Без ширми інформації

У статті про «смерть журналістики» Михайло Шморгун виділив особливий шлях розвитку мас-медіа у напрямі становлення громадянського суспільства. Узагальнюючи, йдеться про перетворення ЗМІ на інструмент низової політики: «Журналіст нового часу стане людиною, що здатна за короткий час на мобілізацію своїх читачів, глядачів та слухачів на вирішення спільної проблеми». Перефразовуючи славнозвісну 11-ту тезу Карла Маркса про Людвіга Фоєрбаха: «Журналісти тільки різним чином повідомляли про світ, але справа полягає в тому, щоби змінити його». В новітніх реаліях інформація може бути не тільки засобом маніпуляції суспільством, але також — інструментом його прямої трансформації. Інформація, позбавлена ширми «об'єктивності» та «неупередженості», не є нейтральною так само, як і видимо нейтральна — але, на відміну від останньої, не перетворюється на засіб маніпуляції свідомістю. Щирість і безпосередність актуалізуються як політичні чинники — або, мовою етики: правда долає істину. Воскресає віра.

3 коментарі

Маріанна Антонюк
то це добре чи погано, на Ваш погляд?
Святослав Вишинський
Це добре. В тому сенсі, що такий тип журналіста не претендує на безособове володіння об'єктивною істиною, але переконує у правильності власної суб'єктивної/ідеологічної точки зору. Споживачу інформації залишається тільки довіритись або не довіритись йому. Відсутність елемент маніпуляції. Присутній елемент переконання. Об'єкт такої інформаційної діяльності реагує на неї активно та — волюнтарно.
Михайло Шморгун
Якщо продовжувати «Божествену тематику» то варто говорити про «святу субєктивність», яка виступає проти «порочної симульованої обєктивності».
А якщо простіше — журналістика існуватиме, як центр організації. Методика ще не розроблена, але думаю, це справа ближчого часу…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте