Паралелі і меридіани Czernowitz

Попри всі заперечення Святослава Померанцева, «Meridian Czernowitz» – фестиваль мертвих поетів. Кожен наступний рік демонструє це дедалі яскравіше – ще трохи, і хтось-таки посеред зали закричить на весь голос: «А король же голий!» Ніяким чином не хочу образити цим організаторів – як писав про це раніше, ніхто й не сумнівався, що підприємницьких талантів у місті не бракує. Для Чернівців літературний фестиваль такого масштабу є направду визначною подією, влаштованою за найкращими зразками. З точки зору бізнесу – але аж ніяк не мистецтва.

Можливо, менеджери й не повинні розбиратись у літературі чи мати добрий інтелектуальний смак – але цього не можна пробачати «ініціативній групі», в яку входять професійні письменники, критики та літературознавці. Найчастіше їхнє невдоволення сучасним літературним процесом (коли не йдеться про них особисто) обмежується приватними розмовами – на сцені ж тільки люб’язні посмішки, оплески та компліменти. Адже честь фестивалю – це і честь усього літературного мундиру, якому вони присвятили власне життя.

Однак, попри всі старання, фестиваль пройшов непоміченим – і ця прикрість повторюється щороку. Перебуваючи в ці дні в Чернівцях, не було відчуття того, що тут щось відбувається – на жаль, «Meridian Czernowitz» більше цікавить студентів-філологів, журналістів, іноземних туристів і представників грантодавців, аніж самих чернівчан, чий культурний рівень помітно опустився за останні п’ятдесять років. Але як ніколи раніше ця чужорідність Czernowitz у Чернівцях проявилась саме на IV фестивалі. Літературні міфи в рідному місті почуваються у кращому випадку знатними гостями, яких дуже скоро спроваджують першим потягом на Захід – щоби далі жити по-старому.

Тільки цього року точний німецький механізм «Meridian Czernowitz» збився сам. Спершу рівно в години урочистого відкриття події в Мармуровій залі головний корпус Резиденції буковинських митрополитів окопали екскаватором, двигун якого не вимикався протягом усіх промов. Можливо, важкодоступність V корпусу далась узнаки і на кількості присутніх, яку не порятували навіть зняті з пар студенти – та й на настрої в.о. міського голови Віталія Михайлішина, який свою промову зачитував з листочка. Склалось враження, що «Меридіану» тут не раді. Далі – збої в програмі, скасовані презентації, затримки і плутанина між локаціями, порожній Целанівський центр з «наміром» до існування, відсутність відомих гостей на відведених їм подіях – і серед них Юрія Андруховича, який проігнорував власну автограф-сесію.

Навіть традиційно яскравий винно-поетичний вечір Ігоря Померанцева цього року не вдався ні на краплю випитого вина. Присутню публіку більше цікавили приватні розмови і трансляція футбольного матчу між збірними України і Сан-Маріно – який ми, благо, виграли. В тому числі й значну частину членів ініціативної групи фестивалю, котрі вболівали за футболістів так голосно, що самого Ігоря Померанцева не було чути навіть на відстані десяти метрів біля сцени. Далі – прекрасна вечірка електронної музики, котра, однак, не мала нічого схожого з «електропоезією», і безкінечні читання авторів, більшості з яких не варто було уявляти себе поетами.

І при всьому цьому залишилось враження, що фестиваль «Meridian Czernowitz» пройшов повз Чернівці – дотепний напис «Parallel Czernowitz» на вікнах «Literatur Cafe» виявися пророчим. Не тільки пересічним чернівчанам, але й відвідувачам літературних подій саме сучасне мистецтво – чи щось на нього заледве подібне – були глибоко «паралельні». Попит на «мертвих поетів» виявився значно вищим – і вони віддячили фестивалю хоча би тим, що стали єдиною краплею змісту серед балагану самозакоханих «живих класиків», претензійних «слемерів» і сентиментальних дівчат, які щойно навчились набивати любовні вірші на клавіатурі.

Все це стало незмінною складовою фестивалю, так що вже встигло й обриднути – як і ряд нечернівецьких імен, для яких «Meridian Czernowitz» став майданчиком для регулярних, до болі схожих одне на одного, дефіле. Слів дворічної давнини назад не забираю: «… Більшості «літераторів» не слід писати, а іншим «творцям» — краще утриматись від співу, інструментів та фото/відео-техніки. В цілому фестиваль виявився блискуче організованим тріумфом банальності. Їдкі критики змогли остаточно переконатись у смерті поезії...»

Спеціально для «The Chernivtsi Times»

5 коментарів

Святослав Вишинський
«Була на концерті в Андруховича. Хочу передати враження в яких, до речі, знайшла однодумців. Серед них також і кандидат філологічних наук ЧНУ, — доки не поговорила з ним, почувала себе одною ненормальною та неповноцінною. Може, ми всі такі, неправильні? Отже.

Ми не розуміємо, чому у таких талановитих місцевих поетів, як покійний Цидельковський, В. Абдуленко, Г. Шевченко, Т. Северенюк, в кінці кінців – на концертах не ажіотаж, і молоді дуже мало.

Ми не розуміємо, чому у розрекламованих бездарних корупціонерів-націоналістів на концертах купа народу – пафосної молоді, яка забула, що таке справжня література, поезія, та близько 15% тієї ж розрекламованої “еліти”. Вже ясно, що це не класика рими та мелодійності. Хай з цим. Але навіть білі вірші мають мати хоч якийсь розмір! А, це не вірші, а проза? Чудово! Тоді питання:

1. Чому це не оголошують, як прозу?
2. Чому для більшості вона залишається набором слів, позбавлених сенсу?

Один знайомий письменник написав про сьогоднішній вечір:

“Как давит душное пространство!
Манеры – сущее мещанство!
Побольше пафоса и роли!
А рифма – вырвана до боли
Да ладно рифма. Где размеры?
Мы радо слушаем химеры”.

Щодо “ночі молодої буковинської поезії” 2012 р. у кафе “Брістоль”. Ту атмосферу соромно описувати – соромно перед співвітчизниками, громадянами, гостями. Молодь, позбавлена уявлень про культуру і поезію, читала “вірші” без розміру, та дуже часто – з матами, водночас – порожні пляшки від коньяку та горілки та густий сигаретний дим. А як же без папіроси? Вони прийшли в модних шляпках, великих окулярах, екстравагантних шарфиках та самовпевненою пикою – пафосно граючи модних поетів. Очолювала посиденьки цієї впавшої нижче плінтуса молоді доволі симпатична на перший погляд екстравагантна жінка…

Нам соромно і сумно дивитися на те, в що перетворилася культура України за останні 30 років. Раніше такого не було. Раніше приїжджали такі письменники, як З. Герд, Є. Євтушенко, Р. Рождественський… А ті, хто ходить на сьогоднішні сучасні поетичні заходи, напевно, навіть не знають про їх творчість. Як хтось писав – Л. Толстий прочитав тисячу книг, написав дві. Сучасні письменники читають дві, пишуть тисячу. Повторю, є наразі хороші письменники! Просто їх не рекламують, не фінансують, просто вони не мають коштів, не займаються корупцією, не мають змоги публікуватися — а тому не гідні водитися з “елітою”. Як писав покійний Семен — Поверніть народові вірші!..»

(Рина Фельдман, «Не ганьбіть вітчизняну поезію!», «ВКонтакте», 8 вересня 2013)
Святослав Вишинський
«Останній тиждень Чернівці в очікуванні великого мистецього дива — віііі, супер, магекреатівної події „Меридіану“. Ну ви поняли, що оце вііі було саркастичним і беземоційним. Але чо? Подія тако трошки богемна. І, о, Чернівці, ви мене не здивували. Кожен, хто вважає себе представником інтелігенції, чи я б так сказала „псевдоінтелігенції“ обов'язково вже труситься і тремтить в передчутті можливості показати свою причетність до цього дійства, коментуючи важливість „Меридіану“ на Фейсбуці, Контактах та інших різних блогах. Обов'язково теж прийду глянути, хоча б одним оком, не на поетів і їх читання (хоча там і обіцяють класних писак і класні творіння), а просто аби переконатися у своїй правоті. Рібята, ну зрозумійте, те, що ви всі вивчили, як каже мій друг, слово „МавєтОН“ і дружньо запостили якусь новину від Меридіану ще не робить ваш смак і життя вишуканим і набутим особливого змісту. Мене уміляють люди, що думають: я відрізняюся від інших, не шляюся по клубах, не віпіваю, а читаю вірші і прозу в стилі „Ти розірвалася в моєму серці атомною бомбою, яка отруїла все природнє середовище своїм запахом… і блаблабла“ і тим самим не створюють окремої нації „сірої маси“, вобшем ви глибоко помиляєтеся. Починаєм мене ненавидіти на рахунок „три“. Три. ))))))))))))))))))

П.С. Мені знаєте що стрьомно, шо на Соборці великим банером чи то шо Меридіану приховують облуплений фасад бібліотеки??? Шось якось це все нефайно. Там книги, тут книги, чи всередині у нас якісь жахіття, якось ми неправильно культурні, Чернівці».

(Наталіна Горбашевська, «ВКонтакте», 4 вересня 2013 — передрук з дозволу авторки)
Олег Тудан
«Очолювала посиденьки цієї впавшої нижче плінтуса молоді доволі симпатична на перший погляд екстравагантна жінка…»

Это не про Либанову случайно?))
Віктор Довганич
Не вспоминай это имя всуе, тем более на ночь глядя:-)
Евгений Мунтян
печально что именно так все прошло…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте