Політика. Своїми іменами

Як уже згадував у статті «ТВА. Лихої долі», на засіданні Чернівецького медіа-клубу «Хто наступний? Яка ТРК зникне з ефіру слідом за ТВА?» 28 жовтня я запитував у журналістів каналу про незбалансованість подачі матеріалів, на що відповідь присутніх на зустрічі Юлії Сафтенко і Тати Кеплер була одностайно заперечна. Оскільки регулярно переглядаю на ВКадрі.ком всі телевізійні випуски новин місцевих каналів, маю змогу порівнювати деталі. Погоджуючись із Юрієм Чорнеєм у тому, що ТРК «Буковина» незмінно і закономірно працює як прес-служба Чернівецької ОДА, мушу повторитись у тому, що з часом і канал ТВА помітно перетворюється на прес-службу ВО «Батьківщина».

До прикладу, минулого тижня відбулась знакова прес-конференція представників Партії регіонів та пікетування сесії Чернівецької міської ради з двох питань, котрі задали реальну інформаційну повістку і стали темою обговорення більшості регіональних видань. Тим не менше, у програмі «Політика» від 1 листопада основний місцевий фокус, як це було і раніше – не на подіях реальних, а на подіях уявних. «Експертом» (sic) цього разу виступив депутат Верховної Ради від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Геннадій Москаль, із яким в ефірі програми Анатолій Никифоряк обговорював, серед інших питань, перспективи можливої відставки Михайла Папієва (18:03 хв.) – далеко не факт, а чутку, вже вдруге, з 18 жовтня, поширювану через канал ТВА. Цього разу її джерелом виступив не близький до опозиції журналіст Петро Кобевко, а безпосередньо депутат усе тої ж «Батьківщини» Максим Бурбак.

У принципі, чутка сенсаційна, як тема цікава і вірогідна, але складається враження, що її вперте поширення становить частину спланованої кампанії (ознаки якої ми принагідно виділяли раніше), за якою ми вбачаємо гру на те, аби шляхом максимального розголосу скерувати голову обласної адміністрації на конкретний політичний крок – чи, радше, на відмову від нього. Відтак питання журналістської об’єктивності можна відкидати одразу. Прикро, що в цьому бере участь телеканал, котрий позиціонує себе як «неупереджений» та «аполітичний». До слова, на круглому столі в «Literatur Cafe» Юлія Сафтенко переконувала присутніх, що влада уникає журналістів ТВА, не дає коментарів і свідомо ігнорує запрошення на ефіри. Виходить, саме цим пояснюється така часта присутність у студії ТВА депутатів «Батьківщини» і детальне висвітлення її акцій і прес-конференцій.

Цього разу гостем до «Політики» запрошували маловідомого депутата Чернівецької обласної ради Матвія Куцака – обговорити не що інше, як його перепалку з Геннадієм Москалем у соціальній мережі «Facebook» (22:59 хв.). Тема віртуальних «стьобів» виявилась важливішою за прес-конференцію Партії регіонів 30 жовтня, на якій депутати міської ради обговорили куди серйозніші політичні питання. Зрештою, я не пригадую, щоби її учасник Георгій Ходоровський, з яким я часто перетинаюсь на ефірах ЧОДТРК, ігнорував ЗМІ. Як видно, виступ у прямому ефірі радіо-програми «Суть речей» 31 жовтня депутата міської ради Ростислава Білика теж руйнує цей дивний міф. Усе схоже на те, що відсутність серйозних опонентів програмується відсутністю серйозних тем – клоунську фігуру Олега Ляшка в потрібний момент витягують не тільки провладні ЗМІ (28:59 хв.).

У підсумковому випуску «Теми тижня» від 2 жовтня прес-конференція Партії регіонів теж не згадувалась, зате двічі (на 13:08 та 40:15 хв.), у дуже близькому до ТРК «Буковина» стилі повторювалась прес-конференція Максима Бурбака, який, цитуючи Юлію Сафтенко: «засідання справно відвідував, депутатські звернення та законопроекти писав, з громадянами і журналістами спілкувався, і при цьому від пільг та державного оздоровлення відмовився». Гадаю, читач уже не здивується, якщо зауважу, що на 13:52 хв. дана пряма мова – і не який-небудь інший фрагмент, а навіювання про можливу, ба майже очевидну для Максима Бурбака скору відставку губернатора Михайла Папієва. Той же наголос і точно та ж цитата – тільки цього разу голосом Оксани Мотруку «Темах дня» на 12:30 хв. від 31 жовтня. В підсумку: ТВА упродовж трьох днів тричі виділяє в якості новини політичну подію, яка не відбулась у минулому та офіційно не запланована в майбутньому.

Однак головне: ніхто не візьметься стверджувати, що «непублічними» особами є представники опозиційних партій УДАР та Всеукраїнського об’єднання «Свобода», котрі в ефірі ТВА чомусь майже не з’являються. Звісно, це справа редакції – вирішувати коли і кого запрошувати, і навіть не дивно, якщо частота появи представників конкретної партії чітко співвідноситься із часткою телеканалу, котра перебуває у власності родини народного депутата тієї ж політичної сили. Дивно, коли після цього продовжують крутити шарманку «аполітичності» і прагнуть переконати в цьому не лише глядачів, але й колег по цеху. Неможливо збагнути, чому деякі речі так важко називати своїми іменами. «Правду говорить легко и приятно».

Спеціально для «The Chernivtsi Times»

3 коментарі

Святослав Вишинський
Тепер, після позачергової сесії Чернівецької обласної ради 4 листопада, можна підсумувати два моменти:

1. Відставка Михайла Папієва, двічі прогнозована Петром Кобевком та Максимом Бурбаком, не відбулась. Цікаво, чи готові вони, як журналіст і політик, відповідати за достовірність поширеної інформації? Так само, як і канал ТВА, який двома хвилями її транслював у теле-ефірі.

2. Депутатів, які підписались під зверненням про скликання позачергової сесії, деякі ЗМІ прямо чи опосередковано назвали «тушками». Виходить, скликання сесії тепер є ознакою «провладності». Чи готові ці ЗМІ відповідати за безпідставно навішені ярлики?
Михайло Шморгун
Тушками назвав Юрій Ілліч… маніпулятор ще той ))) (заздрю його таланту, мені таким ніколи не стати ...)
Аргументую. Юрій Ілліч подав списки депутатів, що підписались. Виокремив Назара. Виніс в заголовок… А деяких депутатів, що підписались — не виокремив — зокрема нашого колєгу блогера Павлюка.
Те шо Юрій Ілліч назвав Горука тушкою — це просто маніпуляція і його особисте Фе… Бо якшо тушки — то всі, а якшо не всі — то не тушки…
У мене виникла «чудова» аналогія. Якщо є первинні і вторинні регіонали то є і первинні і вторинні маніпулятори. Первинні маніпулятори видумують новину (Чорней, Кобевко і т.д.), а вторинні (ТВА, інтернет сайти типу міста че) перекручують уже перекручену новину. Продукт на виході — подвійна симуляція події та дебілізований люмпен глядач (читач)…
Тому Ти Свят — скоріше ідеаліст. вимагаєш у людей правди… Їх правда — це симуляція… Воно Тобі нада?
Маріанна Антонюк
«Тушками» підписантів назвав, якщо не помиляюся, Максим Бурбак на своїй прес-конференції. Ну і Горука «тушкою» Юра Чорней не називав. Михайле, там написано «Горук, тушки і регіонали...» :)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте