Буковинська розкачка

Останніми днями буковинські ЗМІ активно тиражують повідомлення про землетрус, який має статись у Чернівцях наступного тижня. Як і у 2008 р., посилаються при цьому на сумнівні румунські джерела. Якщо пригадуєте, тоді через паніку в місті навіть знімали вивіски з магазинів, повіривши в чергову інформаційну «бульбашку». Адже загальновідомо, що наука не має інструментів точного передбачення поштовхів земної кори — що, однак, не заважає засобам масової інформації поширювати завідомо неправдиві дані. П'ять років тому це був неправильний переклад — не здивуюсь, якщо цього року інформація просто вигадана. Тим не менше, з посиланням на «Газету по-українськи» («Південним та західним областям України загрожує румунський землетрус», 7 вересня 2013), інформацію про можливий 8-бальний землетрус передрукували «Буковинська правда» («Сейсмологи прогнозують жителям Буковини землетрус», 8 вересня 2013), «Погляд» («Румунські сейсмологи прогнозують жителям Західної України землетрус», 8 вересня 2013) і «Час» («Буковині загрожує землетрус?», 7 вересня 2013), інформаційні агенції «BukNews» («Румунія знову пророкує Буковині землетрус», 7 вересня 2013) і «БукІнфо» («Цього тижня Буковину може добряче струсонути», 8 вересня 2013), видання «Коментарі: Чернівці» («В Україні передрікають землетрус», 7 вересня 2013). Сама «Газета по-українськи» посилається на «The Kiev Times» («Геофизики: из Румынии в Украину идет мощное землетрясение», 6 вересня 2013), що у свою чергу покладається на румунське «Географічне товариство» (без цитат і гіперпосилань).

Швидше за все, найближчим часом цю інформаційну «качку» голосно розкриють — прикро тільки, що в її поширенні беруть участь некритичні чернівецькі ЗМІ. Втім, є цікава деталь: повідомлення про незначні поштовхи земної поверхні, котрі трапляються на Буковині практично щодня, протягом останнього місяця систематично публікувались більшістю чернівецьких видань, немовби готуючи грунт для великої «розкачки». Можливо, всього лиш співпадіння. Але факт.

6 коментарів

Татьяна Таран
Знайти geo-sgr.ro/index.php/about/ того Рою Ніку, та й спитати, чі фачі, а чи то докУменти в труси ховати.
Святослав Вишинський
«Директор Інституту геології і сейсмології АН Молдови Василь Алказ спростовує можливість сильного землетрусу з епіцентром поблизу Кишинева, про який напередодні попередили румунські вчені. За його словами, це неможливо в принципі: епіцентр землетрусу такої сили географічно не може знаходитися в молдавській столиці. Так директор Інституту геології і сейсмології АН Молдови прокоментував інформацію про нібито землетрус силою 8 балів з епіцентром в Кишиневі, що має статися на поточному тижні, передає власний кореспондент Укрінформу в РМ.

«Інформація, що з'явилася в ЗМІ — більше дезінформація, оскільки цього не може бути в принципі. По-перше, це пов'язано з певними географічними складовими, по-друге — якби у світі існували якісь технології, що з такою точністю попереджають про землетруси, то, напевно, такі високорозвинені країни, як Японія, змогли б уникнути трагічних наслідків, узявши до уваги і скориставшись ними», — відзначив Алказ.

Окрім цього, він порекомендував використовувати для отримання інформації офіційні джерела, що керуються професійними даними і знаннями: в Молдові — це Інститут геології і сейсмології, а в Україні — Інститут геофізики. «У даному конкретному випадку інформація виходить від людей, які не мають спеціальних знань в області сейсмології», — підкреслив експерт».

(«У Молдові спростовують можливість потужного землетрусу», «Укрінформ» 09.09.2013)
Святослав Вишинський
«Румунський геофізик Рою Ніку, який передбачив потужний 8-бальний землетрус з епіцентром у Кишиневі, не рахується серед співробітників Румунського географічного суспільства. Про це молдавським журналістам повідомив керівник Центру експериментальної сейсмології Інституту геології та сейсмології АН Молдови Іон Ілієш, передає власний кореспондент Укрінформу в РМ.

«Ми зв'язалися з Румунським географічним товариством, де нам повідомили, що вченого з таким ім'ям (Рою Ніку – ред.) у географічному товаристві не існує», — підкреслив Ілієш».

(«У Румунії не знають геофізика, який передбачив 8-бальний землетрус у Кишиневі», «Укрінформ», 09.09.2013)

P.S. Тепер чернівецькі видання із серйозним виразом обличчя поширюють спростування на те, що кількома днями раніше самі ж без запитань і коментарів передруковували.
Татьяна Таран
«Укрінформ». Тут могла бути «ваша» реклама.
Максим Татарченко
О, а я і не бачив цю статтю. Так би лиш відкоментував, а не робив окрему. Щось всі аж подуріли з тими землетрусами. Кожен раз пояснюєш — і кожен раз знову розводять паніку.

Коротше, є хороший сайт www.infp.ro — там є карта всіх поштовхів і графіки вранчевського сейсмографа. Якщо вам кажуть «там-то стався землетрус і йде до нас», то по-перше це — нісенітниця в принципі, а по-друге просто для власного заспокоєння гляньте мапу. І майте на увазі те, що хоч в новинах і кажуть про це, як рідку подію, сейсмоактивні зони трясе постійно й нічого такого тут нема.
Сергій Янушевський
Ото я панікер! Бігав по хаті і кричав, щоб зібрали, хоча б, документи, перші 10 хв. А потім безтурботно пішов собі на Meridian)))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте