Домашні пікети по-буковинськи

… Мы к вам, профессор, вот по какому делу.

Михаил Булгаков, «Собачье сердце»


На наших очах народжується нова політична традиція – пікетування «неугодних». Не установ та організацій. Не об’єктів, що є частиною публічного простору. А пікетування – приватних помешкань політиків і громадських діячів. Звичайних посадовців. Чи, нарешті, простих службовців найнижчої ланки. Дурдом узаконюється, адже всі палкі прихильники европейських цінностей вважають, що це нормально. Чи мовчать, якщо вважають інакше. За багатьма спостереженнями, лібералізм узагалі характеризує нездоровий інтерес до приватного простору, який демократи різного роду намагаються повсякчас робити публічним. Це тонко помітив ще Ернст Юнгер у романі-антиутопії «Евмесвіль», порівнюючи етоси республік і тираній – останні, попри обмеження публічної діяльності, принаймні, не переходять межу особистого.

Мабуть, першими, хто озвучив ідею пікетувати квартири «неугодних» – стали депутати Всеукраїнського об’єднання «Свобода» під час горезвісної кампанії на 223 окрузі в місті Києві восени 2012 р. Задум пікетувати помешкання членів виборчої комісії, які видали не той результат, націоналістам сподобався настільки, що ним дуже довго і наполегливо погрожували учасникам процесу. Правда, на ділі обмежились листівками «на паркані» і до повноцінних акцій, схоже, так і не дійшло. Але у 2013 р. ідея «зажила»: «евромайданівці» пікетувати гуртожитки, де проживають сім’ї працівників «Беркуту». Далі лідери опозиції кількаразово оголошували «похід» на Межигір’я. Нарешті, перед Новим роком «автомайданівці» добрались до приватних домівок прем’єра, спікера та лідера громадського об’єднання «Український вибір» Віктора Медведчука, якому нехороші люди (мабуть, «провокатори») пошкодили ворота.

Всі ці не надто приємні і не надто зрозумілі події відбувались за ініціативи і схвалення як опозиційних лідерів, так і «демократичної громадськості», для якої відмінність між особистим і громадським простором у деякі моменти зникає. Тож невипадково, що після туманних розборок у Чернівецькій міській раді тему намагаються імпортувати і в місто Ч. Втім, немає чому дивуватись, адже «перші ластівки» запускались значно раніше – експериментували журналісти. Які не тільки дозволяли собі тягнути приватні фотографії з особистих профайлів місцевих діячів у «Facebook» та «Одноклассниках», але й робити з них – новини.

Коли в серпні 2012 р. журналістка Тетяна Чорновол лазила через паркани до резиденції Президента України, це ще виглядало цікаво. В цьому був смак справедливої вимоги до відкритості – попри те, що «Межигір’я» за формальними ознаками – територія приватна, хоча й виведена з державної власності за дуже сумнівних обставин. Але тепер ні політики, ні медійники не збираються зупинятись на досягнутому. У кінцевому рахунку, таблоїдна журналістика колись-таки мала породити таблоїдну політику, і сьогодні вона виливається в божевільні заклики нардепа Максима Бурбака «організовувати походи» (sic) до помешкань супротивних йому діячів. Напевно, скоро це називатимуть «прозорістю».

Навряд чи їй будуть раді. «… Вы наследили мне на коврах, а все ковры у меня персидские». Як і мережевим ініціативам громадських організацій з прекрасними назвами «Демократичний альянс», у рамках яких на віртуальних дошках ганьби за звучним посиланням «Додати скота» один за одним вивішують портрети неугодних політиків. Серед теперішніх півтори сотні «скотів» на сайті створені і профілі депутатів Чернівецької міської ради, котрі підписали звернення до прокуратури «за фактом «захоплення» приміщення та «блокування роботи»» 2 грудня. Зверніть увагу, що обидва формулювання скромно взяті в «лапки», так наче вони є хворобливою інсинуацією влади проти здорового опозиційного глузду. І якщо «захоплення» звучить і справді дещо невідповідно до реалій того дня, то «блокування роботи» – саме те, чим свідомо займались студенти. Та їхні натхненники, котрі нині розхитують човен і загострюють ситуацію далеко не на користь бунтуючої молоді.

Складається враження, що депутати «зливають» Майдан у дешевий популізм. І тут починається найцікавіше. Спробуємо задатись запитанням: яке відношення заяви хороших і не дуже чернівецьких депутатів до Президента, Уряду і прокуратури – мають до виборів, складання мандатів і відповідальності перед місцевими виборцями, до чого наполегливо підводить Максим Бурбак? Як політик, будучи особою більш ніж зацікавленою. Особливо у світлі триваючої війни за родинний «Добробут», за не менш сумнівних обставин виведений з муніципальної власності у приватну.

Замість розбору реальних махінацій у міській раді – і, зрештою, роботи згідно регламенту, заради чого вони туди й обирались – політики банально заговорюють проблеми. Списи вже котрий тиждень ламаються не за конкретні питання життєдіяльності міста, а за подолання вето на звернення депутатів до перших посадовців держави. Ніхто не задається питанням: яку юридичну силу має звернення депутатського корпусу міськради до Президента і прем’єр-міністра щодо подій в іншому місті? Або повернення зовнішньополітичного курсу країни. Очевидно, що ніякого. Саме тому сесії можна зривати. І підіймати теми відставок, невідповідності мандатам та ін. абсурди, до яких ми вже потрохи починаємо звикати. Якщо і варто говорити про здачу поноважень, то саме тим особам, що зайняті справами, далекими від їхньої компетенції.

А головне: яке відношення заклики до пікетування домівок мають до сесійних баталій? Депутатів Чернівецької міської ради звинувачують у «кляузі» на студентів. З їхнього боку це було справді не по-джентльменськи. Але хіба брак благородства в депутатів знімає відповідальність зі студентів за протизаконні дії 2 грудня? За логікою «правової революції», у справедливій державі перед законом мають відповідати «Беркут», міністр внутрішніх справ, Президент, депутати місцевих рад і посадовці – але не студенти, не громадські діячі, не опозиційні політики. Це не заклик судити – це заклик ще раз подумати. В тому числі «потерпілим» депутатам, які би могли взяти приклад з Віктора Януковича, і хоча би на словах – пробачити молоді.

У свою чергу, за «домашніми пікетами» не варто відсижуватись і опозиції – було би порядно взяти частину вини на себе. Не з мотивів дешевої солідарності із жертвами – а просто тому, що якщо не ініціаторами блокування (це поки що не доведено), то координаторами цієї авантюри були саме вони. Принаймні, їм ніщо не заважало замість красування перед камерами попередити студентів, що дії останніх каратимуться законом. Цього ніхто і не думав робити. «Підручна» молодь не знала ні законів, ні Віталія Михайлішина, якого намагалась «відставити». Керуючись не формальними процедурами, а не дуже порядними людьми. Партійність яких ще потрібно встановити.

Спеціально для «The Chernivtsi Times»

13 коментарів

Віктор Довганич
Ось що пропонують пікетувати

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.692574717450090.1073741889.183771818330385&type=1
Богдан Дубовий
Система тим і страшна, що вона безлика! Претензії до установ чи організацій завжди буду перенаправлені до інших установ і організацій, і в такому порочному колі бюрократії, звичайно ж, рано чи пізно розчиняться. За всієї тією круговою порукою, у вимірах якої існує наша чиновницька ланка, ми забуваємо, що те все сукупність людей в якій кожен індивідуально розділяє колективну відповідальність за будь-яке приняте рішення. Тому якраз подібне висмикування окремих лиць і повинно нагадати кожному чиновнику, що він незахищений лефіафаном, і все зроблене — конкретно його вина. Адже не можливо повісити відповідальність на кабмін, ради, міністерства, чисто юридично це зробити неможливо, перед законом, всеодно, відповідатиме окрема особа, діє ж бо не абстрактна установа, а люди, які там «працюють». А у випадку коли правосуддя функціонує вибірково і немає можливості притягти винного до відповідальності правовими методами, то мені видається не тільки справедливим, але й необхідним, те щоб кожна окрема особа відповідала перед товариством. І навіть якщо, в певних моментах це виходить за межі правового поля (поламали ворота!!! о боже!!), це неможливо брати в порівняння із злочинами владних структур. Якщо я порушу закондавство, то державі буде дозволено, прийти в мою затишну оселю, та й потягнути мене до суду, коли ж те саме зробить чиновник, то Вишинський назве це втручанням у приватне життя. В кінці-кінців, в конституції написано, що вся повнота влади належить народу України і він може здійснювати її як ПРЯМО, так і через своїх представників.
Віктор Довганич
О Боже! І сюди вже боти пролізли! Дубовий, не гони пургу.Якщо ти скоїш злочин, то до тебе прийдуть УПОВНОВАЖЕННІ Законом люди, а не самозванці.
Михайло Шморгун
Чекайте Віктор Михайлович. В тому, що пише Богдан є логіка.
Тут інше — втручання у особисте життя стане нормою. І Ви, як ніхто інший, мали б це розуміти…
Богдан Дубовий
боти? які боти? автоботи? чоботи? не розумію, що ви в дідька, хочете сказати!
Святослав Вишинський
«Ботами» в Інтернеті називають фейкових коментаторів чи автоматизовані системи розсилки спаму через коментарі, зчитування новин і т.п. Віктор Довганич, вочевидь, надто недовірливий до коментаторів з мережі «ВКонтакте».
Богдан Дубовий
віктор довганич надто… '
Святослав Вишинський
Це стосується всіх без виключення, а не тільки чиновників. Є речі, порушувати які не можна — інакше вдарить бумерангом. У противному випадку, після поламаних воріт якого-небудь чиновника — не дивуйтесь власним поламаним воротам. Чи кісткам. Порушуючи закон, потрібно бути готовими порушувати його до кінця. І не бігати до міліції із заявами на неї ж, не стояти мирно на Майдані, одразу переходити до бойових дій. Українські революціонери весь час хочуть всидіти на двох стільцях. До речі, якщо завтра, післязавтра і т.д. Ваш дім пікетуватиме якийсь-небудь «Русский блок» чи «Український вибір» — не протестуйте. Це — «демократія».
Михайло Шморгун
Свят. Я знаю ти добре знайомий з Ілієнком-молодшим… Ну хіба він не став заручником подібної ситуації?
Це боротьба за територію і методи в ній завжди нетолерантні…
Святослав Вишинський
Не хотів би коментувати інцидент з Андрієм Іллєнком. Здається, між двома гравцями є третій. Однак «Свобода», на відміну від багатьох, з такими методами знайома.
Святослав Вишинський
Узагалі дещо нелогічно заявляти про те, що інституції перебувають у круговій поруці — тобто фактично відмовляти їм у легітимності. І при цьому оголошувати «виключно мирні» і «виключно правові» методи боротьби, при потребі бігаючи в ті самі інституції за дозволами чи з повідомленнями, а при правопорушеннях — вимагаючи від них же захисту і покарання. Демонструючи — вибіркову — законність.
Віктор Довганич
Право кожного на самозахист закріплюється Конституцією України, а саме в ст. 27 («Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань»), а також визначено Кримінальним кодексом України (ст.ст. 36, 37) як обставини, що виключають злочинність діяння (необхідна оборона, уявна оборона).
Захищати можна (й треба) не тільки свої права та інтереси, а й права та інтереси інших осіб, суспільства й держави.
Самооборона може здійснюватися лише від суспільно небезпечного посягання (діяння, ознаки якого чітко передбачені чинним Кримінальним кодексом). В КК України у випадку самозахисту таке діяння прямо не називається злочином, оскільки залежно від суб’єкта злочину не кожне суспільно небезпечне діяння було б злочином у правовому розумінні Кримінального кодексу України (наприклад, якщо довелося оборонятися від підлітка чи неосудної особи).
Сергій Воронцов
До слова, якраз приклад Іллєнка натякає чому не варто чіпати приватне. Тому що це одразу інші методи.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте