Короткий аналіз подій

1. Опозиція гальмувала рішучі дії протестувальників 24 листопада. В ніч на 25 листопада можна було з мінімальними втратами заблокувати вул. Грушевського, вул. Хрещатик, роботу Верховної Ради, Кабінету міністрів та Адміністрації Президента. Те, що тоді не зробила опозиція на території влади, в ніч на 30 листопада зробила влада на території опозиції.

2. Коли всі мітинги змістились на Майдан Незалежності, організатори не зробили нічого, аби його убезпечити — чи то огорожею, як це роблять уже зараз, чи належною охороною. Інформація про силовий розгін наметового містечка в ніч на 30 листопада була відома всім організаторам та активно розповсюджувалась у соціальних мережах. Все знали, але нічого не протиставили.

3. Опозиція закликає людей на вулиці, але не пропонує наступального плану дій — збори на майданах уже беззмістовні, як і збори на Європейській пл. кількома днями раніше. Необхідно блокувати роботу державних органів. Легальних методів для цього достатньо.

Висновок: крапку в історії поставить насильство. Чи з одного, чи з іншого боку. Що в черговий раз підтверджує тезу: форми пасивного протесту себе вичерпали.

Під знаком питання: ірраціональність влади. Не слід виключати спровокований характер подій. Це означатиме, що зацікавлені сторони за сценою.

7 коментарів

Святослав Вишинський
P.S. Одна прикра річ: перебіжчики з владного табору сигналізують те, що влада в Україні не оновиться. Частина з них укотре перефарбується і залишиться при кориті.
Ярослава Максимюк
Святославе, а ви впевнені, що натовпу тоді чи зараз вистачить фізичної сили? З боку влади озброєні люди, а народ беззбройний.
Святослав Вишинський
Йдеться про ініціативу. В подібні моменти важливо переламати хід подій, змінити загальну атмосферу. Іноді для цього достатньо, аби колони мітингуючих ходили не тротуарами, а дорогами. Гальмували рух транспорту. Не виходили на роботу. Сіяли відчуття наростаючої дестабілізації. Коли це відчуття доходить критичної точки, владу починають здавати її ж перебіжчики.
Святослав Вишинський
«Премьер-министр Украины Николай Азаров заявляет, что ни он, ни президент Украины Виктор Янукович не знали о планируемом правоохранителями силовом разгоне Евромайдана в ночь на 30 ноября. „Я вам говорю абсолютно откровенно – ни президент, ни премьер-министр не знали о проведении этой операции“, — сказал он на встрече с послами ЕС, Канады и США в понедельник в Киеве, передает Интерфакс-Украина».
Ярина Хмара
Бачила вчора Вас біля міської ради під час її пікету. Прийшли, глянули, пішли. Сьогодні я зробила майже так само, хоча на майдані в Чернівцях бувала кожного дня, за винятком двох, які провела в Києві. Спочатку бідкалася, що студентство пасивне, не здатне проявити ініціативу, організуватись і вийти. Тепер нас почали відпускати з пар, і вийшло набагато більше людей, а я вже не знаю, що краще. Спочатку нас було мало, але ми знали, чого ми там стоїмо. А коли побачила вчорашній пікет, то на якісь миті здавалося, що то просто збіговисько молодих людей, яким в кайф покричати і поскакати (Коли координаторами були студенти, молоді люди — все було більш-менш організовано, коли керівництво перейняла опозиція, мені особисто здалося, що почався хаос). Опозиція, даруйте на слові, лажає на кожному кроці, план дій, як Ви зазначили, відсутній. В таких умовах, що робити — вже не знаю. Цікаво почути Вашу думку стосовно подій останніх двох днів в Києві і зокрема в Чернівцях. Дякую.
Максим Пансик
Із вчорашнього, типу пікету, врізались у свідомість — «Поскакали у Європу!», «Хто не скаче той москаль!». Реакція нардепа невідома. Реакція двох перехожих — Що вони кричать, не можу розібрати? Хто не дрочить, той роскаль! Ідем нах.й від цього дитсадку ввечері на Київ.
Святослав Вишинський
Вдень мав нагоду долучитись більше, тоді як увечері робити справді було нічого — місцеві політики вирішували руками студентів власні кишенькові справи. Влучно, що вже ближче до півночі організатори назвали це «провокацією». Про останні події напишу окремо. Наразі рекомендую статтю Сергія Воронцова «День непослуху у Чернівцях продовжується».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте