Некролог інформаційній агенції

У Чернівцях активно працюють на розкол опозиційних сил. Свідомо — або не розуміючи власних дій. Ніколи не думав, що колись перший опозиційний ресурс Буковини перетвориться на дошку політичної пропаганди, далекої від елементарних норм журналістики. За всім цим можна було би спостерігати зі сторони, просто склавши некролог відомій інформаційній агенції, з якою мав честь співпрацювати раніше — якби не ряд суперечностей. Вважаю правом журналістів висловлювати суб'єктивну думку і критикувати політичні сили та політичні фігури, котрі їм особисто недовподоби. Але бути в цьому послідовними.

Якщо ВО «Свобода» та її лідери, на думку редакції видання, настільки негативні персонажі — незрозуміло, чому в кожній публікації зі згадкою імені Назара Горука місцевого політика звинувачують мало не в розколі опозиції загальноукраїнського масштабу. Адже всі інші новини про українську націоналістичну силу, оприлюднені на шпальтах агенції, є виключно її безапеляційною критикою — найчастіше спекулятивного характеру і не підтвердженою жодними фактами, окрім посилань на одіозних політиків, серед яких поважними джерелами для чернівецького опозиційного сайту стали депутати Партії регіонів і навіть лідер комуністів Петро Симоненко.

Складається стійке враження, що маємо справу з політичним замовленням — або особистою вибірковістю редакції. Проте в частоті публікацій на задану тему та різкій зміні їхньої тональності протягом кількох останніх місяців прослідковується тенденція штучного нагнітання, «світоглядове» пояснення якого в такий короткий термін виглядає смішним. Особливо смішним, коли уповаючі за долю Батьківщини на «головному опозиційному» сайті із завидною регулярністю рекламують кожен крок місцевої «тушки» Віталія Ткачука — аж до того, що і його вихід з фракції висвітлений мало не позитивно.

Не відаєте, що творите. Добре відаєте.

43 коментарі

Віктор Довганич
Давно це все бачив. Особливо помітно з Ткачуком. Але думаю, це не ідеологія, а чисто гроші. Є вони у Вітальки,
Михайло Шморгун
Віктор Михайлович, а Ви замовляєте в ЗМІ про себе статті?
Віктор Довганич
Я статті не замовляю, а сплачую за публікацію новини, де фігурую.І тільки під час виборів, і тільки не за свої.
Михайло Шморгун
А це дуже погано. Якщо не платити за інформацію ЗМІ будуть її перекручувати у сторону домінуючого стереотипу. Тобто інформація неоплачувана завжди викривлена не у сторону того, хто її створює для медіаефекту. Якщо ж новина подієвого характеру то журналісти не згадують імена дійових осіб і новина виходить знеособлена. Так шо платити за публікації — це все одно, що підтримувати старого друга, смертельно хворого наркомана. Всі профіти від спільної діяльності він перетворить в «ширку»…
Думаю скоро більшість таких стосунків «загнуться», через природну смерть однієї з сторін)
Михайло Шморгун
А я особисто ніколи не важав журналістів абсолютно послідовними. Думаю «опозиційність» уже не є мірилом свободи, бо є соціальні мережі де свобода слова перейшла на інший рівень. Просто тепер Тебе Святослав будуть мочити за «відхід від опозиційного мислення», скажуть, що Ти «ще пожалієш», що Ти «ще в багатьох речах не розбераєшся», шо «ти вибрав невірну дорогу», шо ти «противсіх», шо ти " полєзний для власті ідіот" і т.д.…

Але це твій вибір і ніхто тебе до нього силою не схиляв…

Хоча, особисто мені, шо Букньюз, шо Букінфо, шо сіті, шо Вкурсі — лише площадка, а на площадки нема шо обіжатись, вони є квінтесенцією їх власників…
Святослав Вишинський
На відміну від багатьох, ніколи і не був ентузіастом «об'єднаного» чи будь-якого ін. «опозиційного мислення». Є різниця між майданчиками, в яких новинарна стрічка формується вручну за заданими параметрами — і майданчиками, де новинарна стрічка лишень регулюється. Традиційні ЗМІ найчастіше апелюють до якості подачі новин як своєї переваги відносно мережевих проектів, проте, як показує досвід, навіть якістю маніпуляцій мало хто всерйоз переймається. Незаангажованих ЗМІ не існує. Але має бути межа, за якою потік новин не перетворюється на фронтовий дайджест.
Микола Костинян
Як на мене, керівник прес-служби політика та критик медіа за політичні публікації (замовлення) ролі абсолютно несумісні,
до речі, з подивом дізнався, що дуже мало хто знає про твоє керівництво прес-службою Назара Горука — відповідно, сприймають як особу без особистого майнового/немайнового інтересу;
не фрумос
Святослав Вишинський
Блог є місцем, де я висловлюю свою особисту точку зору незалежно від будь-яких інших сфер зайнятості, що підтвердить огляд його архіву аж до 2010 р. Гадаю, заангажованість — останнє, в чому мене можуть звинуватити будь-які середовища і люди, з якими я співпрацюю. Повторюсь: журналісти можуть чинити за власним розсудом, проте заявлену редакційну політику слід вести послідовно, інакше йдеться про введення в оману читачів. У цьому випадку, якщо Микола Костинян уважно читав текст допису, йдеться в рівній мірі про обидві політичні сили — навіть якби Святослав Вишинський очолював прес-службу Чернівецької «Свободи», він міг би написати те саме (прикладово, її дійсний керівник Володимир Звенигородський уже відмічав аналогічні речі публічно). Цей пост би не з'явився, якби його автор декілька років тому не брав участі в реорганізації вказаного інформаційного проекту і йому не озвучувалась філософія видання. Я бачу невідповідність дійсності і заявлених принципів — і як учасник процесу вважаю за чесне вказати на неї, якщо Ваша етична обгортка дозволяє Вам мовчати.

P.S. Гіпотетичні позапартійні журналісти, котрі публікують заангажовані новини за гіпотетичні суми — не кваліфікуються в якості осіб «без особистого майнового/немайнового інтересу»?
Віктор Довганич
Да, дійсно, про керівництво прес-службою це новина. Я, напевно, вже застарів у політиці, якщо не мав такої важливої інформації. Пора на пенсію, в Канаду, до Гасюка.
PS: То то я дивлюсь у Горука інформаційний шлвал, і грамотно, так поставлено, а тільки як сам щось починає коментувати, так і кізяк зразу… Тепер все стало на свої місця.
Михайло Шморгун
Думаю проблема в виродженні журналістики. Журналіст зараз-професійний маніпулятор і чим довше він у професії, тим очевидніше це. Він не шукає істини, він навязує свій внутрішній світ, свої переконання і ідеї, через підбирання відповідного упередженного контенту.
Думаю їм треба робити висновки. Або повернення до суті професії, або…
Святослав Вишинський
В умовах високої конкуренції між ЗМІ це би означало падіння рейтингів видання і його подальшу маргіналізацію.
Михайло Шморгун
Все одно журналістика деградувала. Окрім версій, зовсім пєчалька…
І казалось би — при чому тут Назар)))
Светлана Исаченко
Святославе! А чого ж так сором«язливо? Чого так боязко? Стільки у дописі гарних слів наговорено! Стільки правильних слів і розумних, цілковито слушних, давно назрілих і перезрілих! Що називається — нарешті когось прорвало! Але про кого ж йдеться? Що це за „перший опозиційний ресурс“? Що це за „головний опозиційний сайт“? У нього є назва? у його керівника є прізвище? Вам бракує сміливості назвати? То ж якій інформаційній місцевій агенції Ви зібралися писати некролог? На питання „чому зібралися?“ Ви якраз дали розгорнуту аргументовану відповідь. Хоча у Вас з Михайлом через брак практики викривлене
розуміння деяких моментів журналістської роботи. А в цій роботі почасти як в анекдоті про Івана Сусаніна: відчепіться, ляхи, я просто збився з дороги… Іншими словами, переважна більшість того, що Ви вважаєте зумисними, високосвідомими діями, пояснюється заангажованістю і елементарною відсутністю професійних навичок у тих, хто працює над цим сайтом. То що ж це за сайт?
Святослав Вишинський
Зумисність і заангажованість — у даному випадку одне і те ж. Склад редакції видання не є публічною інформацією, тому переходити на особистості не вважаю доречним. Позаяк допис викликав дискусію, наведу нижче репрезентативні вибірки по суті.

Першочергово — 10 останніх публікацій про ВО «Свобода» (варто відмітити, що всі тексти стосуються загальноукраїнських подій, тоді як агенція, що їх систематично передруковує — регіональна, відтак сама частота появи новин навіть без аналізу змісту говорить за себе):

1. «Страх висоти. Чому „Свобода“ неспроможна репрезентувати інтереси української більшості»
10.05.2013, 13:15

2. «Риторика „Свободи“ сильно нагадує нацистську»
08.05.2013, 20:00

3. «Тягнибок відхрестився від двох дорогих позашляховиків»
07.05.2013, 20:46

4. «Партия власти использует „Свободу“, чтобы отобрать голоса на предстоящих президентских выборах, — эксперт»
07.05.2013, 20:43

5. "«Свобода» кишить агентами спецслужб, — Семен Глузман"
06.05.2013, 18:22

6. "«Свобода» не така небезпечна, як «Йоббік», однак, може повернути моду на антисемітизм, — американські ЗМІ"
04.05.2013, 14:12

7. «Марію Матіос оголосили агентом Тягнибока в „УДАРі“ Кличка»
02.05.2013, 23:30

8. «У Симоненко выяснили, зачем олигархи дают деньги Тягнибоку»
02.05.2013, 23:28

9. "«Я чудово знаю, який обсяг лісу Західної України виходить через Ренійській порт в Одеській області, і яка частка „Свободи“ з кожного кубометра лісу», — регіонал"
28.04.2013, 21:40

10. «Регионал разузнал о теневом бизнесе Тягнибока»
24.04.2013, 21:53

Вибірка 10 останніх публікацій про колишнього «свободівця» Назара Горука (попри те, що редакція каменя на камені не залишає від «Свободи», в т.ч. послуговуючись цитатами чернівецького політика — при його окремих згадках висвітлює Назара Горука вже з ракурсу «об'єднаної опозиції», критикуючи за критику, яку в інших місцях журналісти видання відтворюють у рази більших масштабах):

1. «Горука продовжують використовувати для дискредитації і розколу опозиції»
06.05.2013, 18:39

2. «Екс-»свободівець" Горук заявив, що Тягнибок його оббрехав"
30.04.2013, 13:40

3. «Тягнибок не шкодує за Горуком, бо сам виключив його з партії ще два місяці тому»
29.04.2013, 21:46

4. «Послідовники Горука: колишні „свободівці“ переконують, що партію перетворили у комерційний проект, де процвітають кумівство, інтриги, а особисті інтереси переважають над партійними і національними»
28.04.2013, 21:42

5. «Цитату Горука, яка дискредитує опозицію у прайм-тайм прокрутили на „Інтері“: чернівецька „Свобода“ здивована масштабною і скоординованою інформаційною кампанією, яка супроводжувала рядову подію»
27.04.2013, 18:14

6. «Перша тушка у „Свободі“?»
26.04.2013, 20:57

7. «Заява першого номера списку ВО „Свобода“ на виборах до Чернівецької обласної ради на ім'я Тягнибока (документ)»
25.04.2013, 16:00

8. «Чи існує зв'язок між помальованими дверима і поведінкою місцевих лідерів „Свободи“?»
24.04.2013, 14:26

9. «Свободівець переконує, що за Чернівці змагаються клани»
29.03.2013, 10:24

10. «Горук прогуляв пленарне засідання, щоб потім легше було штрикати в очі колегам?»
14.03.2013, 15:51
Святослав Вишинський
Нарешті, для порівняння — вибірка 10 останніх публікацій про Віталія Ткачука (без коментарів):

1. «Завдяки Вам зараз ми маємо суверенну, могутню та незалежну державу, — Віталій Ткачук»
09.05.2013, 09:39

2. «Нехай величний день Божого Воскресіння допоможе нам спільно розбудувати прекрасне місто Чернівці, в якому комфортно та гідно зростатимуть наші діти та онуки, — Віталій Ткачук»
04.05.2013, 11:55

3. «Співаючий депутат вже співає про вибори»
29.04.2013, 08:17

4. «Віталій Ткачук вийшов з фракції «Батьківщина», щоб створити власну депутатську групу «Нам тут жити»?»
25.04.2013, 16:31

5. «Співаючий депутат розв’язав проблему кафе у буферній зоні об’єкту ЮНЕСКО»
19.04.2013, 11:38

6. «Білогорка і Ткачук змагатимуться за крісло мера Чернівців. Федорук, Каспрук, Михайлішин і Продан ще думають?»
03.04.2013, 11:57

7. «Те, що Віталій Ткачук правильно розбив „Жигулі“ визнали нардеп-ударівець і навіть в ЄС»
19.03.2013, 21:51

8. «Співаючий депутат Віталій Ткачук одружився»
18.03.2013, 16:19

9. «Депутату-шансоньє пощастило знайти в Чернівцях вулицю з ідеально рівним асфальтом та ще й свого імені»
13.03.2013, 18:41

10. «Чернівецький депутат-шансоньє Віталій Ткачук висловив своє захоплення жінками до свята 8 Березня»
08.03.2013, 09:53

З якою частотою і в якій якості висвітлюються інші політичні сили і діячі — тема окремої вибірки, на яку нерезонно витрачати час у силу її очевидності. Варто лишень відзначити, що і тут мають місце цікаві інформаційні «аномалії» (як то «Активісти „Рідного міста“ роздали водіям-таксистам півтисячі листівок про безпеку дорожнього руху (фоторепортаж)» від 23 квітня 2013 р.).
Светлана Исаченко
Святославе! Про який сайт йдеться!
Ігор Гамаль
Вам вже навели 20 лінків на сайт.
Микола Костинян
+1
Я за те би говорити прямо до кінця.
Йдеться про Сергія Зарайського, букінфо,
З наїздом на нього не я не згідний,
+ розділяти ролі прес-служби з будь-якими іншими — не сприймаю, прес-секретар завжди прес-секретар
Святослав Вишинський
Маска ідіота пасує не кожному.
Святослав Вишинський
P.S. Микола Костинян завжди Микола Костинян.
Віктор Довганич
Миколо, у тебе все в порядку? Чи коли ЦЕ писав святкував Перемогу. Щось косить наші ряди.
Светлана Исаченко
Ти зупинився за крок до вирішення, принаймні, до початку вирішення питання «хто має давати по руках, а то і ляпаса нечистоплотним журналістам?» Це важливе питання. Найперше для самих журналістів. Бо хтось таки повинен почати розгрібати і чистити цю стічну яму. Тому з некрологами зачекаємо. А з кроком — ні.
Микола Костинян
Давати по руках може і має тільки ринок.
Не те робиш — несеш збитки.
Святослав Вишинський
Не йдеться про негативну практику, йдеться про її позиціонування. Немає жодних проблем із публікацією замовних матеріалів — але в такому разі вона має маркуватись як реклама. Про це йдеться на всіх поважних зустрічах журналістів, але ніхто не дотримується цього принципу в роботі — в т.ч. найбільш опозиційні представники цеху, які претендують на особливі моральні якості. Серед прикладів — політична реклама Віктора Короля на сайті газети «Час», котра була промаркована лишень після дискусії в мережі «ВКурсі» — але й після того позначку прибрали, щойно увага до питання спала. Відповідно, незрозуміло, чому журналісти ображаються, якщо їх називають «продажними», або вдають, що «продажними» є хтось інший, але персонально не вони. Так само, як незрозуміло, чому стільки часу уділяється розмовам про «зло» «джинси», якщо далі декларацій справа не заходить. Якщо ми не можемо будувати моральні відносини в суспільстві, краще визнаємо, що ми будуємо суспільство імморальне — все стане ясніше. «Переключить на черно-белый режим...»
Захар Подкидишев
В ответ на претензии Свята хотелось бы услышать позицию редактора упомянутого ресурса.
Хватит ли у него смелости сказать:" Да, я размещаю джинсу. Потому что у меня жена, двое детей, и всем кушать хоцца".
Или нам опять начнут лепить горбатого о мифических объективности, независимости, принципах редакционной политики, и безусловной информационной девственности...)))
Святослав Вишинський
Новини на шпальтах згаданої інформаційної агенції розміщуються не однією особою і редакційна політика формується колегіально.
Сергій Воронцов
Святославе, коли ви знайдете більш совісного журналіста, аніж редактор Ікс незгаданого ресурсу Ігрек, повідомте мені, будь ласка.
Не хотів втручатися, це зайве витрачання часу. Але це мені хотілося б сказати.
Святослав Вишинський
Ніхто не обговорює особисті якості редактора чи редакторів X. Я навів власні суб'єктивні висновки і підкріпив їх матеріалами — з посиланнями, датами і т.д. Не маю сумніву, що Ви скажете, що все наведене вище — «надумано» чи «перебільшено», як уже, здається, кілька разів писали в коментарях на шпальтах згаданого видання. Або зовсім нічого не скажете. Проте мені незрозуміло, чому журналісти так реагують на критику, коли самі (дуже часто безпідставно) дозволяють собі «валяти в грязі» інших людей, у яких також є і гідність, і совість, і біографії.
Михайло Шморгун
Між журналістикою і правдою така сама прірва, як і між церковною бюрократією і вірою…

Крім того, публікація «однакових» новин та інформацій це «криза жанру». А це набагато більший «гріх» для хорошого журналіста ніж публікація замовних інформацій…
Совість можна повісити в рамочку з рюшечками, якщо не підтримувати її постійним професійним вдосконаленням. Ну маніпулюйте, але робіть це грамотно, а не так топорно, як це робили в свій час Корчинський з Джангіровим чи Піховшиком.
Оля Склярчук
Можу запропонувати зворот «Самі знаєте хто».
Добірка публікацій дуже красномовна, це правда. Але якщо так міркувати, то музику можна замовляти по всій пресі.
Тут скоріше все навпаки. Джинса та будь-яка реклама — ознаки життя. Є надія, що видання читають, і що, окрім замовних матеріалів (які обізнана людина бачить здалеку), можна знайти і щось корисне. Якщо є джинса — є попит, а те що хтось відмовляється від неї, малоймовірно.

Маніпулювання свідомістю для пересічного журналіста надто складна місія.
Святослав Вишинський
«Джинса» зазвичай не стільки провокує, скільки симулює попит — як і маніпуляції новинами. Ілюстративно — журналіст Сергій Зарайський журналісту Василю Забродському:



Однак після цього не треба говорити про загальне падіння культурного рівня. Редакції згаданих (і не тільки) чернівецьких агенцій свого часу були на передовій захисту чернівецьких книгарень, фотографувались для «Букініста», виступали за збереження культури в окремо взятому місті. Проте культуру читання не можна щодня нищити на шпальтах масових видань, а вечорами публікувати змістовні дописи для обраних.
Михайло Шморгун
Думаю журналістика в області загнулась.
Те шо роблять Чорней і Воронцов є показовим. Вони хочуть тенденційності і незаангажованості одночасно. Тенденційність виникла через те, що журналісти роблять роботу політиків, які є (у більшості випадків) медіаопортуністами, що веде до конфлікту між площадками і конкретними людьми у медіасередовищі.
Наслідок — атомізованість змі, війна за можливість отримати подачки у грошедавців, угодовство і в той же час — богообранство і апеляція до журналістської етики, посилання на якусь роль.
Тут треба «або хрест зняти, або труси надіти»… Так як це зробив Подкідишев Захар наприклад…
Сергій Воронцов
О, наконец перешли на личности. Миша, поймите, есть наш с Юрием пьедестал, и какие-то немощные призраки в тени его. Вам надо не расстраиваться, а просто принять этот факт. В смиренных раздумьях. И потом, что вы бурчите, как ветеран Второй Пунической войны: журналистика погибла, погибла. Буковинская журналистика сейчас изысканна, как китайская поэзия династии Мин. В прошлом номере " МБ" читал про вашого земляка старого Юзефа, как он запирает канареек на долгие месяцы в одиночестве, в пустоте и темноте учит их петь, играя на гармошке. Несчастные птички поют все краше и цены растут. Какая великолепная метафора! Одиночество заставляет петь. Юзеф — птичий Бог. Птичий бог_Юзеф мечтает вырастить птичку-Шаляпина. А эти исповеди ветеранов политики и труда! Как часто они напоминают рассказы ржавых роботов, которые гордятся своей главной красной лампочкой. Азимов и Бредбери рыдали бы, рвали бы газеты из рук, а Мише скучно. Вы же все меряете политическим мерилом. А оно плоское, как ленточный глист, начните мерить человеческим. Разочаровались в журналистике? Скучно живете. Очень скучно. Будьте интереснее: разочаруйтесь в себе. в Боге, во всем муравейнике. Слабо?
Михайло Шморгун
1. Юзеф мені не земляк. Якщо буди дотошним у деталях, я «земляк» інших людей, яких буковинський фльор не обласкав своєю увагою. Але метафора гарна.факт.
2. Не згадуйте всує Бредбері. Я собі також нагадаю щось з його творчості, він десь сказав, що все життя на Землі створено для того щоб віщать і насолоджуватися спектаклем… Навіть по Бредбері у вас серйозні онтологічні проблеми бо журналіст має або вибрати свою роль у спектаклі, або змиритися з фактом того, що він лише споглядач… Не можна бути одночасно і глядачем, і актором… От шо я маю на увазі
3. «Миша, поймите, есть наш с Юрием пьедестал, и какие-то немощные призраки в тени его. Вам надо не расстраиваться, а просто принять этот факт. В смиренных раздумьях » — думаю це якийсь тонкий вид тролінгу бо зараз час калинки і ваш пієдистал є вельми прикрим, бо серед великого тотального калинівського ринку любий пьєдистал, окрім пьєдисталу з трупів бариг є насмішкою над нашим часом…
Святослав Вишинський
З нагоди Дня журналіста: загальновідомо, що привітання політиків на шпальтах інформаційних видань зазвичай публікуються на правах реклами (найчастіше — «джинси»). В Чернівцях теж склались певні розцінки. Однак цікаво — чи платили політики журналістам за привітання самих же журналістів? Наприклад, народний депутат з УДАРу Роман Ванзуряк, голова Чернівецької «Батьківщини» Іван Мунтян, голова Сторожинецької райдержадміністрації Франц Федорович, чиї листи були опубліковані сьогодні синхронно двома відомими чернівецькими електронними ЗМІ?
Михайло Шморгун
Особливо порадував Франц Карлович… широка душа у демократа! Методом батога в районє і пряника в області)… Думаю Франц Карлович став би гарним журналістом… А раптом?
Маріанна Антонюк
голова чернівецької «Батьківщини» Іван Мунтян не платив.
Захар Подкидишев
Было бы удивительно если бы Мунтян платил за поздравление на подконтрольном ему сайте
Святослав Вишинський
Розгорнувшись у травні 2013 р., ця дискусія нарешті отримала логічне завершення — сьогодні редакція «BukNews» публічно визнала, що сайт політично ангажований та керується опозиційною точкою зору на події в місті та області. Додам, що це не погано — це просто факт. Відтак надалі звинувачувати «BukNews» у недотриманні принципів журналістики немає сенсу — редакція сама визнала, що працює (або працюватиме) суб'єктивно.

P.S. З дозволу редактора видання Юрія Чорнея можу також поставити крапку в питанні висвітлення діяльності депутата Чернівецької обласної ради Назара Горука, процитувавши пояснення, яке він у присутності кількох блогерів і журналістів дав 22 листопада (на згаданій акції на Центральній пл.).

Святослав Вишинський
А сьогодні, 25 квітня 2014 р., як і раніше, читаємо анонімну, без спеціальних позначок, публікацію «BukNews» під заголовком «Ткачук і Порошенко до виборів вже готові?»:

Чернівецька міська виборча комісія зареєструвала Віталія Ткачука кандидатом на посаду мера міста. Поки дехто з претендентів ще тільки збирається до виборчкому, пан Ткачук встиг вже сьогодні отримати відповідне посвідчення про реєстрацію. Незначний штрих, який проте свідчить: претендент чітко знає чого прагне, вміє швидко організуватися сам і має професійну команду помічників, які працюють системно і злагоджено.

Ще одним непрямим свідченням серйозності намірів Ткачука на перемогу стало блискавичне розгортання роботи виборчого штабу і поява зовнішньої реклами. Ще навіть не всі претенденти на пост Президента України встигли візуально нагадати про себе (за винятком тих таки панів-добродіїв Порошенка, Добкіна і Ляшка), як Ткачук і тут виявився на висоті. Першим з-поміж усіх кандидатів на мера Чернівців засвітив біл-борди з гаслом всієї кампанії. Реклама ця поки прихована, так як прізвище кандидата на ній ще не вказане. Але по змісту не складно здогадатися, кому вона належить. Недаремно ж Віталій Ткачук весь цей час нагадував городянам: нам тут жити!

Активний старт дозволяє припускати, що вся виборча кампанія цього кандидата на посаду Чернівецького міського голови буде такою ж динамічною і змістовною.

І нехай у мене кине каменем той журналіст, який наважиться сказати, що це — не «джинса». До того ж «джинса» депутата Віталія Ткачука, який ще 19 лютого 2014 р., під час позачергової сесії Чернівецької обласної ради, послідовно голосував проти відставки губернатора-«регіонала» Михайла Папієва, після чого відкрито заявив про його підтримку. Для справедливості варто відмітити: є доля правди у формулюванні «не напише» — адже автором цієї заготовки, судячи з почерку, є не «колектив авторів» «BukNews», а «блискавично розгорнутий» виборчий штаб Віталія Ткачука. В дискусіях з опонентами Юрій Чорней часто вдається до «переконливого» аргументу: «Маски скинуто». І в цьому він правий.

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте