Фігура замовчування як медійний аргумент

Всупереч традиційним уявленням про роль засобів масової інформації як посередників у передачі суспільнозначимих повідомлень, чи не більшої ваги ЗМІ додає те, про що вони воліють промовчати. Паузи і мовчання – не менш важливі риторичні фігури, як і гра словами та значеннями. Один знайомий чернівецький журналіст колись не втомлювався стверджувати, що найбільше платять не за те, що друкується, а за те, що – не – друкується. Десь близько до цього і слова відомого чернівецького політтехнолога: «Найкращі статті ніколи не виходять».

У недавній дискусії у блоговій мережі «ВКурсі» про норми і принципи буковинської журналістики мене зачепили слова редактора інформаційної агенції «BukNews» Юрія Чорнея про те, що «журналіст служить суспільству» і «має писати про те, що варто знати людям». Приблизно в той же час, 23 вересня, відбулась прес-конференція народних депутатів від ВО «Батьківщина» Максима Бурбака, Миколи Федорука та Олександра Фищука, на якій, серед іншого, була озвучена інформація про зв’язок родини Бурбаків з фірмою «Букотрейдінг», у свою чергу пов’язаної зі скандальними земельними оборудками між Калинівським ринком та ринком «Добробут». Пізніше ця інформація сплила і в блогосфері, після чого почала зі скрипом поширюватись Інтернетом.

У цій історії найцікавіше те, що саме «зі скрипом» – адже на перший погляд сенсанційна інформація (а журналістам, як відомо, для провокації багато не потрібно) вперто замовчувалась чернівецькими ЗМІ. У той час, коли шпальти місцевих видань повнились відомостями про черговий виток конфлікту навколо підприємства-банкрота «Буковинська книга», реставрацію автентичних меблів в музеї Ольги Кобилянської – чи навіть новиною про те, що нардеп Артем Семенюк не голосував за відзначення ювілею села Онут – дані і фото-копії документів, які стосуються найбільших наповнювачів тіньового бюджету міста Чернівці, за винятком сайту «The Chernivtsi Times», так і не були оприлюднені.

Зате певного розголосу набула заява нардепа Максима Бурбака, про те, що «власником Калинівського ринку вже є не громада Чернівців, а виконком з його одіозним членом паном Проданом» – але жодного повідомлення про його власну причетність до цього бізнесу. І якщо в ситуації з міськвиконкомом усе начебто зрозуміло і пересмикування фактів на лице, то в тому, що стосується 17 млн. грн. Юрія Бурбака в статутном фонді товариства із надто обмеженою відповідальністю «Букотрейдінг» – фігуранти справи, попри наявність витягів з офіційних документів, жодних коментарів не надали. Зрештою, як видно, жодне ЗМІ їх і не просило.

В цьому мовчанні є щось неприроднє для чернівецьких «акул пера» – адже голодні журналісти завжди кормляться сенсаціями. Особливо якщо останні підкріплені фактами. Ситість же акул свідчить тільки про те, що вони вже встигли відобідати. В іншому місці. Що саме спонукало професійних медійників закрити очі на таку інформаційну здобич – таємниця, і навіть мої прямі запитання в мережі «ВКурсі» чіткої відповіді не отримали. Зокрема, Юрій Чорней зіслався на те, що відсутні достатні докази про зв’язок ТОВ «Букотрейдінг» з ринком «Добробут», що інформація оприлюднена не у ЗМІ, а в блогах, а тому є чиюсь приватною точкою зору – нарешті, що жоден політичний діяч її не прокоментував, а відтак підстав публікувати її немає. При тому, що матеріал був написаний професійним журналістом, жодне ЗМІ і не спробувало перепровірити віднайдену ним інформацію. А редактори видань «дружно» проігнорували дискусію, хоча кулуарних обговорень їй не бракувало.

Очевидно, що дані про сімейний інтерес депутата від ВО «Батьківщина» Максима Бурбака в землі біля Калинівського ринку буковинські ЗМІ могли – і за всіма правилами журналістики мали би поширити – з коментарями, підтвердженнями або спростуваннями. Могли, якби хотіли. Але поза страуса і По-етичне «nothing more» борцям за свободу слова і публічний доступ до інформації цього разу виявились ближчими. «Чому така вибірковість?» – запитання таке ж риторичне, як і мовчання – у відповідь на нього.

Неприємна данність у тому, що конкретні ЗМІ таки проявляють тенденційність, а висвітлення або невисвітлення конкретних матеріалів співпадає з політичною орієнтацією власників – або читачів, чиїми заручниками журналісти є в не меншій, якщо не в більшій, мірі. І те, що в одних випадках буде вивчатись під лупою детектива, в інших – знаходитиме тисячу і одну причину для виправдання.

При цьому характерно, що буковинські видання з готовністю оприлюднюють матеріали політичного роду – як і будь-що, політизоване відомими діячами. Це стосується і Калинівського ринку, і багатьох інших тем – проте настільки ж неохоче ЗМІ розкривають проблеми в їхньому автентичному контексті – чи то суто юридичному, чи процесуальному, де зайвими є і емоції, і переконання. Адже всім зрозуміло, що політична риторика зазвичай не тільки безвідповідальна, але й наділена магічною здатністю нівелювати будь-яке серйозне обговорення, що націлене на результат, до безкінечного обміну ідеологічними посилами.

У сухому залишку отримуємо не лише чорно-білу картину світу, мислення в категоріях бінарної логіки і новини в стилі військової пропаганди – але й нівеляцію об’єктивності як цінності. Здоровий заклик бути однаково критичними до всіх фігурантів найчастіше подається як гра в чиїсь конкретні ворота, а люди, що мислять інакше, сприймаються як зрадники чи ідіоти. Зрештою, послідовно нав’язувана думка «третього не дано» взагалі дискредитує ідею виборів – і вибору – перетворюючи і політику, і журналістику на театр, де прийнято грати тільки «добрі» і «злі» ролі. Що в усьому суперечить життєвому духу Антракту.

Спеціально для «The Chernivtsi Times»

6 коментарів

Святослав Вишинський
P.S. Варто відзначити, що після написання цієї статті в мережі Інтернет був оприлюднений відео-матеріал про ТОВ «Букотрейдінг» і його власників з коментарями Максима Бурбака, знятий журналісткою Аліною Олевич. Див. сюжет у випуску «Новин міста» на каналі «Чернівецький промінь» (дата виходу в ефір невідома):


Батько Максима Бурбака є засновником ТОВ «Букотрейдінг» | Чернівці | ВКадрі — відео каталог
Михайло Шморгун
Тема небажання говорити про своэ багатство — чисто політична… Не може людина, що володіє мільйонами захищати інтереси бідняків (яких 80%). І це стосується не тільки Бурбака, це скоріше стосується влади…
Святослав Вишинський
Сьогодні (субота, 12 жовтня), інформація з'явилась на веб-сайті газети «Час» — з формулюванням: «Днями… Максим Бурбак визнав» (нагадаю, прес-конференція відбулась ще 23 вересня, відео «Чернівецького променя» з'явилось у Мережі 9 жовтня). Погодьтесь, просто-таки видатна «оперативність»:



Михайло Шморгун
По цьому приводу — медія клюб в літератур кафе на Покрову.
Затравка — «Блогери проти Журналістів», де анонсовані два центральних спікера — Свят і Юрій Ілліч…
Віктор Довганич
Що ж ти так на мене озвірився, коли я запропонував провести журналістську розслідування цієї теми?

Який вже день у блоговій мережі Вкурсі y-chorney.vkursi.com/6072.html#comment20419 йдуть дискусії чи потрібно розміщувати у ЗМІ матеріал про причетність народного депутата Максима Бурбака до ринку «Добробут». Сторони переконують один одного, але каменем спотикання стало джерело інформації. Ну не вірить Yurij Chornej у незаангажованість Zahar Podkydyshev у висвітлині зловживань з найблищого оточення Арсенія Яценюка! " Дайте факти і я буду розміщувати матеріал!"- переконує незалежний шеф редактор принципового і професійного BukNews. Зважаючи на викладене, пропоную провести журналістське рослідування по цьому факту вищеназваним зацікавленим панам разом з опонентами Sviatoslav Vishennski та Misha Shmorgun, а за одно розслідувати чи були зловживання під час директорства комунальним підприємством Містобуд Олексій Каспрук. І тоді на суд громадськості винести «хто кому Рабіновіч», а не публікувати сумнівного характеру повідомлення про Анатолія Гриценка, якого розшукують виборці та Віталія Кличка, якому не можна йти в Президенти.

Misha Shmorgun лишіть мене в спокої з вашими розслідуваннями…
29 вересня о 20:16 · Подобається
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте