Свині не винні

Суб'єктивне враження від ситуації у Врадіївці: недотиснули і, швидше за все, недотиснуть. І хоча після Швеції, Бразилії і Єгипту бунт прийшов і в Україну — «пост-совкові» громадяни досі не навчились протестувати. Стихійний погром так і не завершився взяттям райвідділу міліції, далеко не всі вікна і двері були вибиті, ні один службовий автомобіль не спалено. Жодна «свиня в мундирі» не постраждала і навіть не поранена. Після турецьких заворушень виглядає як бунт у дитячому садку строгого режиму, де кожен наступний вияв народної агресії лякає самого ж агресора. В темряві повиступали — вдень повернулись до беззубого мітингування.

Здається, ми всі такі. Тому ми приречені.

27 коментарів

Святослав Вишинський
Демократія по-єгипетськи:



Демократія по-бразильськи:

Святослав Вишинський
Кадри врадіївського погрому в ефірі телеканалу «Russia Today»:

Георгій Вдовиченко
Ніяк не можу зрозуміти цю наївну зачарованість насильством і бунтами.
Святослав Вишинський
Справді. Ми настільки «правові», що згвалтованій і закатованій жертві після всього залишається тільки написати заяву в міліцію і мирно віднести її власному кривднику, який досі носить погони. А потім роками мирно опротестовувати рішення суду про запобіжний захід і міру без-відповідальності. Можна з транспарантами. Головне: без «провокацій». До наступного злочину.
Георгій Вдовиченко
Так, Ви праві щодо того, щодо нашої «правової» системи. Але, якщо поглянути на ситуацію ширше?! В Україні щоденно майже з кожним поводяться несправедливо, так що йти і трощити все?
Святослав Вишинський
Американська демократія розпочалась із погрому в Бостоні. Насильство створює прецеденти відповідальності за вчинки. В умовах, коли право de facto відсутнє на всіх рівнях державного управління, єдиною формою захисту громадянина стає само-захист. У діалозі з владою скарги не працюють — той, хто чинить насильство, реагує також лишень на насильство.
Георгій Вдовиченко
До речі, цікавий матеріал BBC Україна. Чому українці вдаються до самосуду?
Святослав Вишинський
Є одна проста істина: якщо більшість громадян недовіряють судово-правоохоронним органам, говорити про яку-небудь правову систему беззмістовно. Її не існує. Будь-які почини зі збереження такого стану речей є спробами узаконити Левіафана.
Людмила Макаренко
Дивні ми люди. якби міліція затримала пересічного громадянина і звинуватила би його у зґвалтуванні, а у цього громадянина було б алібі, то весь інтернет кричав би про перевертнів у пагонах, яким пофігу кого посадити, які підганяють статистику і все таке інше. А в цій ситуації, ми раптово забули про презумпцію невинуватості, ми забули, що для доказу підробки плівки потрібно провести експертизи і що самих слів потерпілої замало для арешту. І той факт, що у райвідділі працювало два урода ще не говорить про те, що інші працівники в цьому винні. Люди трощили будівлю, в якій знаходились інші люди, хоч і в пагонах, але у них теж є сім'ї, діти, вони теж чиїсь чоловіки, сини та брати. Чому вони мають відповідати за вчинки своїх колег, чому чиясь гнівно кинута каменюка має попасти в голову невинній людині.
Святослав Вишинський
Селище міського типу Врадіївка має населення 8,5 тис. чол. — містечко, де всі одне одного знають в обличчя. За численними свідченнями місцевих жителів, підозрюваний у вчиненні злочину міліціонер Євген Дрижак відомий особливою нахабністю та жорстокістю, під час першої акції протесту особисто погрожував окремим мітингувальникам. Це не того калібру злочин, коли суддя повинен приймати безвідповідальні рішення — і не той випадок, коли міліціонера можна навіть не відсторонювати від служби на час слідства.

Дмитро Різниченко з місця події: «Місцеві правоохоронці взагалі прославилися жорстокістю, їх щиро ненавидить більшість місцевих жителів. Два роки тому у цьому СМТ була згвалтована та жорстоко вбита 15-літня дівчина. Під час розслідування було затримано та обвинувачено 14 цивільних, 11 під тортурами зізналися у злочині, а троє — загинули, при чому один з них наклав на себе руки».
Людмила Макаренко
А хто має вирішувати того калібру злочин чи ні???? Хто має на себе брати відповідальність???? Я ні в якому разі не хочу вигородити покидька, якщо він таким є. Але свідчення навіть 100 односельців про те, що та чи інша людина є жорстокою не є доказом його вини у конкретному злочині. Якщо слідувати вашій логіці, то можна подивитись на ситуацію з іншого боку. Так, селище маленьке, роботи немає, багато п'яниць, самогонників, дехто коноплю з маком вирощує, той у сусіда мопед вкрав, загалом «здорова сільська атмосфера», ось і ненавидять товарища милиционера. Це не моя версія того що відбувається, це припущення основане на такому самому логічному ланцюгу, як і ваше припущення стосовно вини Дрижака. До речі, я не впевнена, що мої сусіди скажуть про мене щось добре, адже наші думки розійшлися «з приводу одного місця у писанні святого Августина», але це не говорить про те, що я злочинець
Святослав Вишинський
Групове згвалтування і нанесення каліцтва — не той випадок, коли підозрюваний у його вчиненні міліціонер може продовжувати свою роботу в райвідділі. Не підмінюйте слова: натовп не вимагав доведення вини конкретної особи — натовп вимагав негайного затримання підозрюваного, на якого конкретно вказала потерпіла.
Людмила Макаренко
Дійсно, у нас же немає смертної кари, тому можна брати всіх підряд, а потім розбиратися, випадки, коли за зґвалтування та вбивство розстрілювали невинних вже не повторяться…
Святослав Вишинський
«Суд Центрального району Миколаєва ухвалив рішення про арешт другого міліціонера Євгена Дрижака, затриманого 2 липня за підозрою в зґвалтуванні Ірини Крашкової. Як повідомили агентству „Інтерфакс-Україна“ у прес-службі прокуратури Миколаївської області, суд задовольнив подання прокуратури й обрав запобіжний захід Є.Дрижаку у вигляді утримання під вартою на два місяці». («Суд ухвалив рішення про арешт третього фігуранта резонансного злочину у Врадіївці», «Interfax-Україна», 03.07.2013)
Георгій Вдовиченко
У самосуду є жахлива тенденція, він не закінчується. До речі, Ви згадували Єгипет…








Святослав Вишинський
Вже четвертим комантерем підряд Ви намагаєтесь переконати себе і читачів, чому серед вовків по-овечому «безпечніше» жити.
Георгій Вдовиченко
Ні, я намагаюсь переконати в тому, що всяка безвідповідальність судових, правоохоронних органів повинна стимулювати серйозну розмову в суспільстві щодо реальної реформи цих органів. Оскільки саме це і матиме вирішальне значення.

Святослав Вишинський
Після вбивства студента Ігоря Індила в Шевченківському райвідділі міліції — справі, яку під свій «особистий контроль» брав Президент Віктор Янукович — у Чернівцях відбувся черговий, серед тисяч йому подібних, круглий стіл за участі влади, преси, громадських організацій і міліції. «Учасники розійшлись з усвідомленням необхідності співпрацювати в напрямку вирішення проблем, пов’язаних із незахищеністю громадян...» Думаю, Ви також у курсі того, що «обвинувачуваного у вбивстві студента Ігоря Індила засудили на 5 років позбавлення волі без відбування покарання з відтермінуванням на два роки. <...> Сергій Приходько досі працює в тій самій міліції Шевченківського району. За час процесу його підвищили до капітана. <...> Суд, як і прокуратура, не зміг встановити, що призвело до важкої травми голови Ігоря, від якої він помер. Дільничого засудили за те, що він безпідставно затримав студента та силою затягнув його до камери». («Винного у смерті студента Індила не посадили», «Українська правда», 5 січня 2012 р.)

Знаєте, чому «мусор» відчуває свою безкарність? Тому що ми такі «чисті», що здатні лишень на інтелігентне bla-bla-bla в Народному домі. І десь на шпальтах блогів і газет.
Михайло Шморгун
Головне — динаміка. Алгоритм відпрацюється.
Приречених нема шо жаліти, ноєв ковчег не гумовий…
Святослав Вишинський
«Браття й сестри, зберігайте спокій і не піддавайтеся на провокації. Не їдьте у Врадіївку. Якщо вам вже так кортить разом з тамтешніми селянами покидатися пляшками з бензином у відділок внутрішніх справ, киньте у відділок вашого району, ваші мєнти точно такі самі, як врадіївські. Чому я сам не кидаю? Бо боюся». (Дмитро Корчинський, «Facebook», 2 липня 2013 р.)

Захар Подкидишев
Свят, давай представим, что всё бы происходило по твоему идеалистеческому сценарию: толпа палит «бобики», выламывает двери, врывается в райотдел, отвешивает дежурному милиционеру дежурные звиздюля. В этот момент появляются другие сотрудники милиции с оружием. Делают несколько предупредительных выстрелов, на которые толпа не реагирует, открывают огонь на поражение, и убивают нескольких людей.
Что бы написал, не дай Бог, случись такая ситуация???
Я знаю чтот бы ты написал — «Оборотни в погонах зверски расстреляли людей, которые проводили мирную акцию протеста под райотделом».
Ты вспоминал про Бразилию и Египет — не Бог весть какие демократические страны, но и в добропорядчной Швеции полиция принимала адекватные меры против протестующих.Не говорю уже о Франции, Британии, Германии, и тем более США.
Проблема заключается в том, что большинство тех, кто идут кидать камни в окна райотделов (судов, прокуратуры, других госучреждений) думают так — даже если меня арестуют, то всегда найдутся, так называемые, независимые журналисты, так называемые, правозащитники, которые меня отмажут.
А вот если человек будет идти на акцию протеста с чётким осознанием того, что в ответ на брошенный камень он получит пулю в лоб, тогда, возможно, в этом государстве хоть что-то изменится…
Святослав Вишинський
Не думаю, що ті, хто приходять на такі акції, очікують на поблажливість — ніякі «незалежні журналісти» в Україні не можуть захистити від державного репресивного апарату. В нас відсутня правова система, відустній і який-небудь вагомий вплив ЗМІ на чиновницький апарат. Куля в лоба — не найгірше, що може отримати українець від влади. Щось почне змінюватись тоді, коли громадяни це усвідомлять. І будуть готові на жертву.
Людмила Макаренко
Якщо ті, хто приходять на таки акції беруть з собою дітей, то вони реально не усвідомлюють, куди йдуть…
Олена Архіпова
Вони розраховують не на поблажливіть, а на колективну безвідповідальність
Олег Тудан
Хотелось бы видеть развитие ситуации примерно так.



Но это, конечно, вряд ли.
Олег Тудан
упс, поправьте пжлст
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте