ТВА. Лихої долі

Минулого тижня таки сталась багатьма прогнозована (і багатьма очікувана) подія: Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила друге попередження телеканалу ТВА та відмовила у продовженні строку дії ліцензії на ефірне мовлення в Чернівцях. Василь Забродський, який ще 21 червня заявляв про те, що чинні власники каналу планують його тиху «здачу» і голосний «похорон», схоже, був близький до правди. Перечитайте його старі коментарі в мережі «Facebook», передруковані рядом місцевих видань – картинка маслом писана. План ліквідації реалізується з математичною точністю, от тільки неясно хто його автор.

Далі було драматичне звернення в.о. директора ТВА Тати Кеплер і журналістів каналу до Нацради, ніжні нотки і сльози у фінальних кадрах, котрі чимось нагадали мені колишні чудесні перевтілення «залізної леді» Юлії Тимошенко, її професійну гру на тонах беззахисності. Мабуть, саме це мене і не переконало. Хоча колектив ТВА, схоже, в цій ситуації і справді – щиро беззахисний. 28 жовтня її обговорили в Чернівецькому медіа-клубі – як виявилось, в «офіційній» профспілці журналістів, поряд з формалізмом і бюрократією, місця для дискусії не знайшлось. За словами телевізійників, керівники обласної НСЖУ Юрій Терон і Тетяна Смолдирєва проблему активно ігнорують.

Розмова вийшла в багатьох відношеннях знаковою – кожен її учасник справно грав відведену йому роль. Колоритнішим за «професійного провокатора» Віктора Довганича виявився хіба що шеф-редактор газети «Час» Петро Кобевко, котрий уперто намагався політизувати і без того непросту бесіду. Адже, в принципі, ні Тата Кеплер, ні Юлія Сафтенко чітко не пояснили алгоритму своїх дій у разі, якщо суд відхилить позов ТВА або не призупинить виконання рішення Нацради з питань телебачення. Представники телеканалу демонстрували оптимізм, зовсім далекий від реальності – à la «всупереч усьому ми будемо працювати далі» і т.п. При цьому незрозуміло, чи знайдеться ТВА місце в кабельних пакетах, чи має він концепцію роботи в мережі Інтернет тощо – деталі, котрі, як показує досвід ТРК «Чернівці», потребують підготовки не місяць і не два.

Зрештою, неясно, чи взагалі буде сенс власнику після 24 листопада фінансувати і без того збитковий продукт, урізаний до нечисельної кабельно-цифрової аудиторії. Запасних же гаваней у ТВА, схоже, немає. І не тільки в джерелах фінансування, але й стосовно політичного прикриття, котре, у зв’язку з іменами головних власників – подружжям Андрія і Людмили Пишних – обмежується простором маневрів ВО «Батьківщина». До речі, я мав нагоду прямо запитатись у журналістів ТВА щодо видимої незбалансованості їхніх матеріалів останнього часу, що Юлія Сафтенко і Тата Кеплер в унісон заперечили. Будемо вважати, що мені здалося. Але сумніви залишились.

Співрозмовники так і не дійшли згоди щодо першості курки чи яйця, чи то пак політики і грошей як вирішальних чинників «справи ТВА». На щире переконання телевізійників, тиск на них зумовлений «чесністю» їхніх новин. Утім, незрозуміло тоді, чому досі не закрили чернівецьку філію «каналу чесних новин» і «найчесніше» з буковинських паперових видань – газету «Час» і самого Петра Кобевка. Особисто мені здається, що справа не стільки в міфічній «зачистці» медіа-простору до 2015 р., скільки в людському факторі – особистому конфлікті колишнього і чинного власників, обидва з яких, якщо вірити чуткам, виявляють послідовну непоступливість.

Враховуючи ту обставину, що конфлікт має політичний вимір, на засіданні Медіа-клубу я запитався «в повітря» і мені, звісно, не відповіли, про те, чи готові дійсні власники ТВА – в разі загострення ситуації і загрози його цілковитого зникнення – заради збереження телеканалу передати свою частку у власність нейтральним особам. Хоча би журналістському колективу – благо, досвід Петра Димінського та львівського ZIK дозволяє цивілізовано позбутись своєї лихої «долі». Адже, зрештою, доцільно ставити питання і про те, наскільки етично політикам і членам їхніх родин, незалежно від партійної приналежності, взагалі володіти засобами масової інформації та свідомо чи несвідомо впливати на журналістику. Для цього в останньої надто високі ідеали. І думка про себе. Після фрази Юлії Сафтенко про те, що в Україні нічого не буває без політики, залишається підсумувати: займаючись політикою, будьте готові і до політичного насильства.

Присутній на зустрічі директор ТРК «Чернівці» Геннадій Сергєєв, правда, поза судовими розглядами виходу не побачив. Як не побачив і фальсифікації моніторингу Нацради стосовно телеканалу ТВА – втім, у запальній бесіді до конкретних аргументів мало хто дослухався. І не почув, як Геннадій Сергєєв зауважив, що суперечливу плашку в програмі новин «Теми дня» бачили в ефірі співробітники його телекомпанії. Можливо, їм також здалося. Але сумніви залишились.

Спеціально для «The Chernivtsi Times»

7 коментарів

Святослав Вишинський
Короткий сюжет про засідання Медіа-клубу в програмі «Теми дня» на телеканалі ТВА від 29 жовтня (16:20 хв.):


Теми дня ТВА від 29.10.2013 | Чернівці | ВКадрі — відео каталог
Сергій Воронцов
Чернівецький телеканал ТВА звернувся за захистом до представництва Європейського союзу в Україні. Деякі з аргументів здалися дивними.

Зокрема, у зверненні колективу телеканалу зазначається: «державний апарат, в особі Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, здійснює тиск на телеканал. Як результат, провідний регіональний мовник в 2010 році був позбавлений цифрового мовлення, а у 2013 році, на підставі підроблених документів – ефірного мовлення».
У 2010 році керував каналом Забродський. Від теперішнього керівництва ТВА чути такі аргументи щонайменше дивно.http://times.cv.ua/2013/10/31/tva-pochaly-represuvaty-sche-pry-zabrodskomu-novyny-vid-pyshnoho/
Святослав Вишинський
Однак це приблизно був і час ребрендингу каналу ТВА і збільшення частки власності Андрія Пишного (чи його дружини).
Сергій Воронцов
Ну, це ще приблизно час президенства Ющенка, і прем'єрства Тимошенко. Пишний мав би бути у фаворі. Політичне підгрунття того, що відбувається нині з ТВА безумовно є. Просто, коли йдеться про аргументи, то ними ніхто не гребує, так би мовити.Ані ті, ані інші. Святославе, зауважили, що ніхто не помітив, як Сєргєєв сказав про плашку, яку бачили його працівники. Ніхто не помітив ще одну річ, коли Юлія Сафтенко сказала: «це такі дрібниці» щодо тої ж таки плашки. Для мене так, це має бути дрібницею. Але не для Сафтенко. Для неї це має бути екстраважливим. А ні))))
Святослав Вишинський
Не зовсім — президентські вибори відбулись уже в січні 2010 р., це був саме рік зміни влади на всіх фронтах. Стосовно ж аргументів — на жаль, так і є. Хоча рекламне законодавство у згаданому моменті дещо абсурдне — виходить, давати приховану рекламу в новинах можна, а повідомляти про те, що сюжет у дійсності є рекламним — не можна. І це може коштувати ліцензії.
Сергій Воронцов
А, ну да. Чомусь я думав про 2011 рік. Щось перемістилося. Мало дивлюся ТВА, хіба що новини, і ті ж таки 17 хвилин ( і все у неті). Однак, судячи з них — картинка посвіжішала. І в цьому заслуга тої ж таки Тати.Законодавство асбурдне. Мені зда
ється куди важливішим, аніж рекламні вимоги, щоб канал створював реальний контент. Наприклад із здивуванням дізнався, що на ОДТРК штат чи не втричі більший, аніж ТВА. Ось це проблема
Святослав Вишинський
Канал ТВА насьогодні продукує наякісніший відео-контент у Чернівцях — принаймні, з технічної точки зору. Далі варто виділити «Чернівецький промінь». У ЧОДТРК ж, крім телеканалу, і є радіо-хвиля «Буковина», хоча, звісно, штат у цілому далеко не оптимальний. Між іншим, канал «Буковина» має і найбільші в Чернівцях знімальні павільйони та площі для роботи.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте