Немаловажный аргумент. Провокація до столу

Власне, очікуване розпочалось: cтуденту-третьокурснику Чернівецького національного університету Артему Маловажному 30 січня повідомили про підозру в участі в масових заворушеннях та захопленні будівлі Чернівецької облдержадміністрації. Активісту інкримінується протиправне вторгнення в ОДА «з метою блокування та встановлення контролю над нею», що супроводжувалось її погромом і сутичками з міліцією. Під слідство потрапили ще троє учасників протестної акції 24 січня на вул. Грушевського, у т.ч. депутат Новоселицької районної ради від ВО «Свобода» Іван Попадюк. За деякою інформацією, відкрита кримінальна справа і проти шеф-редактора газети «Час» Петра Кобевка.

До слова, у 2012 р. Артем Маловажний активно працював у парламентській виборчій кампанії кандидата від Партії регіонів Віталія Михайлішина, а сьогодні є одним із неформальних лідерів буковинського навколофутбольного руху. Саме того руху, якому голова Чернівецької ОДА і, за сумісництвом, неформальний опікун ФК «Буковина» Михайло Папієв приписував участь у штурмі 24 січня. В маленькому місті все, як завжди, дуже заплутано, що залишає поле для чисельних спекуляцій.

В одній з дискусій на цю тему в мене виникло запитання: чи перекине місцева опозиція відповідальність за штурм на виконавців, як це було в міській раді 2 грудня? Чи, можливо, відмежується від них як від «провокаторів»? Точно так само, як уже кілька разів бувало у столиці – біля Адміністрації Президента, і біля пам’ятника Володимиру Леніну, і на вул. Грушевського. У Києві представники «Правого сектору» вчасно зрозуміли, що їх можуть «злити» свої ж люди, тому заявили про бажання офіційно долучитись до переговорів із владою. В Чернівцях же крайньоправі надто недосвідчені, аби вести самостійну гру.

Усвідомлення ситуації приходить після бою. На Інтернет-підписці Артема Маловажного в мережі «ВКонтакте» 30 січня з’явилась знакова репліка: «Опозиція зайняла приміщення, а звичайних людей, які мають свою думку, та займають свою активну громадську позицію, тягають зараз по міліціях, чого не тягають опозицію?» Наступного разу футбольні фанати знатимуть, що після захоплення ОДА треба негайно брати заручників. Найкраще з тих, хто, вдаючи мирних мітингувальників, одразу після конфлікту чужими руками і роками проголошують себе «комендантами».



Артему Маловажному та ін. все ще може пощастити потрапити під дію закону про амністію – якщо «свої» не підведуть. Наразі ж уст лідера місцевої «Батьківщини» Івана Мунтяна відомо тільки, що «Народна рада Чернівецької обл.» компромісний закон не визнає і звільняти адміністративну будівлю по вул. Грушевського, 1 не збирається. Це фактично перетворює затриманих активістів на заручників – на що, судячи з усього, і розраховує влада, розігруючи жорсткий сценарій. І що не могла не передбачати опозиція, якій добре відомо, що з Михайлом Папієвим жартувати ризиковано (депутат Першотравневої райради Юрій Якубовський у 2011 р. відчув це на собі).

Втім, радикали маленького міста дозволяють розігрувати значно цікавіші комбінації – в Чернівцях лишень бракує «великого комбінатора» з відчуттям гумору і широкою фантазією. Аби він не об’явився, привідкриємо карти і зіпсуємо гру. Увага:

Фантазія!

Теза. Недоброзичливці недовго «шуршать» соціальними мережами і збирають у відкритому доступі десятки фотографій активіста А.М. у дуже скандальному амплуа (14/88!). Через блоги кісточка підкидається владі, яка не зволікає представити опозицію на чолі «фашистської гідри» – не намарно ж проти неї стільки років мітингував голова облради Михайло Гайничеру, нарешті ставши її «жертвою». Рушниця стріляє.

Антитеза. Через опозиційні ЗМІ підкидається друга порція: забуті, але благополучно віднайдені світлини А.М. з усміхненим Віталієм Михайлішиним, зі штабними бейджиками і у фірмових футболках кампанії 2012 р. Герой 24 січня з подачі «миролюбної» «Народної ради» вмить перетворюється на «провокатора» і, щонайголовніше – на «тітушку», котрий особисто керував 50 боксерами під час заворушень в ОДА на замовлення чи то «смотрящего» Василя Продана, чи то самого Михайла Папієва. Інтрига.

Синтез. Опозиція відмежовується і «зливає» футбольних хуліганів як «провокаторів». Одночасно «вішаючи» їх на секретаря міської ради, який уже мав необережність обмовитись про свою лояльність Президенту. У критичний момент як deus ex machina з’являється всезнаючий шеф-редактор революційної газети і «з поінформованих джерел повідомляє» про черговий виток підкилимної війни між «Рідним містом» та Будинком із левами. Всі, крім А.М., виходять сухими з води. Віталій Михайлішин посміхається.

Оплески, занавіс.

Мораль. «And at that moment when tensions were highest, when all other races were ready to resume the riot, a mulatto newscaster came on the television news and said: «The latest poll declared that everybody felt much safer now that the guns were confiscated».»

Спеціально для «The Chernivtsi Times»
31 січня 2014

17 коментарів

Сергій Воронцов
Добре написано. Елегантно
Олег Тудан
Судя по всему, развивается первый вариант (утренний брифинг П.)
Святослав Вишинський
Святослав Вишинський
Віктор Довганич
Артём Маловажный
СУД окончен, всем спасибо
ПРИГОВОР: ОСОБИСТЕ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ( подписка про не выезд)
И В ДОБАВОЧКУ Я ЛИЧНО НИКОГДА НЕ ПОДДЕРЖИВАЛ МИХАЙЛИШИНА, И НЕ БУДУ!
Я ТУПО ЗАРАБАТЫВАЛ НА НЁМ ДЕНЬГИ, КОГДА БЫЛА ВОЗМОЖНОСТЬ
Святослав Вишинський
Спершу подумав, що це чергова цинічна репліка Віктора Довганича. Виявляється, ні:

Михайло Шморгун
До речі у Маловажного і Довганича потенційно є багато точок дотику ))) ( Не втримався...)
Сергій Воронцов
Так он и Мунтяна не поддерживал))) А тупо…
Олексій Пономаренко
Думаю 2 і 3 варіки також, як мінімум частково, підуть.
Олексій Пономаренко
Схоже дехто читає Вкурсі і другий варік також пішов, але скромно, у ФБ і не від самого лідера міської опозиції…
Олексій Каспрук поширив світлину від Николайчук Сергій.
4 лютого
Я шото теперь заяв губернатора совсем не понимаю. Так получаеться с его слов что Михайлишин фашист?
Скажи мені хто твій друг і я скажу хто ти…
На фото: А. Маловажний (зліва) — зі слів Папієва фашист і покидьок та В. Михайлішин (зправа) — зі слів Михайлішина очільник і член ПР.
Ну і відповідно фото виставлене з часів предвиборочої кумпанії
Святослав Вишинський
Святослав Вишинський
До речі, не пригадую, за яку акцію «свободівця» Івана Попадюка не тягали би до СБУ або міліції. Таке враження, що в силових структурах на всі випадки життя один і той же список підозрюваних.
Ярослава Максимюк
Цікаво, за яким принципом вибрали саме цих людей?
Святослав Вишинський
«Молодики _характерної_ зовнішності».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте