Відповідь Молодому буковинцю

2 серпня отримав листа з фейкового профілю газети «Молодий буковинець», яким вона (до речі, порушуючи правила соціальної мережі), просуває посилання на власні новини аудиторії «ВКонтакте». Оскільки повідомлення було надіслане не з особистої сторінки і стосується мого допису "Інфопорн для інфопролів" від 1 серпня 2013 р., вважаю можливим опублікувати його нижче:


Відповідаю:

1. Мої зауваження до сайту стосувалось головно стрічок, якими обвішана кожна сторінка, і вмісту цих стрічок. Якщо редакція вважає, що шпальт такого давнього і поважного видання, як «Молодий буковинець», достойні заголовки a la "… У Ани Лорак было видно все!", «Шикарный бюст не поместился в бикини», «Волочкова: вид СЗАДИ!» з відповідними ілюстраціями — будьте добрі попереджати при вході на ресурс про вміст класу «18+» і просити читачів підтверджувати їхній вік. А також про те, що число т.зв. «новин партнерів» на кожній окремо взятій сторінці «Молодого буковинця» (27) — перевищує число Ваших власних інформаційних блоків (21 — навіть разом з афішами чернівецьких кінотеатрів).

2. Зауваження стосувались також рекламних банерів, число яких (18 штук на сторінку) абсолютно нівелює новини, які розміщують журналісти видання. Це неповага до читача. Отже, рекомендуватиму всім самостійно вимикати цю рекламу, користуючись відповідними розширеннями для веб-браузерів. І це неповага до рекламодавця, враховуючи той факт, що статистика відвідувань ресурсу попередньо завищується системами обміну трафіку — переважно іррелевантного і для сайту, і для його клієнтів.

3. Нарешті, про «норму видобутку». Ви самі її встановили — і якщо «Молодий буковинець» не може її дотримуватись, то слід переглядати. Адже незрозуміло, яка взагалі може бути «норма», коли видання висвітлює реальні події, а не «висмоктані з пальця» — теза листа підтверджує той факт, що ЗМІ в погоні за рейтингами не стільки розповідають читачам про дійсність, скільки при потребі самі цю дійсність модифікують в інформаційному просторі, «створюючи» новини там, де їх немає.

4. Відповідно, з цього випливає т.зв. «російська версія» сайту «Молодого буковинця», на якій журналісти, працюючи на пошукові системи, розміщують новини з машинним перекладом (e.g. вже анекдотичні приклади передачі прізвища чернівецького координатора руху «Чесно» Вадима Міського як «Вадим Городской» — у публікації «Движение „Честно“ считает экзит-пол „Родного города“ в Черновцах попыткой фальсификации» від 4 лютого 2013 р. та ін.).

5. З цього також випливають абсолютні безвідносні до регіональної специфіки чисельні (sic) передруки світових і загальноукраїнських новин, якими журналісти, виконуючи стаханівську «редакційну норму», змушені забивати стрічку «Молодого буковинця» (вже цитований приклад: «Глава «Аль-Каїди» назвав лідера «Хізбалли» виродком» від 31 липня 2013 р. — або «Гурту Bloodhound Gang хочуть заборонити в'їзд до Росії через наругу над прапором» від 3 серпня 2013 р.). Виходить, що редакцію сайту влаштовує не якість і зміст новин, а виключно цифра — з чого напрошується запитання про сенс таких «норм» і «стандартів» роботи.

У Ваших колег з газети «Погляд» результат уже на лице: заголовки a la «У буковинця згоріла побутова техніка» (2 серпня 2013 р.), новини в дусі «У київському поїзді чоловік шокував пасажирів, повністю роздягнувшись» (2 серпня 2013 р., з фотографією) — і просто художні «мильні опери» у стилі «Буковинка заради грошей перекреслила своє майбутнє» в рубриці «Новини Чернівців» (3 серпня 2013 р.). Тільки банерів поменше.

P.S. Ви не потребуєте порад — у Вас прекрасний досвід. Декілька років тому, коли веб-сайт «Молодого буковинця» ще не став інструментом заробітку, його було направду приємно переглядати. Ви мали акуратний дизайн, який правильно підкреслював тексти. Ви мали змістовні авторські новини, а не конвеєр «происшествий» усіх сортів. Але спроба «йти в ногу з часом» і Web 2.0 знищила всі найкращі напрацювання, від яких «Молодий буковинець» відмовився сам.

Справа не в непрофесійності: корінь проблеми в тому, як газета тарифікує працю журналістів — Вам добре відомо, що в ряді успішних чернівецьких видань «паперова» ставка мінімальна, а основна частина зарплатні — «бонуси» за новини на сайті, кількість їхніх переглядів та ін. речі, котрі все більше опускають якість матеріалів і вивітрюють сам дух журналістики. Те, що таким чином редакції за однакові гроші накидають працівникам ненормовані обсяги роботи і просто економлять на персоналі — питання, яке повинні підіймати журналістські профспілки. А не блогери.

13 коментарів

Михайло Шморгун
Думаю усім набридло те, що дивлячись на явні ляпи і непрофесіоналізм, ми закриваємо очі і робимо вигляд, що нічого не сталося. Це великий гріх, бо люди замість професійного зростання продовжують ходити по граблях…
Сергій Воронцов
Интересная проблема, на мой взгляд. По-моему, Джобс сказал, что глядя на телепрограмму многие думают о мировом заговоре, политике отупления, но на самом деле это действительно нравится людям.Что же делать? Я понял замечания Свтослава, но не совсем понял его предложения в сложившейся ситуации. Лично я за просветительскую деятельность. Если я буду следовать вкусам домохозяйки, то это глупо в обе стороны. Домохозяйка должна следовать моему вкусу, моему умению аргументировать, потому что я над этим работал, а она нет. Иначе б она читала себя, а не меня. Но это соображение не очень практично. Интересно-то про грудь Лорак. И в общем-то не в этом самая большая беда: у меня есть подозрение, что самая большая беда в том, что это тихо убивает творческих людей. Легче сделать легкое для публики, чем морочиться и изводить себя неизвестно для кого. Это такой разврат. У " МБ" и в других больш. газетах есть невероятно креативные кадры. Я не чувствую, что они раскрылись. Скорее наоборот. Это да, это жизненная драма. Хотя это гипотеза.
Михайло Шморгун
Дизайн дуже важлива річ. ( Я зараз не про молбук, а загалом про обласні сайти провідних газет… Інформація опускається в візуальний «апендицит», якій нівелює її суть. Тому говорити про «творчисть» це також говорити і про її контекст. А контекст хромає на обидві ноги, з однієї сторони морально застаріла газетна форма, з іншої- доведений до абсурду дизайн сайту...)
Святослав Вишинський
Людям подобається і гарне радянське кіно. Людям подобається те, до чого їх привчають, створюючи певну культурну норму. Але різні культурні норми апелюють до різних рівнів свідомості і підсвідомості. Якщо для розуміння радянського кіно потрібен мінімум інтелекту і здатності до душевних переживань, то для новин про бікіні вистачає роботи інстинктів. Інстинкти легше заводяться — з ними простіше і дешевше працювати. «Оптимізація».

Пропозиція-мінімум: припинити займатись деструктивною журналістикою, якщо це взагалі можна назвати «журналістикою». Ніхто не примушує розміщувати новини про чиїсь сідниці — але в редакторів є параноїдальна думка, що якщо це роблять конкуренти, то, значить, інші на крок попереду — тому мавпують одне одного. Не з приводу сідниць безпосередньо — а з приводу циферок на лічильниках, які ними «домальовуються».

Пропозиція-максимум: змінювати правила рекламного ринку, якщо хтось вважає, що якісні видання не приноситимуть прибутку. Газети «Погляд» і «Молодий буковинець» є монополістами чернівецького рекламного ринку у сфері газетного бізнесу та Інтернет-видань. Вони можуть і повинні брати на себе функцію спільного вироблення стандартів — і місцевий рекламодавець не зможе їх ігнорувати. Не та вагова категорія.
Володимир Антонюк
Святославе, Ви ж абсолютно праві. Тобто на всі 150%. Питання ж особистої відповідальності за майбутнє медіаринку наразі не постало перед очільниками/керманичами газет.
Михайло Шморгун
Лиш не треба знімати відповідальність з журналістів… Чого вони не тиснуть на своїх редакторів?, Чому не підсказують їм, як правильно оформляти сайт? Чому не ідуть з роботи через незгоду з «планово-адміністративною» редакційною політикою? Де їх профспілки?
Це проблеми журналістів і тільки журналістів. Ато получається гавкнути на голову Ода можна, на президента можна, на мусорів продажних можна, на лікарів можна, а на головних редакторів ніззя… Бо вони платять… Коротше — не треба ображатись і казати, що блогери такі-сякі, а варто поміркувати над тим, чи можна в планово-адміністративному режимі редакційної політики бути журналістом…
Володимир Антонюк
У журналістів, до речі, до останнього часу навіть профспілки не було як такої. Гроші платили в профспілку культури. Але це так…
Михайле, Ви ж то розумієте, напевно, що «оформлення сайту» і журналісти — це різні департаменти?
Михайло Шморгун
Ось Вам і різниця. Мені не все одно де я друкуюсь, а їм все одно… бо це різні департаменти.
Володимир Антонюк
Михайле, у мене навіть не було ідеї виправдовувати журналістів. Я про інше — варто таки для початку розділити відповідальності, а потім шукати інструменти.
Михайло Шморгун
Спершу треба речі називати своїми іменами. Чорне є Чорним, а Біле — Білим. І взагалі, які інструменти? Якщо нема волі сказати(типу, шо це за х.рня?) свою думку то це назавжди. Можна йти на компроміс у всіх питаннях, окрім питань честі, гідності і переконань… А тут уже пізно, щось змінювати. Момона і прагнення швидкої наживи стоїть Вище журналістських стандартів.
Віталій Шарлай
Михайле, а чому ти не вступиш у лави журналістів і не продемонструєш все на власному прикладі?
Зараз ти мало чим відрізняєшся від усіх хто просто критикує і боїться брати відповідальність за свої дії.
Михайло Шморгун
Прм всій повазі, я якось сам це питання вирішу для себе. Просто має бути якась внутрішня логіка. Я написав, що «журналістика померла» і тепер не можу ударити себе в груди і сказати (мол прастітє ви нє умєрлі я пашутіл) щось, що суперечить моїм переконанням. Чого і всім бажаю
Сергій Воронцов
Володя, в Ужгороде говорят тАк «прав на двести процентов». Мы в Черновцах не можем говорить «на 150 процентов». Это нас как-то дискриминирует.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте