — мав на увазі, серед іншого, монографію про Грицька Чубая, про яку його донька Соломія висловилась наступним чином: "… Домисли пана Кравця та спогади якихось нам невідомих тіток про яких батько ніколи не розказував… просто смішні". Це відчуття штучної міфологізації, не кажучи про ідіотський технічний розбір творів на шматки, «вгадування» авторських ідей, постійне паразитування на текстах як на приводі поговорити і пописати, не покидає практично ніколи, коли чую розмірковування професійних філологів на їхніх професійних заходах, по типу наукових конференцій. Насправді, те ж стосується і філософії, яка у своєму академічному варіанті все далі віддаляється від суті. Це і називається макулатурою — коли науковці від літератури чи науковці від філософії добираються до самої літератури і самої філософії. Виринає тисяча книг з розумними назвами, гречними спекуляціями і без жодної дійсної користі. Справжня мова про мистецтво є така, яку ми обираємо самі — а не яку нам разом із правилами нав'язує котрась чергова бюрократія чи клуба за інтересами.

P.S. До речі, ціную не тільки класику, але й сучасне — як у літературі, так і в інших видах мистецтва. Справа не у формі, а в глибині посилу. Дадаїзм може значити не менше, ніж Софокл, якщо форма приховує глибини. Проте саме з глибиною в «сучукрліті» не складається — при тому що форма часто буває доволі талановита. Це нагадує читання цікавих публіцистів, коміків чи колумністів, котрі пишуть яскраво, жваво, колоритно, але після прочитання яких не залишається нічого, як після перегляду технічно бездоганно, але без смаку відзнятого відеокліпу десь на MTV. Дратує відчуття порожнечі за текстами.

P.P.S. З поезією Інги Кейван знайомий — вона викладались на «ВКурсі». Не можу не погодитись.
Христя Венгринюк
Особисто запрошую тебе на презентацію книг Інги Кейван. Попередньо — 24 квітня (я не забуду напередодні тобі нагадати), почуєш, ЯКА це поезія і як поети виживають в суч.укр.літі.!!!
п.с.шкода, що ти не був на фестивалі Тараса Мельничука, почув би дуже багато справжньої позії.
Христя Венгринюк
Скопіювала тобі свій сьогоднішній статус з ФБ:

Chrystja Vengrynjyk
Може в когось є в бібліотеці книги Володимири Дрозда? Охоче куплю, бо дуже треба.

Nadia Bureiko А Ти хіба ще не всі скупила?! :)

Chrystja Vengrynjyk та нема, чесно. не перевидають видавництва :( не вистачає мені 10 романів.
Святослав Вишинський
Статус бачив. На жаль, його книг у мене немає — але можеш зробити пост у своєму блозі з аналогічним запитаннм — можливо, хтось таки відгукнеться. В цілому, було би взагалі цікаво і корисно влаштувати в Чернівцях неформальний ярмарок-обмін книгами — можливо, віртуально. Складати списки пошуку і зголошуватись, коли в когось віднаходиться на продаж, обмін чи дати почитати.
Христя Венгринюк
Святослав, я з тобою абсолютно погоджуюсь. А Чубая Ірка Скрипник досліджувала. Можеш з нею поговорити. Вона дуже молодець!
Христя Венгринюк
Я напишу після свят якусь статтю про Дрозда і прохання стосовно книг.Дякую. :*
п.с. гарна ідея з книгообміном.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте