Не вдача революції

Останні два тижні триваючих громадських акцій дозволяють коротко охарактеризувати чернівецькі протести.

Перше, що кидається в очі: не масовий характер виступів, які відтак важко назвати «народними» – від кількох десятків до кількох тисяч осіб «на марші» в масштабі навіть провінційних Чернівців не вражають. При тому, що настрої мешканців у цілому опозиційні, ніяких порухів до протестної активності вони не демонструють.

Друге – неготовність працівників ні приватної, ні бюджетної сфери вдатись до загальнонаціонального страйку. Цю тему не змогли дотиснути навіть студенти в університетах, які змушені одночасно ходити і на мітинги, і на заняття. Ті, хто зібрались, дуже скоро з протестувальників перетворились на танцювальників. Те, що могло бути народним гнівом, стало народною забавою.

Третє – дезорганізованість маніфестантів, починаючи зі студентів і закінчуючи партійними функціонерами. Попри наявність якихось оргкомітетів, більшість акцій носять спонтанний характер. Очевидно, що організатори виступів не можуть домовитись не тільки про те, що робити завтра, але й про те, що робити сьогодні.

Четверте – проте чи не найважливіше – це розкол між громадським активом і студентами з одного боку, та партійними лідерами – з іншого. Більшість місцевих ЗМІ не повідомляють про конфлікти, що мають місце, але рано чи пізно це стане публічною темою. Політики намагаються взяти під контроль студентські виступи і не гребують ніякими методами, аби усунути незручних їй активістів.

П’яте – влада почувається впевнено. Попри деякі заяви і перестановки в Чернівецькій міській раді та ОДА, в цілому ситуація тримається під контролем. Партія регіонів не здає позицій, адміністративний ресурс працює у звичному режимі. На вулицях під час мітингів практично немає міліції, що красномовніше за будь-які аргументи.

Шосте – опозиція «під шумок» намагається вирішити свої власні проблеми, використавши студентів як інструмент тиску. Наразі невдало, і дуже непорядно. В таких умовах постає питання, чим вона морально краща за владу – дві сторони симетрично віддзеркалюють одна одну. Молодь, зі свого боку, не мислить узагалі і постійно піддається зовнішнім маніпуляціям.

Сьоме – і останнє – за відсутності чіткого плану дій і рішучості маніфестантів мітинги проти свавілля міліції, як і Евромайдан тижнем раніше, захлинуться самі по собі. Фестиваль не може продовжуватись вічно. Або фестиваль, або революція.

Спеціально для газети «Версії»

Вишинський С. Буковинські реалії: Не вдача революції / Святослав Вишинський // Версії. — 2013, 5 грудня. — № 49 (518). — С. 7.

9 коментарів

Наталіна Губко
велика жирна крапка.
Ivan Kravchenko
Мушу висловити свою громадську позицію щодо діяльності Святослава.
З одного боку, заголовки подій та тексти, ніби то, виглядають дуже професійно, коректна українська мова та стиль написання на висоті. Складається враження авторитетності журналіста.
З іншого боку, в даній статті систематично і методично дискредитується Євромайдан. Поглянувши на заголовки інших публікацій автора — там та сама картина.

Тому автор — професійний журналіст, але з ціллю гасити активність Євромайдану.

Пане Святослав, вам добре платять, чи ви так заморачуєтесь за ідею?
Святослав Вишинський
Моя задача — об'єктивно і без пафосу аналізувати останні події. Час розставить усе на свої місця. Якщо це фестиваль — то його так і слід називати. Дискредитують і гасять активність мітингувальників не критики у ЗМІ, а організатори, які не можуть скласти плану дій, вдатись до рішучих кроків і хоча би бути послідовними у власних виступах і заявах із дня у день. Кількість мітингувальників тільки зменшується — і не тому, що їх відговорюють, а тому, що вони втомлюються стояти і слухати промови, за якими порожнеча.

P.S. Евромайдан закінчився в ніч на 30 листопада. Нинішні акції — абсолютно нова хвиля протесту, з логікою Евромайдану нічим, окрім формального приводу, не пов'язана.
Микола Гуцуляк
Іване, читайте не тільки заголовки, а й тексти.
Євген Токарюк
«P.S. Евромайдан закінчився в ніч на 30 листопада.»
а революція закінчилась 1 грудня, коли опозиція обрала шлях фестивалю…
Ivan Kravchenko
Що ж, бачу що спільнота мене тут не прийняла і має інакшу, «по той бік барикад» думку.
Слава Україні, панове.
Михайло Шморгун
Ви не розділяйте людей по сторонам барикад, будь-ласка пане. Бог розсудить…
Іван Білик
«Не вдача, а стан нашої душі. І жодної революції» — такий заголовок, на мою думку, має бути.
Олександр Миколайович
Перша невдача у тому, що революцією називають те, що нею не є.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте