Кому вигідний Горук

Этого я не скажу;
но у меня есть прочные связи с двух сторон.


Уильям Шекспир,
«Двенадцатая ночь, или Что угодно»


Критика Об’єднаної опозиції і скандальний вихід із лав Всеукраїнського об’єднання «Свобода», очікувана заява про участь у мерській кампанії – і неочікуване побиття перед самою сесією Чернівецької міської ради. Вже цей короткий перелік медіа-прецедентів та кількамісячний інформаційний шум навколо депутата обласної ради Назара Горука дозволяє говорити про нього як про одну з найпопулярніших постатей місцевої політики. Тоді як нестандартність його слів і вчинків породжують провокативні запитання – та не менш спекулятивні відповіді. Як із боку симпатиків, так і ворогів, розпізнавати яких часом далеко не так просто, як здається.

Назар Горук – персона непередбачувана, відтак його вчинки не завжди вкладаються в струнку бінарну логіку «за» і «проти». Попри всі закиди, що лунають на його адресу, або ж спроби раціонально проаналізувати його дії, більшість у ціль не потрапляють, адже внутрішня мотивація політика залишається непрозорою, в чому одночасно і його сила, і слабкість. Я давно знаю героя цієї замітки, тому не говоритиму безпосередньо про нього – благо, суспільної уваги і менторських коментарів політику не бракує – але спробую оцінити ситуацію Назара Горука як об’єктивний політичний феномен.

З останніх обговорюваних тем – відмова Назара Горука скласти мандат депутата Чернівецької обласної ради, який він отримав за списками ВО «Свобода». Перед тим у центрі уваги був напад на політика 29 серпня. Раніше – заява Назара Горука від 1 липня про бажання взяти участь у мерській кампанії. Весною – гучний вихід зі «Свободи». Протягом зими – численні критичні коментарі на адресу Об’єднаної опозиції, Арсенія Яценюка, колишнього міського голови Миколи Федорука та ін. Як і з факту нападу на нього, так і з інших прецедентів, друзі і недруги політика створювали власні, використовуючи в діаметрально протилежних цілях. Розклавши пас’янс медіа-приводів, стає значно цікавіше аналізувати не стільки самого Назара Горука, скільки буковинський політикум, в очах якого амбітний громадський діяч розігрує роль Джокера*.

Отже, кому вигідний Горук? Особисто мені здається, що факт побиття Назара та його подальша відмова скласти депутатські повноваження – пов’язані. Адже озвучена зі «смайликом» заява про вихід з депутатського корпусу Чернівецької обласної ради явно не входила в плани ні влади, ні опозиції, для яких фігура Назара Горука є вигідною мішенню і розмінною картою в будь-якій ситуації. На нього можна звалити всіх собак, починаючи з Василя Забродського в корпоративному конфлікті ТВА, багатоголового Олексія Бурбака і Арсенія Федорука в темах «Добробуту» і безкінечної гри в «гарячу картошку» «попередництва», владу в особі колективного Віталія Папієва – нарешті, можна дотягнутись і до далекого Олега Тягнибока, використовуючи як зброю проти «Свободи».

Так чи інакше, чернівецький медіа-простір повнився численним інтерпретаціями будь-яких слів і кроків Назара Горука, витягуючи з них саме те, що було необхідно замовникам. Втрачати таку карту – гріх для поважного гравця, тому дозволити їй вислизнути у «відбій» було би надто необачно. Ахіллесова слабкість Назара Горука в його емоціях, і саме цим скористались «любі вороги». Дозволяти йому вести самостійну гру за межами підконтрольного владі та опозиції поля, в громадському секторі – очевидно, небезпечно. Владі він необхідний як гучний і водночас дискредитований критик опозиції, опозиції – як «зрадник» і особа, на яку можна списувати власні невдачі. Або просто перемикати суспільну увагу в потрібний момент. З деяких джерел нам відомо, що принаймні з одного боку здійснювались подібні кроки – в т.ч. через спробу втягнути Назара Горука в сумнівне голосування за призначення Віктора Довганича керівником «Буковинської книги», від чого політик відмовився. Адже Горук без репутації – і владі не конкурент, і опозиції фігура підручна.

Він вигідний усім, хто зацікавлений в обмеженні впливу ВО «Свобода» – і це поле інтересів необов’язково провладне, як і необов’язково буковинське, адже локальні інциденти при посередництві ЗМІ легко перетворюються на національні. Те, як швидко слова Назара Горука про взаємини з колишніми однопартійцями були розтиражовані загальноукраїнськими – а головне російськими – засобами масової інформації, багато про що говорить. В якості депутата Чернівецької обласної ради з підмоченим авторитетом він вигідний і збірній Партії регіонів – не стільки як «голос» у прийнятті рішень, скільки як «голос», спрямований на «фронтальні» провокації «Батьківщини» та озвучування тих речей, про які недоцільно висловлюватись посадовцям. На чернівецькому ж майданчику Назар Горук необхідний чинній міській владі, котра розглядатиме його як кандидата в мери – відносно безпечного для себе, проте достатньо незручного для опозиції. В Горуку зацікавлені всі разом і кожен зокрема – навіть попри чисельні особисті конфлікти, якими політик з багатьма пов’язаний.

Якщо в наміри замовників нападу на Назара Горука входило повернути його в гру, спровокувавши на нові хвилі критики та компроматів – і схилити політика переглянути попередні заяви, продемонструвавши його непослідовність, то їм це вдалося. Хто би не був справжнім ініціатором побиття, практично будь-який вихід із нього був безпрограшним для опонентів – навіть якщо це була банальна помста без далекого розрахунку. В будь-якому разі, Назар Горук допустив серйозну помилку, дозволивши емоціям узяти гору над політичною доцільністю. Відмовившись складати повноваження, він підписався під традиціями підкилимної гри, що панують і в обласній, і в міській, і в усіх інших радах.

Перший дзвіночок – спроба «регіонала» Олега Унгуряна «перевести стрілки» на «Свободу», кинувши на націоналістів кримінальну тінь, що у світлі останніх публікацій львівської газети «Експрес» виглядає дуже вчасно. Далі влада не один раз намагатиметься використати Назара Горука в якості критичного рупора проти опозиції, попутно мокнувши його рукави у чорнила. Нарешті, не слід виключати, що після цього всі команди зацікавляться ним і як технічним кандидатом на посаду міського голови – попередньо дискредитувавши, щоб не «заривався». Кожен спробує «набрати очки». Парадокс у тому, що все це може відбуватись усупереч волі і бажанням самого Назара Горука, позаяк логіка розвитку політичних процесів торкається величезного механізму взаємодій, противаг та очікувань, у яких майже не залишається місця несподіванкам.

До моменту, коли Джокер не вислизає з рук. Один раз це майже сталось – а, значить, може трапитись і вдруге. Назар Горук усе ще має шанси гідно вийти з чужої гри – і гідно розпочати власну. З правилами відкритої, над-килимної боротьби, знайомої кожному борцеві. Для цього потрібно стримати слово і скласти депутатський мандат одразу після оприлюднення результатів розслідування нападу 29 серпня. Не з’являтись на сесіях і комісіях обласної ради, відсікаючи будь-які спекуляції на своєму голосі. Відмовитись від політичного коментування і зосередитись на громадській роботі за стінами кабінетів. Сформулювати конструктивну програму і послідовно її дотримуватись. Знайти достойних політичних партнерів – і самому стати достойним кандидатом. Вигідним чернівецькій громаді.

* Джокер — з англ. «joker», букв. «жартівник», «блазень», спеціальна гральна карта. В картярських іграх Джокер може виконувати роль будь-якої іншої карти. В колоді Таро відповідає карті «The Fool» (англ. «дурень»).

Спеціально для «The Chernivtsi Times»

5 коментарів

Сергій Янушевський
З більшістю викладених тез погоджуюся з автором. Тільки не розумію одного, до чого закликаєте Горука? Навіщо йому складати мандат депутата, це прямо призведе до втрати трибуни (порівнювати з Тетяною Смолдиревою тут недоречно), яка йому вкрай необхідна, якщо враховувати ті цілі, які перед собою ставить Горук, принаймні публічно. Слід враховувати, що Горук не є відомою фігурою у місті і втрата мандата ускладнить його діяльність.
Святослав Вишинський
Є правила гри. Їх або дотримуються, або не дотримуються.
Сергій Янушевський
«Якщо джентльмени не можуть грати за правилами, то вони змінюють їх», приблизно так, якщо не помиляюся. А якщо серйозно, то про яку «гру» Ви говорите, які «правила» слід дотримуватися? Політична гра у вітчизняному політикумі відсутня, як вид, вже третій рік поспіль (в місцевому політикумі ця гра була відсутня 17 років). Натомість присутні підкилимні інтриги, ігрища, які грою назвати важко. Роблячи вигляд, що граємо за «правилами», ми таким чином стаємо залежні від тої ситуації, яка існує на сьогодні.
Святослав Вишинський
Якщо особа стає депутатом за списками політичної сили, з якої пізніше виходить, вона втрачає формальний зв'язок із виборцями. Виборці голосували за політичну партію, а не за її критиків.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте