Будинок з левами. Клітка без левів

Буремні події останнього тижня віддали луною навіть на сонній Буковині. Однак, попри всілякі очікування, ми так і не стали свідками публічної ламки стереотипів – ні про традиційну «миролюбність» народних мас, ні про міф чернівецької «толерантності», ні про «революційний» дух Евромайдану, ні про «европейський» характер революції. Все, що відбулось, тільки довело давно знані аксіоми.

Чисельність штурмуючих ОДА 24 січня показала, що чернівчанам місцева політика таки справді  «пофігу», а нікчемні цифри учасників щоденних мітингів на вул. Грушевського як на долоні продемонстрували число активних громадян міста. Те, що взяття Будинку з левами, за деякою інформацією, провадили «гастролери» з сусідніх областей – точно так само, як і блокування міської ради 2 грудня – підтвердило «толерантну» натуру буковинців. За якою криється байдужість до ідей і тверезий життєвий розрахунок. Михайло Папієв не повірив у те, що можливо інакше – не повірили й ми.

Але найцікавіше, як завжди, починається після. Тривалі спостереження за протестувальниками і їхніми лідерами навели на низку запитань, логічних відповідей на які годі очікувати. Навіщо на всіх пікетах кричати «Революція!», а після того одразу: «Не піддавайтесь на провокації!»? Як можна узгодити «свободівські» слогани «Смерть ворогам!» з наступними «Міліція з народом!», а при першій сутичці – закликами не бити «мусорів»? Навіщо виламувати двері Чернівецької ОДА, щоби потім просити її ж функціонерів повернутись на робочі місця і працювати у штатному режимі? Як можна «забороняти» на території краю Партію регіонів, а через день-два розпочинати з нею переговори про позачергову сесію обласної ради? Тієї самої, котрої, за словами одного з лідерів Народної ради Назара Горука, «більше не існує».

Заяви т.зв. «Народної ради Чернівецької області» можуть слугувати хрестоматійними прикладами політичної шизофренії. Перекривши входи до Будинку з левами мішками і дошками, Президія переконує, що «робота обладміністрації не блокується». Вимагаючи відставки Михайла Папієва та Михайла Гайничеру і обіцяючи їм «коридори ганьби» (до речі, «мусорський» звичай), Президія стверджує, що «у повсякденну, поточну діяльність чиновників державної влади» вона «не втручається». Говорячи про дотримання законності, Президія погрожує чиновникам і підприємцям «проявами народного гніву».

Складається враження, що Народній раді дуже хочеться погратись у революцію. Але не серйозно, «невсамделишно». Тож і «революція» більше схожа на хворобливу фантасмагорію, тоді як її «буревісники» – на здорових симулянтів. У цьому цирку навіть самій Нарраді незрозуміло, яка її мета і повноваження, чи існують обласна рада та ОДА, кого слухати і з ким звіряти годинники. Як на зло, громада теж багатозначно мовчить.

Чим це закінчиться для «команданте Бу» – очікувано. За слова він, як завжди, не відповідатиме, і в котрий раз це нікого не здивує. Цікавіше уявити депутатів Івана Мунтяна, Віталія Мельничука, Назара Горука, Ярослава Курка та ін. «взбунтовавшихся на корабле», котрі через місяць-другий, ніби нічого не сталось, знову почнуть ходити і голосувати на рутинних сесіях обласної ради під усім відомий акомпанемент. Невже хтось і справді думає, що в разі невдачі «революції» і повернення до звичного ладу вони наважаться на знак протесту покласти депутатські мандати? Ця пісня давно відома.

Може скластись враження, що я глузую з революції. Воно в корені хибне, адже я глузую з її видимості. З привиду того, чого на Буковині немає, не було і, з такою психологією, ніколи не буде. По великому рахунку, вся ця політична клоунада є наслідком недонасильства, яке у свою чергу є результатом недорозуміння революційних цілей і методів боротьби. А відтак і надіями на осіб, чиєю професією є не відвертий політичний чин, а гра в політичному театрі. В котрому останнім часом найчастіше ставлять комедії. Як інакше розуміти ці колективні заклики не колядувати у членів Партії регіонів, пропозиції Георгія Манчуленка негайно назвати іменами загиблих у Києві вулиці буковинських міст, позбавити міністрів закордонних справ звань почесних докторів Чернівецького університету?

Як хтось доречно підмітив, залишилось тільки оголосити війну. Якій-небудь Англії, у зовсім вже мюнхаузенівській манері. Тож чого дивуватись, що найадекватніші питання Народна рада озвучує в останню чергу: серед переліку тем наступної сесії прийняття обласного бюджету числиться аж дев’ятим (sic) пунктом. Як видно, популістські звернення до всіх інстанцій та a priori нелегітимне рішення про заборону Партії регіонів і КПУ для опозиції та мешканців краю важливіші. Буде лиш образливо, коли в кінці вистави когось «всамделишно» посадять. Не за великі вчинки. А за гарну роль.

Спеціально для «The Chernivtsi Times»
30 січня 2014

11 коментарів

Святослав Вишинський
Власне, очікуване розпочалось: «Студенту-третьокурснику Артему Маловажному вчора оголосили про підозру в участі у масових заворушеннях та захопленні і погромі будівлі Чернівецької ОДА».



До слова, у 2012 р. Артем Маловажний активно працював у парламентській виборчій кампанії Віталія Михайлішина. На місці деяких осіб було би доречно надати допомогу.

Святослав Вишинський
Що би не казав член Партії регіонів Михайло Папієв — життя не буває чорно-білим:



Навіть я не без «фашизму». Навіть блогери.

Святослав Вишинський
Одним словом:



(5 лютого 2014)
Михайло Шморгун
Доігрався пацан у фашиста… Все логічно
Святослав Вишинський
В одній з дискусій на цю тему сплило запитання: чи перекине опозиція відповідальність за штурм на виконавців, як це було в міській раді 2 грудня? Чи, можливо, відмежується від них як від «провокаторів» (точно так само, як уже кілька разів бувало у столиці)?
Михайло Шморгун
Дивує інфантильність молодих людей… Якщо вони думали, що їх будуть захищати — вони глибоко помилялись. Я не до того, що все це марно робилось. Я до того, що політики ідуть туди робити цирк і «піар», а молодь — щось дійсно брати і захоплювати…
Як Ви думаєте кого більше боїться режим, цього пацана з 50 фанами чи команданте Бу? Якщо блогери можуть помилитися, то накручена міліція з прокураторою і СБ наврядче… Тому цей раз пацан таки догрався…
Святослав Вишинський
Гадаю, йому та ін. все-таки пощастить потрапити під дію закону про амністію. Якщо останній вступить у дію. Буковинським фанатам одразу після захоплення ОДА треба було брати заручників. Наприклад, того ж «команданте».
Михайло Шморгун
А я гадаю, що не пощастить.
1) Прокурор донецький у нас
2)Головний міліціонер теж немісцевий
їм треба показники…
Віктор Довганич
Схоже хлопець просто заробляє гроші.
Святослав Вишинський
Політична шизофренія в дії — штатна робота ДСНС, у будівлі якої зараз розміщується керівний апарат ОДА і кабінет Михайла Папієва, на шпальтах сайту газети «Час» описується як «виконання рішень» «Народної ради»:

Галина Дичковська
Просто оксиморон. Сюрреалізм. Театр абсурду. Еклектика. Реальність переходу.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте