Буковина не має порталів

Продовжуючи тему регіонального Інтернету, варто відзначити ще одну дивну і майже «заразну» особливість місцевих новинарних ресурсів — іменувати себе «порталами». В дійсності, на Буковині немає і ніколи не було жодного веб-сайту, котрий міг би претендувати на статус «порталу», адже портал — це ресурс, що поєднує всю палітру стандартних мережевих сервісів, пропонуючи користувачам не стільки власний контент, скільки «вікна» у великий Інтернет або свої супутні проекти. Об'єднуючи на одному майданчику такий набір, Інтернет-портал сам може залишатись порожньою або напівпорожньою «коробкою», розподіляючи різні теми і функції між додатковими сервісами (власними або партнерськими), кожен із яких має своє обличчя і може існувати автономно. Відтак інформаційний сайт, обвішаний інформерами погоди і курсів валют ще не є «порталом», адже портал — це не інформаційний ресурс, а багатофункціональний проект, який може містити блоки новин, котрі, однак, не є його основою, хоча зазвичай і фігурують у «топі» головних сторінок. У таких випадках новини найчастіше генеруються автоматично із зовнішніх джерел і сам новинарний блок є частиною інформаційного колектора, а не окремо взятим Інтернет-виданням під вивіскою порталу.

У більшості випадків провідними послугами порталів є електронна пошта і/або пошук по Інтернету, мессенджери, каталоги і статистика («Yahoo!», MSN, Mail.ru, «Яндекс», «Rambler», QIP, Russia.ru, I.ua, Ukr.net, «Мета», «Tochka», старий «BigMir»), але зовсім не новини. Відтак, прикладово, ні ZIK, ні «Левый берег», ні «Сегодня», ні «Українська правда», ні «Дзеркало тижня», ні УНІАН, etc. не є порталами, але є інформаційними агенціями або виданнями (чи сукупністю видань). На загальноукраїнському рівні плутанини у визначеннях менше, проте чим глибше в регіони, тим частіше зловживають термінами. Доходить до комічного, коли сайти a la «БукІнфо», тематика, структура і дизайн яких практично не змінились із 2005 р., з часом почали називати себе «порталами», сутнісно і технологічно ні на крок не наблизившись до того, чим, власне, повинен бути ресурс такого класу. Цим же грішать і решта місцевих новинарних веб-сайтів — згадки слова «портал» у самовизначенні притаманні «BukNews», «CitizenJournal», «Сіті», «Молодому буковинцю», «SportBuk» та, показово, навіть напіваматорським сторінкам з гучними назвами, на зразок «Головного».

Як би там не було, це характеризує не лишень рівень веб-грамотності чи амбіції редакторів, але й нерозуміння основних тенденцій розвитку Інтернету, якому в цілому властиві тематизація і функціональне горизонтальне поєднання сервісів, а не їхнє зведення на спільні майданчики «про все і ні про що». Порталів у сучасність Буковині бракує найбільше.

9 коментарів

Михайло Шморгун
Зробимо? Є сенс у цьому?
Святослав Вишинський
Робити портал з нуля беззмістовно — портал натомість може стати результатом попередньої роботи над тематичними ресурами, які можуть лягти в основу порталу чи стати його структурними частинами. Інакше виходять пародії, на які вказано вище. Тобто архітектура порталу органічно вибудовується знизу з одного або більше спеціальних (не новинарних) проектів, а не згори.
Святослав Вишинський
До цього варто додати, що в теорії базою для порталу може стати і новинарний проект, але на практиці це маловірогідно, так як, грубо кажучи, портали створюються «програмістами» (класом людей з відповідним мисленням і зайнятістю), а новинні агенції — «журналістами». Досвід показує, що клас «журналістів» не може вийти за власні рамки, так само як, зрештою, і клас «програмістів». Але клас «програмістів» уміє інкорпорувати працю «журналістів» у свої проекти — в т.ч. в автоматичному режимі (e.g. «Google News» або чернівецький «InBuk»), тоді як класу «журналістів» ефективно інкорпорувати соціальні розробки «програмістів» значно важче (найвдалішим, але майже вбивчим для журналістики як професії прикладом можна вважати тільки вихід ЗМІ у соціальні мережі і блогосферу, котрі самі по собі належать до сфери «програмістів»).
Георгій Вдовиченко
Можливо я занадто часто говорю про BBC, але я користуюсь декілька років цим ресурсом і до цих пір відкриваю його унікальність. BBC Online є порталом, базою для якого став новинарний проект.
Святослав Вишинський
BBC — це мережа інформаційних (у т.ч. радіо- і телекомпаній), але не веб-портал. Усі проекти BBC орієнтовані на новини та освіту (навіть якщо це вибірково новини автомобільної індустрії чи рубрика про життя диких тварин). Єдиним прикладом порталу, що виріс із новинарного проекту і який приходить на думку — це російський ресурс Russia.ru. Визначально це було суто Інтернет-телебачення, тоді як поступово сайт отримав власний поштовий сервіс і блогосферу, а новинарний контент підтягнувся головно із супутніх проектів — видання «Взгляд» і «Дни». Хоча і тепер на головній сторінці Russia.ru провідний акцент робиться на новинах.
Святослав Вишинський
Можливо, є також певна тенденція міграції сайтів із класу «порталів» у клас "інформаційно-розважальних" (недавній приклад «BigMir») — гадаю, основна причина в конкуренції соціальних мереж і деяких тематичних ресурсів, що стали самодостатніми проектами (e.g. «Tumblr», «YouTube»), і таким чином перетягнули на себе і функції, і аудиторію, які раніше охоплювали веб-портали. Отже, єдиним виходом для деяких із них зберігати свою актуальність стає зміна жанру, хоча "інформаційно-розважальний" характер сайту ще не робить його новинарним.
Святослав Вишинський
Приклади «звучного» позиціонування «порталами» в Чернівцях сайтами, які є виключно новинарними — «БукІнфо»:



«BukNews»:



«CitizenJournal»:



«SportBuk»:



«Молодий буковинець» — у хедері сторінок:



— і, що найкомічніше, «Головне»:



Вірогідно, на Буковині саме «Молодий буковинець» і «Від і до» мають можливість із часом перетворитись на справжні регіональні портали, однак якщо ці сайти не відійдуть від тематики новини та оголошень як провідної і не звернуться до соціальних сервісів — таку перспективу можна вважати примарною.
Михайло Шморгун
Головний Чернівецький портал — це канєшно дуже круто… це удар по всім іншим порталам. Контрольний в голову так-сказать…
Святослав Вишинський
До речі, згадався ще один розважальний, але вже неіснуючий проект — «LiveBuk» — який теж мав потенціал із часом стати регіональним порталом. Проте сайт, попри спроби реконструюватись цієї зими, так і не поновив роботу.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте