Солідарність у спільних діях

Учора чернівецькі ЗМІ повідомили, що рішенням Вищого адміністративного суду України від 7 серпня 2013 р. скандальна забудова на вул. Гонти, 20 визнана законною. Скарги мешканців щодо руйнування сусідніх будівель офіційно проігноровані. Ініціатором зведення офісного центру (sic) в історичній частині міста є регіональна спілка благодійної організації християнсько-соціального напрямку «Справа Кольпінга», що позиціонує себе як «католицьке об'єднання, яке супроводжує та підтримує людей в житті, вірі, освіті та добрих вчинках». Об'єднання спонукає «до небайдужості один до одного та солідарності у спільних діях».

17 коментарів

Святослав Вишинський
«Я викину на**й цей фотоапарат» (Ігор Манзюк, представник забудовника):


Будівництво на вулиці Гонти | Чернівці | ВКадрі — відео каталог
Маріанна Антонюк
свобода мешканців обмежується там, де вони зазіхають на свободу цієї громадської організації. Всі рівні перед законом. Закон сказав своє слово.
Святослав Вишинський
Тріщини в стінах, нецензурна лайка, християнство в офісних центрах. Відносно наших реалій Конституція устаріла.
Маріанна Антонюк
щодо лайки — однозначно це погано. Тріщини в стінах? То може, і Ви щось комусь відремонтуєте під шумок, бо в когось тріщини? А християнство — воно, на Вашу думку, де має бути? Воно обмежується стінами храмів?
Святослав Вишинський
Християнство і бізнес — це різні речі. В ранньохристиянських текстах (особливо) на цей рахунок є чимало цікавих тез.
Маріанна Антонюк
наскільки мені відомо, Україна все ще світська держава з верховенством права. Чи Ви пропонуєте позбавити організацію права на будівництво тільки через те, що її заняття бізнесом не відповідає ранньохристиянським текстам?
Святослав Вишинський
По-перше, у ряду структур виникали запитання щодо законності будівництва офісних приміщень на ділянці, призначеній для житла — але, як відомо, будь-що можна прописати під будь-кого. По-друге, в мешканців виникали претензії щодо безпеки навколишніх будинків — і вимоги надати гарантії в разі непередбачуваних ситуацій. В Україні питання забудов уже стало надто трагічним, аби ним нехтувати і потурати. По-третє, це тільки зайвий привід громадам придивитись до тих, хто прикривається благими намірами — і на те, чим вони займаються по суті. Дві спроби побудувати церкви в нових районах Чернівців прямо у дворах чи на дитячих майданчиках уже закінчились фіаско — тепер інша «духовна» структура вирішила зайнятись офісами. Якими методами вона це робила — показово.
Маріанна Антонюк
Ви знайомі зі «Справою Кольпінга» чи робите висновки з газетних публікацій і заяв політиків? Краще дивитися на ситуацію власними очима.
Святослав Вишинський
Я роблю висновки, зважуючи красиві слова і сіру реальність — позаяк не розумію, навіщо церковним організаціям коштовні проекти з будівництва цілих офісних комплексів — коли навколо стільки злиденності. І навіть якщо вони будуються — чому ці організації не можуть залагодити питання по-християнськи. Цікаво, «Справа Кольпінга» вибачалась за дії забудовників і їхню поведінку? Чи це не ті речі, які варто коментувати високодуховним людям?
Маріанна Антонюк
а хто сказав, що це церковна організація? Це перше. Друге — як на мене, їхня цілком виважена реакція в інформаційному просторі якраз свідчить ну якщо не про християнські чесноти, то просто про людські. Третє: а перед «Справою Кольпінга» вибачалися ті, хто свідомо чи несвідомо поширював про них неправдиву інформацію? Чи хай християни і другу щоку підставляють? Святославе, не змішуйте Божий дар з яєшнею (вибачте). До чого тут взагалі церкви, християнство, вибачення і т.д.? Ще раз кажу: перед законом мають бути всі рівні. І немає жодних причин і підстав когось применшувати тільки тому, що він за назвою чи родом діяльності мав би бути духовнішим. Зрештою, духовність (християнство, приналежність до церкви, що там ще у ВАшому переліку аргументів) — це аж ніяк не слабкість.
Святослав Вишинський
Ця організація названа іменем її засновника — католицького священика, і нині також очолюється духовною особою. Невже можна думати, що в такій жорсткій системі, як католицизм, узагалі можливі які-небудь християнські ініціативи всупереч або поза церковними інституціями? Більшість таких структур, однак, поєднують справи духовні зі справами мирськими, але в даному випадку це не тема для детальної дискусії.

Деякі забудови в Києві і Львові за буквою закону також визнані легальними — що не робить їх менш проблематичними. Так само, як і оффшорні компанії, через які цілком легально національний ВВП виводиться закордон. В теорії права є поняття легітимності, чи, простіше, справедливості — такого правового статусу, що підтриманий більшістю по суті, а не по букві. На противагу легальності, котра означає всього лиш схоластичну відповідність приписам і процедурам, які, однак, можуть бути несправедливими по суті і не підтримуватись більшістю громадян. Якщо Партія регіонів більшістю голосів у Верховній Раді внесе зміни в Конституцію, а потім так само обере в парламенті Віктора Януковича на другий термін — то це буде абсолютно легально, і водночас абсолютно нелегітимно.

У даній ситуації мене найменше цікавить легальна сторона питання, адже в Україні вона повертається в будь-який бік за будь-якої нагоди. Так само, як і політика. Тоді як для організації духовної первинними (в теорії) є моральні та релігійні принципи, а не формальне законодавство чи бюрократії в кожній окремо взятій країні, відтак і оцінюємо ми такі структури на за Цивільним чи Кримінальним Кодексами, а за універсальними (чи такими, що вважаються універсальними) духовними імперативами.
Маріанна Антонюк
Святославе, я не вважаю складність викладення думки ознакою її істинності. Та формально у цій суперечці Ви перемогли. Але не переконали :)
Віктор Довганич
Останнім часом Антонюк всюди вступає в полеміку з Святославом. Просто із принципу «а баба Яга проти». Є у неї бажання виставити його в непривабливому вигляді.
Святослав Вишинський
Маріанна Антонюк — гарна людина і гарний журналіст. Якщо ми і мислимо по-різному, то це не означає, що комусь із того варто робити нерозумні висновки.
Маріанна Антонюк
дякую, Святославе. Саме Ваша оцінка мені справді приємна.
Віктор Довганич
Я теж вважаю Маріанну гарною людиною і журналістом. Але мав на увазі трошечки інше — її кон'юктуру. Чому висновки нерозумні, не розумію. Це моя приватна думка, і тепер, після її відповіді(дивитись знизу) ще більше в цьому переконався. Але, панове, не звертайте увагу… кругом врагі.
Маріанна Антонюк
ахаха)))) кругом адні врагі, Вікторе Михайловичу?))))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте