До системної реформації

У день виборів я підтримаю партію, котру вважаю єдиною опозиційною силою в Україні, і закликаю мислячих громадян долучити свій голос до системної реформації суспільства і держави. Я не звик відповідати за абстрактні механізми чи відчужені спільноти — я можу вести мову про живих людей. Деяких молодих політиків, котрих часто доводиться бачити в ефірі національних телеканалів, знаю ще зі студентських років — коли ідея передувала якій-небудь партійності. Для мене важливо, що з роками вони не стали гіршими і не зрадили своїй совісті. Переконаний, що зможу сказати те саме і через багато років, коли результати системних змін на користь українців відчує кожен.

16 коментарів

Святослав Вишинський
У контексті останніх подій вважаю за доцільне висловитись ясніше, розширено повторивши тези, озвучені мною в ефірі телепрограми «Толока» на каналі «Буковина»:

1. На вибори обов'язково потрібно йти, в разі їх ігнорування новий провладний парламент прийме зміни до Конституції і наступного Президента обиратимуть у Верховній Раді. Це значить, що з особою Віктора Януковича і наближеною до нього олігархією доведеться миритись іще одну каденцію (як мінімум).

2. Голоси не можна продавати, так як плата за них — та інвестиція, яку безпринципні політики після обрання «відіб'ють» з відсотками за кошт самих же виборців — із зарплат, пенсій, соціальної допомоги, бюджетних витрат на медицину, освіту і комунальне господарство.

3. Голосувати виключно за контрсистемну опозицію — Всеукраїнське об'єднання «Свобода» та його кандидатів по мажоритарних округах. Ніхто інший у майбутньому парламенті не захищатиме права українців — цей факт уже достеменно зрозуміли навіть ідеологічно далекі від «Свободи» виборці.

4. У разі очевидних фальсифікацій результатів виборів слід бути готовими до вуличних акцій — тільки тисячі на вулицях, під виборчими комісіями і ЦВК змусять владу відступити. В іншому разі — гріш нам усім ціна. Або пачка гречки.
Святослав Вишинський
Конкретні кроки, які варті кожного українського голосу:

Святослав Вишинський
Останнє слово Юрія Михальчишина — ефір «Шустер Live» від 26 жовтня 2012 р.:

Святослав Вишинський
Без жартів — політв'язень Ігор Мосійчук щойно розмістив у мережі «Facebook» допис наступного змісту: «Прокурор запитуе у начальника вязницi — за кого голосуватимуть вязнi. Той вiдповiдае — звичайно ЗА СВОБОДУ! От i прийдуть бандьори скоро за нами з сумом констатуе прокурор. Сам чув розмову».
Святослав Вишинський
Шеф-редактор «Лівого Берегу» Соня Кошкіна годину тому в мережі «Facebook»:

«Ну, что там, закончилась уже тишина-то? Заявляю прямо: завтра я иду голосовать за Свободу. Аналогичным образом намерены поступить многие мои мыслящие друзья. У каждого — свои резоны. Мои таковы:

— партия должна иметь идеологию, четкую платформу и принципы, искренне разделяемые ее активом. Вот это — политика. Это, а не те квазиформы, которыми у нас политику подменяют;

— у Тягнибока и Ко есть четкая картина мира. С нею можно не соглашаться (и, по многим пунктам, я несогласна), однако наличие оной нельзя не уважать. Опять таки, это — политика.

— будучи русскоязычным человеком, я чрезвычайно возмущена попытками ПР мой родной язык „защитить“, набрав себе на этом паршивых электоральных баллов. Живя в Украине, любя украинский, я не приемлю попыток свести всю „украинскость“ этой земли на нет (чем сейчас активно кое-кто занимается). Зачем нам тогда независимость? Давайте и от нее откажемся. Проголосуем пакетом с чем-нибудь полезным. А, что, мы можем((
Да, я не читаю по ночам Шевченко и не вывешиваю из окна — в дни национальных праздников — желто-голубой стяг, но принудительную русификацию (которая уже отсекла половину страны. Вспомните нашу графику, постила недавно) считаю оскорбительной. Еще более оскорбительной, чем доступ к эфиру косноязычного Азарова. В здоровом обществе национальные силы должны присутствовать в парламенте;

— даже если в какой-то момент Олег Тягнибок пойдет по политической наклонной, его же соратники не дадут ему скатиться до уровня, пребывая на котором ПР и БЮТ лепили „ширку“. Не допустят потому, что у этих людей есть чувство собственного достоинства.

Много у меня и других аргументов, но если кратко, то мой выбор — Свобода. И мне, уверена, не будет за него стыдно ни через год, ни через пять».
Святослав Вишинський
«Ми з буковинським філософом Sviatoslav Vyshynsky, та „терористом“ Володимиром Звенигородський сьогодні будемо вести дискусію про Свободу (як імператив)… Запрошуємо всіх друзів подискутувати про Свободу (як імператив, канєшно же) на своїх виборчих дільницях...» (Михайло Шморгун, ексклюзивний коментар інформаційній агенції «Facebook», 28.10.2012)
Святослав Вишинський
"… Я просто напишу, як би я голосував, якби не був законослухняним громадянином… Парт. «Свобода»… Чого? бо вони в більшості своїй «відморозки», а це значить, що будуть бити морду всяким сволочам. Якби я не був законослухняним громадянином, я б попросив всіх своїх друзів і колег допомогти хлопцям зі Свободи прорватися ТУДА і навести там шороху..." (Михайло Шморгун, «Facebook», 27.10.2012)
Святослав Вишинський
До теми громадянської взаємодії vs. гроші, якими всіх (не) купити:

"- $20 млн, які, за оцінкою рекламістів, “Свобода” витратила на вибори, це нормально чи це ознака того…

— Я не знаю, про які 20 млн йдеться, це смішно. Ми ніколи не приховували, хто спонсори партії, у нас є Економічна рада. Це наші партійці, націоналісти, у них є чесно зароблені гроші (повірте, якби щось було не так — їх би давно помножили на нуль), і вони нам трошки допомагають. Але це мізер. Ми набрали у Києві більше, ніж Партія регіонів. Якби я вам сказав, який звичайний місячний бюджет нашої Київської організації, ви би не повірили.

— Скажіть, я — повірю.

— Це $1,5 тис. десь. Можете подивитися наш офіс на Богдана Хмельницького — дві маленькі кімнатки, нема де розвернутися. Уся моя мажоритарна кампанія за три місяці — це 1-2 дні кампанії запакованого грошима провладного кандидата. Усе зробили 50-60 членів “Свободи”."

(«Андрій Іллєнко: „Люди бунтують не від поганого життя, а від нудьги“», «Лівий Берег», 8 ноября 2012)
Святослав Вишинський
Адміністрація відомої у «Facebook» сторінки «Церковь Свидетелей Покращення» також оприлюднила свій вибір:

Олег Тудан
Вот интересно вы, Святослав (хотя достаточно ожидаемо), выскользили с позиции пассивно-воинствующего противостояния пост-модерну на банальную поддержку партии Тягнибока.

Показательно также, что в своем посте вы употребили определение «украинец» всего один раз, минуя теги вроде «нации», «национального единства» и прочего словесного материала.

Ваш пост, впрочем, кажется немного неожиданным, т.к. от такого выдержанного и дипломатичного блоггера странно видеть откровение, слишком явно похожее на клич (хотя повторюсь, этот ваш пост вполне логичен после десятков ваших постов-намеков) в последние часы возможных зазываний.

Ваш аргумент — «я их хорошо знаю, они реально пи***тые», кстати, даже может быть и приведет несколько человек на избирательный участок с целью поставить галочку за «Свободу». Но аргумент низкоэффективный, согласитесь. Потому что голосовать за правых, мечтающих о смертной казни для политзаключенных — не такая уж большая альтернатива действующей власти.

Очень жаль и странно, что в нашем регионе нет вообще ни молодых анархо-коммунистов, ни либертатных-левых.

Согласитесь, Святослав, политическая жизнь намного бы оживилась.

Кроме того, спешу заметить, что я намереваюсь посетить избирательный участок единственно с целью нарисовать огромный х*й и также всячески благообразно оформить свой бюллетень своими изобразительными талантами.
Святослав Вишинський
Постмодерновість та ідеології нового націоналізму — взаємопов'язані речі, так націоналізм у XXI ст. засновується на фундаменті нового модернізму (цим питанням займаюсь у т.ч. з абстрактно-філософської точки зору). Як і для лівих, так і для правих було би дивно працювати над якимись проектами виключно теоретично — та ігнорувати їхнє практичне впровадження. В Україні насьогодні тільки ВО «Свобода» адекватно і креативно розвиває цю лінію, інші праві політичні сили відверто зайшли в тупик або так і не вийшли за рівень маргінальності. Ідеологію націоналізму розглядаю в ширшому сенсі, аніж її традиціоналістське чи виключно народницьке розуміння — вважаю це поняття відкритим до реінтерпретацій і розвитку — ми давно в нових реаліях.

Мій допис — особиста позиція та її аргументація по пунктах. Якби ситуація не була критичною, потреби «розкладати по поличках», вочевидь, не було би. Щодо обізнаності — звик говорити лишень про тих, кого знаю особисто, однак у даному випадку перелік імен нерелевантний, адже йдеться не про конкретні мажоритарні округи. Голосувати за правих — значить голосувати за соціальну політику, демонтаж олігархії і національний суверенітет. Зрештою, якби в Україні були справжні ліві з таким же електоральним потенціалом, як ВО «Свобода» — політичне життя і справді було би цікавішим. Однак відносити до «лівих» чинну КПУ ніяк не наважусь.
Олег Тудан
Конечно, КПУ не обсуждается вообще.

Интересно также, знают ли ее руководители о идеологии той же «Лівой справи» и прочих, конституционно разрешенных организациях.

Я давно наблюдаю странную манию левых брать текстом — писать, писать, писать, при этом опираться на все тот же, с 17-го года неизменный электорат. Шиитман (Володарский) разрывает реальность ежедневными текстами, но он хотя бы трахался под Верховной Радой. Лимонов тоже пишет чуть ли не повести в ЖЖ — но он еще более тертый перец. Но как в этом огороде текста постороннему человеку решиться стать левым — я не понимаю.

Вместе с тем от правых слышаться четкие лозунги. Именно лозунги, т.к. левые любят растирать любой тезис до уровня букв — а их идеологические притивники легко и ясно формулируют свои цели, почти не скрываю некоторых маниакальных фашистских замашек.

Было бы глупо думать, что вы, Святослав (я намеренно пишу «вы» с маленькой буквы, не умаления особы вашей ради, а потому что Лебедев об этом писал и я с уважением наследую его совет), не чувствуете дурного привкуса «правого», а потому я склонен предполагать ваше явное участие и заботу об участи партии «Свобода» в контексте грядущих выборов.

Тем не менее даже в случае гражданской войны я с удовольствием уделю время для обсуждения с вами индустриальной музыки (у меня тут много новинок 1890-1940 накопилось), упаднического видеоарта и прочего деканенства.
Святослав Вишинський
Ліві не тільки намагаються «брати» текстом («многабукафф»), але й самі ним найкраще «беруться», що говорить про певну інтелектуальну, чи навіть гіперінтелектуальну сегрегацію (сектантство). Не дивно тому, що вони сьогодні майже цілковито перейшли у сферу мистецької критики, академічних досліджень і захисту прав меншин. Натомість сучасні праві — це вже не просто абстрактні гасла в дусі 1990-их рр., але й конкретна соціально-політична програма та готовість її реалізувати. В якомусь сенсі праві в ключових позиціях значно «лівіші» за самих лівих і репрезентують справжній революційний потенціал. Підкреслю: значна частина українців голосуватиме за «Свободу» не стільки з ідеологічних переконань, скільки з усвідомлення того, що тільки ця політична сила здатна всерйоз розпочати демонтаж існуючої системи. Прикладово, значна частина моїх російськомовних знайомих, переконаних лібералів і навіть етнічних неукраїнців свідомо планує підтримати націоналістів на цих парламентських виборах саме зі вказаних вище причин.

P.S. Музику можна вмикати в окопах. Або транслювати по рації в години затишшя.
Святослав Вишинський
Ірина Фаріон (цитата):

«Прорив «Свободи» до парламенту маніфестував нову якість української політики: присутність гідного націоналістичного сегменту і людини іншого типу: високодуховної, інтелектуальної, безстрашної, одержимої.

Прорив «Свободи» до парламенту маніфестував перемогу націєцентричної ідеї над брутальною філософією споживацтва; духу над брудною матерією, прагматичного романтизму над утилітарним прагматизмом».
Святослав Вишинський
Знайшлись й інші креативщики:



Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте