Толерантна сієста в розпалі

Сьогодні я був здивований прочитати на офіційному веб-сайті Національного університету «Києво-Могилянська академія» заяву з приводу законопроекту «Про засади державної мовної політики», 3 липня проголосованого у Верховній Раді. В документі, підписаному президентом найшанованішого університету України, чорним по білому озвучена позиція НаУКМА щодо провокаційного законопроекту: "Немає сумніву, що закон, який суперечить Конституції, посилюватиме політичний розкол України, руйнуватиме основи української державності". Перше, що інстинктивно зробив після цього — відкрив сайт Чернівецького національного. Остання новина від 4 липня: реклама молодіжного фестивалю під заголовком "Літо — час виходити в офлайн!" І жодної реакції на події в країні чи ясної громадянської позиції «за» або «проти». В як завжди «толерантних» Чернівцях у розпалі політична сієста.

24 коментарі

Святослав Вишинський
Матеріали до теми: Заява НаУКМА з приводу голосування у Верховній раді України за закон «Про засади державної мовної політики» від 4 липня 2012 р., а також Звернення Вченої ради Львівського національного університету до народних депутатів України ще від 31 травня 2012 р.

А також до теми протистояння біля Українського дому в Києві — цитата з блогового запису «свободівця» Юрія Ноєвого від 4 липня 2012 р.:

«Мене здивував Кличко, який поряд з бійкою роздава коментарі, а потім паралельно нам пішов зі своїми охоронцями… Коли я відбіг після газової атаки, побачив, що з мого боку залишилося залитих газом тільки 2 шеренги чоловіків. Я кричу Кличку — Підійди, закрий прориви в рядах!, — він на це схвально відповів і пішов далі. Та йомайо, Яценюк пройшов таке посвячення, що запам'ятає, а що у випадку боксера це таке було, агов, дядя??? Я собі от зара пишу і думаю, якби Кличко валився, як депи, як Тягнибок, який переді мною стояв і вдруге повністю був залитий газом, то поліцаї якось би більше були пригнічені своїм теле-кумиром. Тобто ми лупимося, він стоїть — високий і недосяжний для газу. Імідж зіпсує чи що? Скажуть мені — для чого ти на Віталія злишся? Але коли всі стали і тримають натиск, то чого морозитися? Подив, подив… Мене це заторкнуло. Нема ніякого підтексту політичного. Просто треба відповідати своєму званню боксера. Я от книжки завжди читав, а хтось тренувався, я стою супроти, а хтось вздовж».
Михайло Шморгун
Важко захищати цінності поряд з політиками, навіть в Чернівцях…
Ігор Гамаль
Кличко ще раз довів, що він не патріот, а просто будує політичну кар'єру.
Михайло Шморгун
«толерантна сієста» розпочалася ще задовго до закону про мови… При чому, «толерантність» — ознака слабкості в політичному процесі)… Просто людей (у більшості своїй) політика не цікавить… (субєктивно)
Святослав Вишинський
«На цьому відео видно лідерів двох політсил — реальної, яка протистоїть спецпризначенцям. І віртуальної — яка безбожно піариться». З відео-матеріалу «Телекритики»:

Святослав Вишинський
Святослав Вишинський
«Це відео підтверджує мої слова, коли я переповідав історію, як я закликав допомогти Кличка, коли поліцаї прорвали кордон, заливши людей газом». (Юрій Ноєвий, «Facebook», 16 липня 2012)

Захар Подкидишев
Меня сегодня прикололи два великих наших оппозиционера Мунтян и Бурбак, которые вместо того, что бы начинать действовать уже сегодня, только завтра собираются провести митинг (на который придут не больше 200 человек). И с умным видом сообщили страшную военную тайну Мальчиша-Кибальчиша: они начинают разрабатывать план, как противодействовать власти)))
Михайло Шморгун
да… тепер владі точно гаплик!
Оксана Баланюк
розумію Вашу позицію, але розміщувати інформацію на сайті університету довільно ми не маємо права.Зверху ж ніяких заяв не було, тож чекаємо завтрашнього мітингу під ОДА.
Святослав Вишинський
Яке відношення позиція Вченої ради або ректора університету може мати до (політичного) мітингу біля Чернівецької ОДА?
Оксана Баланюк
Політика ні при чому. Йдеться про українську мову. Можна прийти на мітинг, але взяти до рук не партійного прапора, а жовто-блакитний стяг.
А коли керівництво ВУЗу не оголошує ніякої позиції, то й на сайті, відповідно, нічого не з'явиться.
Михайло Шморгун
Чого Ви так той Університет захищаєте? Він, попри наявність декількох тисяч молодих людей, хворий на ті самі " хвороби", що і все українське суспільство — запопадливість перед владою, «двоєдушиє», корупцію (в найрізноманітніших її формах і проявах), ієрархічність…
Хороший, такий совєтський за ментальністю, показовий уламок суспільства… Навіщо його захищати? Хай університет заслужить повагу своїми діями (так, як це робить Могилянка). + Є ситуації в яких бездіяльність — злочинна… (суб'єктивно)
Оксана Баланюк
не захищаю університет. просто хочу показати, що ті, хто працюють над сайтом, не вирішують самі, про що їм писати. маємо вказівку, чи хоча б дозвіл- ставимо новину. якщо на сайті немає офіційної позиції ВУЗу — це мовчить універ, а не паршиві журналісти відвертають увагу від важливих державних питань до студреспубліки.
Оксана Баланюк
не захищаю університет. просто хочу пояснити, що раз на сайті нічого немає — отже це мовчить університет, а не паршиві журналісти відволікають увагу від важливого державного питання новинами типу «час виходити офлайн». ми люди підневільні.
Михайло Шморгун
«Ми люди підневільні» — це діагноз… Оксано вибачайте (це не особисте, це констатація факту)…
Святослав Вишинський
Мова не про сайт — мова про позицію. Та її відсутність. Добре, що Ви знайшли змогу у форматі інформаційного повідомлення все ж таки опублікувати текст «Українській землі – українську мову!», але сутнісно це нейтральний звіт з події, а не заява керівництва або всієї академічної спільноти університету. Зрештою, це також показник паралічу т.зв. «профспілок», адже викладачі ЧНУ могли і без рішення Вченої ради озвучити свої думки (якщо вони, звісно, є). Немає відчуття і розуміння власної громадянської суб'єктності. «Напрочь отсутствует».
Олег Тудан
не отсутствует, а в отпуске.
Олег Тудан
По поводу любой социальной активности черновицких студентов я написал свой дебютный пост на «Вкурсі». o-tudan.vkursi.com/3240.html

Я и дальше склонен считать, что политическая аморфность молодого поколения в Черновцах напрямую связана с их социальным статусом и происхождением.

Та же часть студентов, которая все же занимается какой-либо политической активностью, либо делает это в пелене протестной романтики (а это значит, что такой протест довольно быстро закончится — примерно через месяц после бракосочетания или прекращения финансирования со стороны родителей), либо «уплывает» в ту неопределенную тягомотину, которая присуща многим окололевацким движениям (особенно троцкистам)- много текста, мало толку.

Что касается ЧНУ, то это дохлый номер — что кривой и неактуальный сайт, что внутренняя корпоративная пресса, выпущенная из ада из 78-го года, про ударников и хорошистов, что постоянная лицемерная и спесивая мина, под которой скрываются те же огрехи, что и в любом выхе в Этой Стране.

Михайло Шморгун
думаю, у світлі Посту Святослава, варто подумати про альтернативи…

Контр-статуси, контр-інститути, контр-освіту і т.ін

Ігор Гамаль
uaimage.com
Святослав Вишинський
"«Такий був промовистий факт уночі, що коли „беркут“ прийшов вдруге, і вже у дуже великій кількості — їх було близько тисячі чоловік і вони розділилися по обидва боки Українського дому — то з одного боку на них став Андрій Парубій, який намагався сам відтіснити всіх чотириста „беркутівців“, а з іншого боку став Віталій Кличко, який сказав, що він „беркутівців“ відтісняти не буде», — розповіла журналістка ТВі Настя Станко, яка на власні очі спостерігала за акцією протесту біля Українського дому".

/>
Святослав Вишинський
Нові «дрова» для дискусії: за офіційною інформацією Центральної виборчої комісії, ректор Чернівецького національного університету Степан Мельничук став довіреною особою кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 201 (м. Чернівці) Віталія Михайлішина (Партія регіонів).
Святослав Вишинський
А тим часом у Києво-Могилянській академії:

«Почетный президент Национального университета „Киево-Могилянская Академия“ Вячеслав Брюховецкий будет голосовать за ВО „Свобода“, хотя ему интересны идеи Виталия Кличко и Арсения Яценюка. Брюховецкий заявил, что идеологию „Свободы“ он не разделяет, но „такая партия в парламенте должна быть“.

»Если бы была такая сила в парламенте, то такой закон (о языках. — Ред.) не был бы принят", — заявил Брюховецкий на заседании медиа-клуба «ЧЕСТНО». «Такая партия должна быть для равновесия с Партией регионов», — добавил он.

По словам президента «Могилянки», сейчас Украиной правят «комсомольцы», а уровень Верховной Рады — немного выше плинтуса. «Вся жизнь крутится вокруг этих кретинов (»комсомольцев"), которые либо сидят у Шустера, либо еще у кого-то сидят. Которые думают только о себе, которые не понимают, что происходит в Украине", — считает Брюховецкий. Также президент Киево-Могилянской Академии надеется, что появится поколение, которое «даст под зад этим „комсомольцам“.»

(«Президент „Могилянки“: Только „Свобода“ может противостоять Партии регионов», «Дело», 20 августа 2012)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте