То, чего не было

1. Блокувати Урядовий квартал потрібно було ще 24 листопада. Тоді перед Кабінетом міністрів почали ставити перші намети. Натомість нардепи від опозиції того ж вечора завертали людей назад на Європейську пл. Наступного ранку, 25 листопада, 100 тис. зібрати вони вже не змогли — і протест «накрився». Сьогодні Арсеній Яценюк заявив про початок блокади урядових установ — тобто минуло 2,5 тижні. Отже, 2,5 тижні втрачено даремно.

2. Базування на Майдані Незалежності позбавлене сенсу. Основну масу людей, а не тільки невеликі колони, слід було одразу розсипати по вул. Грушевського, вул. Інститутській, вул. Банковій. Силу потрібно не демонструвати, а прикладати. Наметові містечка повинні бути під установами, як і десятки тисяч людей — цілодобово. Обов'язково — під прикриттям охоронних дружин, барикад і важкої техніки (автобуси, вантажівки). По периметру і на передовій слід було організувати людей з фізичною підготовкою. Як результат, насьогодні ми би вже мали політичну кризу в стадії загострення і поступки з боку влади. В обласних центрах наметові містечка непотрібні взагалі — достатньо в потрібний час мобілізувати на блокаду критичну масу людей.

3. Від самого початку протесту слід було зосередитись на ключових об'єктах — Адміністрації Президента, Верховній Раді і Кабінеті міністрів. В регіонах — на обласних державних адміністраціях. Не витрачати час на почергові пікетування місцевих рад, чиї рішення виходять за межі їхньої компетенції. Не розпорошувати сили на беззмістовні «почергові» пікетування міністерств — основний політичний тиск зосередивши на головних установах. Маючи на вулицях Києва мільйон, перейматись дріб'язком недоцільно.

4. Замість штурмів малозначимих установ і тиску на місцеві представницькі органи влади, більше уваги в Києві та областях слід було звернути на перекриття вулиць. Перейшовши критичну точку нестабільності, це би спонукало навіть пасивних громадян nolens volens долучитись до страйку. Розрив транспортних ланцюгів у місті — це зрив усіх робочих процесів. Відмова від рішучих дій призвела до того, що двічі оголошений загальнонаціональний страйк так і не розпочався, і влада перейшла в контрнаступ. Окремим пунктом — робота з автомобілістами. Дуже мало активістів змогли організуватись самі (на Червонозоряному просп. і у Василькові).

5. Менше промов і концертів, більше дії. Половину вказівок організатори могли втілювати мовчки, через непублічних лідерів у натовпі, не оголошуючи двозначні тези на публіку. Замість «фестивалення» — максимум інструктажів і чітка організація горизонталі і вертикалей управління людьми. Два тижні мітингів показали, що цим практично ніхто не займався — особливо на місцях. Зберігати фактор несподіванки і принцип «не здавати протестувальників».

6. Урок 2010 р.: припинити говорити про Межигір'я, це вже всім набридло.

8 коментарів

Святослав Вишинський
«Попы, певцы и политики на сцене — провал революции. Это опять надоевший всем концерт. От сотни раз пропетого гимна Украины — власть не изменится. От пафосной попсы со сцены — только вред. Уже сейчас кто-то должен дать команду расширения Майдана. Нужен перенос баррикад далее по улицам. Пока Майдан — это „резервация свободы“ — островок среди города занятого донецкими преступниками. Если баррикады начнут отодвигаться, сперва, к границам центра, потом к черте города — тогда резервацию будут искать уже донецкие». (Сергей Гайдай, «Facebook», 8 декабря 2013)
Святослав Вишинський
Приблизно так:

Святослав Вишинський
«Опозиційні громадяни все роблять правильно. Тільки з запізненням на тиждень». (Дмитро Корчинський, «Facebook», 8 грудня 2013)
Святослав Вишинський
N.B. Опозиція оголосила страйк. Чому всі працюють?
Святослав Вишинський
Організаторам чернівецьких акцій: ідея замість чергового автопробігу, який ми бачили вчора, влаштувати автопікет якої-небудь ОДА по периметру вул. Котляревського-Грушевського-Ватутіна. Як це роблять у Тернополі. «Заклаксонити» роботу виконавчої гілки на місцях.
Святослав Вишинський
Організаторам студентських акцій: закличте нарешті студентство розпочати загальний страйк і озвучте вимогу до керівництва вищих навчальних закладів перенести пари і сесії. Так уже офіційно поступила Києво-Могилянська академія.
Оля Гришин-Грищук
Святославе, якщо б ти слідкував за подіями на Чернівецькому євромайдані, а не жив у світі власних ідей та роздумів, ти б мав знати, що вчора студентство перекривало рух в центрі міста і досягли таких результатів: 1. Практично повне не сприйняття даної акції населенням міста Че (бійки і давки активістів)та 2. Кримінальне впровадження.Тому говорити і роздумувати можна багато, а до співпраці запрошуємо.
Святослав Вишинський
Цей текст написаний набагато давніше. «Несприйняття акції населенням міста Че» — результат того, що люди не виходять на страйк. Якщо населення не готове страйкувати, тоді який смисл продовжувати акції протесту? Зміна політичного керівництва не змінить людей, якщо не зміняться люди — не зміниться нічого.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте