Несподіваний exit

За першими зведеними даними екзит-полів, опублікованими Інтернет-виданням «Українська правда», станом на 20:10 28 жовтня 2012 р. Всеукраїнське об'єднання «Свобода» отримало 11-12,6% голосів виборців, що, безперечно, є найбільшою сенсацією виборчої кампанії. Прогнозовано висока планка Комуністичної партії України — 11,5-13%. Меншу планку, ніж очікувалось, узяла партія УДАР — 13,2-15,1%. Таким чином ця трійка політичних сил фактично зрівнялись у рейтингу. Нарешті, об'єднана опозиція «Батьківщина» — 23,2-24,7%, і Партія регіонів — 27,6-32%. Як завжди, дивують цифри партії влади, яку практично ніхто не підтримує, але цифри традиційно високі. Не дивує провал партії «Україна — вперед!» — тож «о лимонадах больше ни слова — пора взрослеть».

Голосування завершилось — розпочинається боротьба за захист голосів. Якщо офіційні результати не розійдуться з даними екзит-полів — очікувати масових виступів не доведеться. Схоже, влада зрозуміла, що протест слід загасити на старті, рівномірно розподіливши голоси, але зберігши контрольний пакет у себе. Друга велика інтрига — вибори по мажоритарних округах і дії переможців у новому парламенті. Саме з цього резерву чинна влада черпатиме додаткові ресурси, тому позиційна війна обіцяє бути затяжною.

7 коментарів

Олег Герман
Гадаю, слід дочекатись остаточних результатів, а потім про щось говорити…
Святослав Вишинський
Дані екзит-полів рідко принципово різняться з дійсним розподілом голосів, проте, звісно, слід мати на увазі механізм фальсифікацій, який вмикається на етапі підрахунку. Факт, що вказані політичні сили в парламент пройшли — далі справа за співвідношенням.
Олег Герман
Я те й маю на увазі… Закінчився тільки початковий етап виборів, далі ще невідомо, як все може статися…
Святослав Вишинський
"… За освітою найвищий рівень у виборців «Свободи»: 48% мають вищу освіту, 12,3% — повну середню й неповну середню освіту. Виборці з вищою освітою також переважають в електорату «УДАРу» — 38%, із загальною середньою освітою — 17%, з незакінченою середньою — 5%. В електораті Партії регіонів, як свідчать дані Національного екзит-полу, переважають виборці з середньою спеціальною освітою — 38%. Дещо нижчий освітній рівень у виборців Комуністичної партії: 38% з них мають середню спеціальну освіту, 26% — вищу.

Щодо вікової структури електорату, то наймолодший електорат у партії «УДАР»: 53% виборців — до 40 років; а найстарший — у КПУ: 67% тих, хто проголосував, — це люди старші 50 років.
Структури електорату «Свободи», «Батьківщини» та Партії регіонів, як свідчать дані Національного екзит-полу, за віковою ознакою схожі.

Щодо гендерної відмінності електорату, то серед виборців Партії регіонів найбільше жінок — 59%, чоловіків — 41%. Схожа ситуація з електоратом «Батьківщини» — 57,5% жінок і 42,5% чоловіків. В електораті «УДАРу» переважно чоловіки (55%), жінок — 45%. Схожа ситуація в електораті ВО «Свобода»: 54% — чоловіки, 46% — жінки.

За місцем проживання найбільше сільських жителів підтримують «Батьківщину» — 39%. В електораті Партії регіонів лише 25% виборців проживають в обласних центрах, 35% — це жителі села. У структурі «Свободи» переважають жителі обласних центрів — 47,5% і найменше жителів села — 24%".

(«Соціологи: за „Свободу“ голосували освічені, а за Кличка — молодь», «Українська правда», 7 листопада 2012)
Олег Герман
Цікава статистика… Жаль, користі від неї нема…
Святослав Вишинський
«Количественный перевес не дает преимущества, ибо Яценюк попросту проедает Юлино наследство, а рейтинг Кличко зиждется на вымышленных представлениях о его персоне. В дальнейшем они будут лишь терять, а социал-националисты – получать». (Михайло Дубинянский, "«Cвобода», що веде народ", «Українська правда», 18 грудня 2012)
Святослав Вишинський
«Общественная легитимизация „Свободы“ благополучно завершилась. А теперь она сама становится легитимизатором и оппозиционным маяком». (там же)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте