Тыловые крысы

Організатори протесту de iure порушили закон, самочинно перекривши Хрещатик і зайнявши будівлю КМДА — і закликають громадян приєднатись і захищати їх від міліції. В революційних умовах це виправдано. Однак у той же час організатори закликають протестувати мирно, не вчиняти і не піддаватись на провокації, не порушувати закон. Тобто людей закликають в законний спосіб захищати незаконно зайняті площі та об'єкти, що de facto означає запрошення на роль «гарматного м'яса» — або, в кращому випадку, на роль капітулянтів.

Чи збережуть у такій ситуації Майдан, чи не збережуть — нічого не змінить, державна система функціонуватиме нормально. Влада не зважає на мітинги. Адже корінь проблеми не в тому, щоби утримати будівлю КМДА, а в тому, що мільйони далі ходять на роботу. Значна частина людей відвідує мітинги у вільний час і навіть не підіймає питання страйку на власних робочих місцях. Відтак періодичні мобілізації на Майдан у вихідні дні — без супроводу масових страйків — позбавлені і довготривалого ефекту, і політичного смислу. Фронт перемагає тільки за наявності тилу — якого в Майдану немає.

7 коментарів

Андрій Гамаль
згоден зі Святославом, але такий страйк не може тривати довго, максимум 3-4 дні ну до повної неділі, а далі всі просто почнуть голодувати
а отже і дії «революційних лідерів» (якщо у нас такі взагалі є ?? )
повинні бути чіткими і рішучими як скальпель професійного хірурга…
а ще хочу додати такий демотиватор
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1488251_10201709577919509_2075914180_n.jpg
Святослав Вишинський
Що значить «страйк не може тривати довго»? Страйк може тривати місяцями. Це найпростіший і водночас один із найефективніших інструментів тиску на владну вертикаль. Від мітингів можна «відмахнутись», від масових страйків — ні. Мирний переворот неможливий без розладу бюрократичних механізмів. Опозиція зайняла Будинок профспілок у Києві, але не взяла під контроль самі профспілки.
Святослав Вишинський
"… Сегодня пришло стойкое ощущение, что жизненный цикл этой революции на пике. А дальше подъем уже не возможен. Только затухание. Правда если не поможет Янукович и его соратники. <...>… В последние выходные стало совершенно понятно, что больше нет плана действий. Есть только видение. Пришедшим на Майдан людями ничего не предложили. Пришлось звать на помощь «Океан Эльзы». <...> Но, к сожалению, ни тысячи фонариков, ни многоголосый хор не способны поменять власть в стране. Янукович, как и раньше, будет править страной. Особенно если справится со своей майданофобией и перестанет обращать внимания на людей, устроивших в центре столицы грандиозный праздник непослушания под окнами его дворца. <...>

Что может сегодня предпринять власть? Послать Майдан в игнор. И именно этим его победить. Дать ему умереть собственной смертью. <...>… Если сейчас у власти хватит ума не трогать Майдан, есть опасность, что постепенно он из очень вдохновляющего, агломеративного явления украинской истории переродится в сборище маргиналов-бездельников, которые могут себе позволить буквально жить на Майдане – в романтике дыма костров, полевых кухонь, морозных ночевок и криков «ганьба!!!!!». <...>

Так что в этой ситуации делать Майдану? В практике поиска сильных решений есть такой метод – контринерционный подход. Сделать противоположное ожидаемому и привычному. Когда армия приготовленная к сражению, снимается в одну ночь, оставляя костры и растворяется в пространстве. А противник остается в полном неведении откуда теперь ждать удара. В одни сутки Майдан может исчезнуть. Причем сам. Организованно, с генеральной уборкой Крещатика. Не оставляя, ни грамма мусора. Только запах дыма. Вот этого власть точно не ждет! Важно разойтись именно сейчас, сохранив тот пассионарный заряд участников и сочувствующих, выработанный Майданом. Этот заряд необходим для формирования ячеек сопротивления на местах. И имя этим ячейкам – реальное самоуправление".

(Сергей Гайдай, «Facebook», 16 декабря 2013)
Святослав Вишинський
«Майдан может уйти непобежденным. Исчезнет для власти в неизвестном направлении, а это значит: будет везде. И собраться снова он может где угодно. Где власть его не ожидает. <...> И это куда лучше, чем, если он просто угаснет и запомнится только разочарованием».
Святослав Вишинський
Останній текст Дмитра Корчинського достойний повного цитування:

"Євромайдан — найбільша акція протесту в історії України. Це добре. Погано те, що Євромайдан може стати найбільш безсенсовою акцією. Не тому, що він може програти.

Ми, християни, добре знаємо, що поразки часом результативніші за перемоги. 11 з 12-ти апостолів були страчені. Відсоток втрат більший, ніж у будьякої розгромленої армії. Проте, їхні кістки покладені у фундамент Церкви. Через дві тисячі років після їхньої «поразки» у своїх молитвах до них щодня звертаються мільярди людей.

УПА не перемогла, проте, жодна жертва не була марною. Витяжка з крові героїв є основним інгредієнтом нашої гідності.

Тепер уявімо, що апостоли, подібно до нинішніх християн, проявили толерантність до іновірців. Вони б вижили, отримали пенсії, можливо їх навіть садовили б до президії під час ювілеїв принцепса, або допускали до партеру на засіданнях синедріону, але християнства не виникло б.

Уявімо, що бандерівці жодного разу не вистрілили б, а весь час на знак протесту сиділи б у схронах. Ми б сказали, що герої часто подібні на ідіотів, але ідіоти — не герої.

Очільники Майдану засудили методи Корчинського, проте, не прийняли і методів Тетяни Чорновіл. Це можна зрозуміти: перший у розшуці, друга покалічена. Позаяк Корчинський, кажуть, провокатор, я агітуватиму за методику Чорновіл.

Маючи цілий обоз порошенків, справді не варто йти на штурм. Проте, ненасильницькі, але вперті, блокади, незаконні прникнення, перешкоджання, непокора — можуть бути не набагато менш ефективними. Треба перелазити через паркани (з тильного боку АП або межигірської резиденції це можна зробити, якщо не оголошувати зарання), мирно окуповувати приймальні адміністративних установ, лягати на трасах деїздить начальство, сідати під колеса міліцейських машин і сковуватися ланцюгами, тощо. Півгодинна блокада — це не блокада. Блокада — це коли назавжди. Не можна уходити з-під Межигір'я, якщо вже туди дісталися. Треба перелазити через паркан Пшонки й ненасильницьки оселятися там.

Будуть арештовувати, бити, залякувати, але хоч як би добре не працювала кухня майдану, вона не виграє битви. Якщо протетсувальники не переповнять тюрми й лікарні, світ не зворушиться.

Правильні акції трапляються, але дуже мало й дуже коротко. Натомість, величезні зусилля витрачаються на утримання Майдану. Майдан — це плацдарм. На війні плацдарм, сам по собі, нічого не вартує, більше того, його утримання небезпечне. Якщо з плацдарму не розгортається наступ, тоді ворог перерізає його сполучення з основними силами, бере його в оточення і знищує.

Дуже добре, що Майдан досі тримається. Проте, бездіяльний Майдан — цебезсенсова поразка. Протест, який не перешкоджає владі, який не викликає репресій — симуляція, а не протест.

Я, приміром, не готовий на мирний, ненасильницький спротив. Не люблю в'язницю. Пробував, це гидко. Я — людина простувата й тому є прихильником класичної примітивної паратизанської тактики — «бий і тікай». Проте, ви ж не провокатори! Ви справжні мирники-ненасильники, тож досить лише «забезпечувати функціонування майдану», час перешкоджати функціонуванню режиму!"

(Дмитро Корчинський, «Голос волаючого в пустелі», «Facebook», 7 січня 2014)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте