Реакційні висновки з Евромайдану

Серія революційних акцій, охрещених «Евромайданом», навела на серію реакційних висновків. І буковинська палітра, з усіма її місцевими особливостями, в цьому сенсі надала чи не найяскравіший матеріал для роздумів. Перше, що я спостеріг на акції 22 листопада в Чернівцях – гасло «Юлі волю!» не проходить. Люди втомились від безкінечного обговорення долі Юлії Тимошенко і прив’язування її особистої біографії до европейського майбутнього України. Це проявлялось і раніше, але тепер, здається, стало очевидним і для партійних функціонерів, котрі чи не єдині на мітингах – при чому з дедалі меншим запалом – кричать одне і те ж, не пропонуючи зрозумілих пересічним громадянам речей. Батьківщина перестає розуміти «Батьківщину» – і це означає, що, доки не пізно, необхідно змінювати риторику.

Щось схоже можна сказати про кодові «Слава Україні!» і «Смерть ворогам!», які навіть у мене, особи небайдужої до теоретичних положень соціального націоналізму, останнім часом провокують алергічні реакції. При всій евроістерії останніх місяців не варто забувати, що сам привід опозиційної акції багато в чому розходиться зі світоглядовими засадами як українського націоналізму, так і будь-якого націоналізму в принципі. Частина «свободівців» цього щиро не розуміє, не вникаючи в суть евроінтеграції – як і прихильники союзу з Росією, традиціоналісти мислять цивілізаційно, не усвідомлюючи того простого факту, що йдеться банально про економіку. І підступно про цінності (секуляризм і толерантність, ліберальне прочитання прав людини, культурна уніфікація), котрі давно не мають нічого спільного з консервативним образом «Европи націй».

Останнє краще розуміє студентська молодь, свідомо приймаючи як ідеал – однак при цьому так само свідомо усувається від непростих роздумів про втрату економічного суверенітету і незалежної фінансової політики у складі чи то східних, чи західних наднаціональних утворень. Міфи витіснили реальність, спекулятивні істини правлять бал. Цикута якщо і приймається, то далеко не свідомо.

Політики, як завжди, знають більше. Хоча після деяких пафосних промов у присутніх на мітингах склалось враження, що політикою можуть – і навіть успішно – займатись темні маси, яким улесливо підкинули образ «громадянського суспільства». Тому партійні прапори на Центральній пл. тепер не в моді – якщо так піде далі, то, як і зі львівського «майдану», доведеться проганяти і партійців. А без них, як би прикро не було це визнавати, протестні акції зійдуть нанівець. Тому що ніякого громадянського суспільства в Україні не існує. Рівень мережевої взаємодії вже продемонстрував, що стихійні виступи закінчуються звичним «хто в ліс, хто по дрова» – в Чернівцях вимагають звільнення Юлії Тимошенко, у Львові – відставки губернатора, в Івано-Франківську – міністра освіти, а в Києві – перевиборів до Верховної Ради.

Напевно, саме це найбільше потрібно владі. Хоча опозиція народу і справді набридла, важко уявити яку-небудь політику без стратегії і голови, в якій вона складається. За будь-яким «громадянським» протестом усе рівно стоятимуть сцена, обладнання, транспорт, регулярні функціонери та революційні бюджети, котрі жодне громадське об’єднання в належному масштабі організувати не в силі. Навіщо обманюватись? Пора, як Іван Вакарчук, визнати: протестний чин – це політика, а протестуючі студенти – це політики. Тоді все швидко стане на місця і щодо символіки, на яку в рядах мітингуючих почала поширюватись цензура. Адже, напевно, говорячи про відставку Уряду і Президента, вибирати нове керівництво держави вони планують не з-поміж віртуальних «Twitter»-аккаунтів.

Хоча профілі в ньому мають небагато. І, здається, залікові книжки теж. У Чернівцях склалась парадоксальна ситуація, коли більшість молодих людей підтримують евроінтеграційні прагнення України, але на акцію протесту регулярно виходять 50-100 чоловік. Це навіть не половина складу факультету історії, політології та міжнародних відносин, який не один рік вважається форпостом евроатлантичної пропаганди на Буковині. Здавалось би, революційні умови забезпечені – університети недоотримують бюджетні кошти, викладачам не виплачують зарплатню, студентам затримують стипендії. В сусідніх областях вищі навчальні заклади de facto страйкують – і тільки Чернівці передбачувано залишаються оплотом режиму.

Проте й опозиція, схоже, конкретного плану дій, окрім морального тиску на владу, досі не прийняла. Натомість послідовно душить у зародку будь-які рішучі заходи, як то спроби перекрити центральні вулиці столиці, розбити наметове містечко перед самим Кабінетом міністрів, закликати бюджетників і студентів до загальнонаціонального страйку. Видається, що «Евромайдан» перетворюється на такий же фестиваль, як і Майдан 2004 р. Як не крути, це не Крути, з якими його порівняв «свободівець» Юрій Михальчишин, а його учасники – не нові крутянці. Українці бояться.

Тож не слід дивуватись, що влада зовсім не рахується з народом: за «одностайне» рішення Буковинського віча 2013 р. не хочуть відповідати ні голова ОДА Михайло Папієв, ні секретар міської ради Віталій Михайлішин, ні ректор ЧНУ Степан Мельничук, які тепер, після урядового «відкату», не поспішають знову закликати на майдани. Втім, і їхні опоненти повелись не краще: евроінтеграція нагадує політичний пінг-понг. Коли до Европи кликала влада – мітинги ігнорувала опозиція, коли до Европи кличе опозиція – мітинги ігнорує влада. Складається враження, що і перші, і другі інтегруються в якісь різні «Европи», розкинуті на протилежних півкулях планети.

Але якщо по частині губернаторів Буковина і Львівщина схожі, то з міськими очільниками та керівниками національних університетів між двома регіонами цивілізаційна безодня. Звісно, питання зовнішньої політики в їхню компетенцію не входять, але публічної реакції від Віталія Михайлішина та Степана Мельничука чернівчани так і не почули – позаяк на Буковинське віче, ми сподіваємось, вони приходили добровільно.

Втім, на тлі невтішних висновків виступи останніх днів принижувати не варто, бо, не зважаючи на те, поділяємо ми їхні причини чи ні – існує певна самоцінність протесту. Як і доведення факту, що спротив усе ще можливий як такий, чого для збереження людської гідності більш ніж достатньо. Не хотілось би погоджуватись із Дмитром Корчинським у тому, що революція під загрозою поразки, адже «найгірше, що може статися – загасання протестів». Якщо це станеться, я запропоную лідеру опозиції Віталію Кличку скласти мандат. Відмовитись від українського громадянства. Та емігрувати до Німеччини. На знак протесту проти слабких людей.

Спеціально для «The Chernivtsi Times»

17 коментарів

Святослав Вишинський
З архіву невдалих революцій — листівки, розклеєні на наметах протестувальників біля Печерського районного суду Києва (вул. Хрещатик, 42), 18 листопада 2013 р.:



Відредаговано модератором 2013-11-27 14:48:41
Наталіна Губко
Моя маленька суб'єктивна думка така, що неправильно зі свободи цієї женщіни робити символ процвітання цілої держави. А якось в контексті останніх подій виходить, що допоки її не вилікують чи не випустять, ми звичайні смертні повинні на майданах голосити. А погодьтеся, що основний контекст такий, а не, наприклад, проблеми з соціальними виплатами чи безробітними випускниками вишів…
Святослав Вишинський
Тим не менше, «газова принцеса» не втомлюється нагадувати про себе:



Після того, як Уряд і Президент дали зрозуміти, що угода все рівно не буде підписана з економічних причин, хтось усе рівно зводить проблему до однієї особистості.
Маріанна Антонюк
а ви, Наталіно, запропонуйте їй помінятися місцями, як багато хто робить. Не хочете?
Олексій Пономаренко
Маріанна, тільки не потрібно її канонізувати. Я сподіваюсь ви наївно не думаєте, що вона кристально чесна людина і усі свої статки заробила махаючи бізнесовою лопатою.
Я теж виразку на роботі заробив, але ніхто мене за кордоном лікувати чомусь не збирається.
Маріанна Антонюк
Олексію, не перегинайте палицю. Йдеться не власне про лікування за кордоном, а про спосіб вийти з дебільної ситуації, в яку загнав країну Янукович і Ко. Лікування — це один із способів. А дебільна ситуація — це вибіркове правосуддя і наявність політичних переслідувань. Ви ж не будете заперечувати, що якщо шукати незаконності в діяннях всіх, хто був «біля керма», то знайдеться на кожного. І якщо по-чесному, то нинішні мають сидіти пожиттєво, бо їхні «діяння» очевидні — і для пересічних громадян, і для юридично грамотних. А якщо не по-чесному, то сидить вона одна, причому з недоведеною виною.
Ви кажете, нажила статки? А хіба їй це інкримінували? Хіба вона сидить за незаконно нажиті статки? Ні, вона сидить за надуману і сфабриковану, не доведену фігню, та ще й визнану Європейським судом як політичне переслідування.
Наталіна Губко
...Ізвінітє, дівчино, про що Ви? Чого це я маю мінятися з нею місцями? Як накраду пару мльйонів, куплю собі всього на світі потрошки, а світ йменуватиме мене «газовою принцесою» тоді висуватимете мені претензії.
Маріанна Антонюк
Панночко, я би попросила вибирати більш підходящі для мене звертання, аніж «дівчино». Це перше. А друге — ви колись щось чули про презумпцію невинуватості? Ні? То спочатку займіться самоосвітою, почитайте матеріали справи Тимошенко — що їй інкримінують, тощо… а потім вступайте в полеміку. А то, знаєте, якось смішно виглядає. А щодо світу, який когось і якось іменує — я, наприклад, знаю, що світ іменує її політичним в'язнем. Чи ви в якомусь іншому світі живете?
Наталіна Губко
Ну якщо Ви дівчиною себе не вважаєте, то, мабуть, Ваша справа… Доводити комусь, що він віслюк — самому бути віслюком. Пробачте залишаюся на тій позиції стосовно Тимошенко, яка і була.
Маріанна Антонюк
Стаття про український мовний етикет: «Науковці стверджують, що звертання Пане (пані) Та похідні від них глибоко українські, давні, освячені традиціями, які за радянських часів були несправедливо вилучені з українського мовного етикету і “скомпрометовані соціальною оцінкою” [Кононенко 2002, с.27]. Як зазначає О. Пономарів, “після запровадження в Україні більшовизму всі прийняті в нашому суспільстві форми звертання було скасовано й замінено словом товариш, чим завдано шкоди насамперед цьому прекрасному слову. Товариш – це людина, пов’язана з кимось почуттям дружби, щирий приятель, однодумець, спільник… Будь-кого товаришем не

Назвеш. Для цього здавна в українців існують слова пан, пані, панна, добродій, добродійка” [Пономарів 1999, с.173]. На наш погляд, ця думка є абсолютно справедливою. Дійсно, звертання Пане (пані), добродію (добродійко) – давні атрибути українського мовного етикету. В українській мові вони активно використовувались з ХV ст. спочатку при зверненні до високих осіб, а пізніше і до простих людей як вияв поваги [Поліщук 1996, с.134]. Словник Б. Грінченка свідчить, що звертання Пане, пані Прижилися й усталилися на кінець ХІХ ст. Щодо походження цих етикетних одиниць учені ще не дійшли спільної думки. Так, М. Білоус, В. Кононенко, С. Богдан та ін. уважають, що вони поширились в українській мові під впливом польської. Саме цим, на думку науковців, пояснюється те, що вживання цих етикетних одиниць переважає в західних областях України. Однак при цьому не заперечується факт їхнього розповсюдження і на східноукраїнських землях. Щодо особливостей функціонування названих форм В. Кононенко зазначає: “якщо на сході України їхнє вживання закріпилося переважно в офіційно-діловій сфері (це звертання до іноземних гостей, високопоставлених урядовців, учасників зборів і засідань і под.), то на заході нашої держави ці звертання знову стали побутовими, загальноприйнятими. Тут їх можна почути на вулиці, в крамниці, на ринку, в автобусі й електричці, в школі тощо” [Кононенко 2002, с.27]». lessons.com.ua/zvertannya-pane-pani-dobrodiyu-dobrodijko-v-ukra%D1%97nskomu-movnomu-etiketi/3/
Олексій Пономаренко
У нас так завжди, з одного боку можна і палицю перегинати, і говорити будь що, і матюкатись як завгодно, і журналістам гроші брати за замовні матеріали, але це нормально, а з іншого боку одні бандити і хапуги, у яких нічого святого не має, міліціянти усі вбивці, всі хто працює у владних структурах хабарники і прислужники, всі журналісти як проти опозиції — продажні, всі люди які не бачать у Тимошенко світлого маюбутнього ПРдуни…
Я вже звик до цього, але свою думку завжди маю і не соромлюсь її висловлювати. Погано що усі до цього звикають і мають як за належне.
Маріанна Антонюк
Олексію, ще раз вас прошу — не перегинайте палицю. Я жодного разу не назвала вас — хабарником чи прислужником, хоч ви й працюєте у (певною мірою) владній структурі, вбивцею — хоч ви працювали в міліції, і ПРдуном, хоч ви не поділяєте поглядів Тимошенко. Більше того, я не лише такого не говорю — я вас таким не вважаю. З іншого боку, я — не матюкаюсь ні «як завгодно», ні «не як завгодно», грошей за замовні матеріали не беру (бо не пишу замовних) і просила би мені цим не дорікати. І також маю свою думку і не соромлюся її. В чому проблема? І до чого тут все вище перелічене? Ми, здається, почали з Тимошенко, а не з нас з вами.
Олексій Пономаренко
А я і не особисто вам у чомусь дорікав, а узагальнив ситуацію, яка на сьогоднішній день існує, і ви це прекрасно знаєте)
Щодо Тимошенко, Луценко і інших нібито політв«язнів, моя особиста думка така, що звинувачують їх по тим моментам де це не торкається інших, бо якщо по іншим злочинам можуть зачепити і нині існуючих владників.
Мені відверто не подобається позиція як у Федорука: „А ви доведіть!“, мовляв як я геніально і хитро крав, що і посадити мене не можуть.
Мені наприклад нічого не потрібно доводити, щоб зрозуміти усю абсурдність продажу 7,5 гектарів землі біля одного із найбільших ринків України за копійки. Не потрібно мені слухати і смішні відмазки мол це шалені і гарні гроші 5 чи 6 мільйонів. Усі це розуміють, я сподіваюсь, але знову таки роблять вигляд, що так все і мало бути. На мою думку це злочин проти міста, за який Федоруку було би варто відповісти. Але по закону нічого там не доведеш йому, а про моральність справи і кидок чернівчан він і слухати не стане.
Маріанна Антонюк
аргумент, не позбавлений логіки. Але він не заперечує, а лише підкреслює висновок про вибіркове правосуддя. Якщо судити — то всіх і за все. А не окремих і за щось надумане. Було б цікаво, правда? Якби сплило ВСЕ про ВСІХ.
Олексій Пономаренко
Та я й не заперечую про вибірковість. Було б звичайно цікаво, але мені здається, що я цього не побачу, хоча дуже хочеться. Справа в тому хто це буде викривати? Корумпована міліція? 32-річні прокурори області? Продажні судді? Тут потрібен дядя Коба, чи хоча б, як мінімум, у сусідів Лукашенко позичити)
Сергій Воронцов
Не люблю якісь політичні коментарі робити, але варто сказати, що масщтабні політичні репресії було впроваджено після помаранчевої революції і Тимошенко була їхнім натхненником. Навіть на Буковині було відкрито кримінальні справи Проти Романюка (дві), герцаївський голова ПР тоді сів на кілька місяців, Харабара сів і ще багато хто. Шось мало кого з демократичної громадськості це зачіпало. Колєсніков і Кушнарьов так само сиділи, а по багатьом відкрили справи. Підкреслю масштабні репресії були. І ще на додаток програма 1000 підприємств, які мали експропріювати (реприватизувати і перепродати). Я не бажаю Тимошенко нічого поганого. Але це історія з розряду «за что боролісь, на то і напоролісь...».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте