Привид сепаратизму

Чинна влада всіма засобами намагатиметься зберегти контроль над парламентом — проте навіть якщо вона зможе досягнути цілі, домовившись із «ображеними» опозиціонерами, це тільки продовжить її повноваження на два найближчі роки, але вони вже не будуть такими «безхмарними». Президентські вибори 2015 р. (або спроба змінити Конституцію і перенести вибори до парламенту) неуникно спровокують маси — далі за карти візьмуться кілька гравців одночасно, жоден із яких в особі Віктора Януковича не зацікавлений: «ліберальна» опозиція та олігархія, яка на неї поставить; «ліберальний» Захід; «тоталітарна» Росія з її видами на більш гнучкого партнера; антисистемна опозиція, яка підніме вулицю; і сам український народ, для якого це стане останньою краплею терпіння.

Сценарій прогнозований: західноукраїнські області через органи регіонального самоврядування просто не визнають результатів виборів або змін до Конституції, починається блокада обласних державних адміністрацій, піднімається вулиця і влада на місцях переходить до опозиції («привид сепаратизму»), революційна ейфорія після перших успіхів перекидається до столиці, що змушує підтягнутись «лібералів» і гостро реагувати Захід (і навіть Росію), доки всі ключові органи влади достроково не припинять своїх повноважень. «Тараном» революційних перетворень стане конкретна політична сила, котра після нового переділу влади на порядок збільшить свій вплив і життя стане цікавішим. Вибори до Верховної Ради 2012 р. — генеральна репетиція, тому «рити траншеї» необхідно вже сьогодні. Хоча слід було відучора.

8 коментарів

Святослав Вишинський
N.B. У контексті — актуальний прогноз Михайла Шморгуна «Після виборів. Революція, Зрада чи Перемога?»
Святослав Вишинський
Коментар головного редактора телеканалу ТВi Віталія Портнікова виданню «Лівий Берег» від 26 жовтня:

«Другой станет и Украина. Во-первых, всем нам придется убедиться, что с честными выборами в стране покончено. Тут не должно быть никаких иллюзий: если у власти хищник, он не будет питаться травой в ту самую ночь, от которой зависит, сможет ли он есть овец и прочую живность на протяжении нескольких лет. По сравнению с предстоящими украинскими фальсификациями российские будут казаться невинными шутками и мало кто из зарубежных наблюдателей – даже из числа тех «полезных идиотов», кто настроен на сотрудничество с Януковичем – посмеет признать эти выборы честными. Нет, уровень легитимности власти только понизится – что серьезно ухудшит отношения режима с цивилизованным миром. Кроме того, станет ясно, какое количество наших сограждан считает «стабильность» криминальным беспределом, а обещаемый властью «добробут» – крахом Украины. От этих людей уже так просто не отмахнешься – даже если власти и удастся сколотить коллаборционистское большинство в новом парламенте. И даже если гражданм не удастся защитить свой выбор в первые дни после голосования, будущие фальсификации могут помочь общественной консолидации и убедить в необходимости смены власти не только низы, но и верхи общества.

Собственно, именно это и должно стать главным результатом будущих выборов – достижение общественного консенсуса о необходимости смены власти в Украине. Элиты должны готовиться к закрытию самой темы о втором сроке Януковича, к исчезновению с политической арены Партии регионов, к торпедированию «семейного проекта» – иначе крышка не только стране, но и ее любимым олигархам. Конечно, можно сказать, что так, готовясь, можно дожить до 2015 года – и преподнести Виктору Федоровичу сюрприз. Но это уже зависит от ситуации в экономике – если она обрушится раньше – и глобально – то и расставаться с президентом придется раньше – а заодно провести и досрочные парламентские выборы, которые избавят нас от его партии, как от дурного сна».
Адам Чесноков
Цікавий прогноз у Вас і пана Михайла. Багато з чим погоджуюся. Думаю написати щось своє про вибори з астрологічної точки зору.
Я люблю читати астрологічні прогнози Констянтина Дарагана. www.astrology-online.ru/goroskop_2012.shtml
Він є астрологом-професіоналом. Його прогнози часто збуваються. Не раджу Вам читати прогнози Павла Глоби, та ін. «астрологів», які люблять себе піарити в ЗМІ. Політичні прогнози К. Дарагана збуваються не менше ніж на 70%.
Не думайте, що я комусь хочу нав'язати думку, що все залежить не від нас, а від зірок і планет. Насправді планети і зірки не мають впливу на земні процеси, вони лише описують циклічні процеси, які відбуваються на Землі. У житті варто боротися!
Михайло Шморгун
Стосовно одного моменту. Дуже важливого. Організовані дії — революційні по своєму характеру НЕ РЕГЛАМЕНТУЮТЬСЯ У СВОЇЙ ЖОРСТОКОСТІ… Процитую одного свого колєгу… любая революция страшнее войны. На войне, как правило, убивают сразу. А в революции, как правило, сначала глумятся, потом насилуют и только в самом конце, в качестве извращенной милости, убивают… Це так, до слова про майбутнє…
Святослав Вишинський
Будь-яке насильство не регламентується у можливій жорстокості, в т.ч. війна, в якій правил також не буває. Втім, гадаю, до «класичної» революції в Україні не дійде і зміна режиму відбудеться швидше, під тиском вуличних мас. Не факт, що настільки гладко, як у 2004 р., але й без жахаючих уяву картин.
Михайло Шморгун
А класичної революції уже ніколи і не буде. При чому ніде. Революція — це унікальний кейс, який діє до того часу, допоки проти нього не знайдуть ефективних методів протидії. Майдани — закрили, твітер-ревції — закрили, окупай — закрили. Ці кейси відпрацьовані. Найстрашніше — дестабілізаційні сценарії. Ці кейси не закриті. Тут є поле для практичного застосування в рамках демократурних режимів. Але знання цього мене аж ніяк не тішать, навпаки знаю, що контролювати стихію — не можливо!!! Але це не є предметом публічного дискурсу…
Святослав Вишинський
Спектакль розпочинається: як повідомляє видання «Лівий Берег», 26 жовтня «у центрі Києва з'явилася військова техніка» (детальніше слідкувати в блозі Валерія Пузіка).
Роман Стадник
поживемо — побачимо, може й буде ще весело…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте