Перевибори в Чернівцях: cui non bono?

17 квітня на імпровізованому брифінгу біля стін Ратуші представник громадської ініціативи «Рідне місто» Андрій Білогорка заговорив про необхідність перевиборів до Чернівецької міської та обласної рад. Тема не нова – на різноманітних «майданівських» мітингах на Центральній пл. про це заявлялось неодноразово, але руки до справи, як не дивно, у нової влади не доходять. А дивні кадрові ротації як на загальноукраїнському, так і не місцевому рівнях змушують засумніватись у щирості колись опозиційних політиків – схоже на те, що традиційний український балаган продовжиться, люстрації не буде, посади перепродадуть не лише «своїм», але й тим, хто більше заплатить. А поки «суть да виборы», руками підставних чиновників і тимчасових депутатів можна розікрасти те, що не встигли «попередники».

Безпосередньо в Чернівецькій міській раді склалась дивна коаліція, тон якої задає фракція «За Батьківщину» – разом із ВО «Свобода», депутатами-«тушками» від тієї ж таки «Батьківщини» і Партії регіонів. Секретарем ради, з особистої подачі Олексія Каспрука – після всіх трагічних подій на Майдані Незалежності – був обраний «регіонал» з 15-річним стажем Ярослав Кушнірик, котрий з такої урочистої нагоди дуже швидко став «порядним професіоналом». А необхідні голоси, крім різного роду перебіжчиків, забезпечують ті самі діячі, котрі після виходу з Партії регіонів не тільки не склали мандати, але ще кілька місяців тому запевняли, що серед них «тушок» немає і не буде. 17 квітня Олексій Каспрук поважно назвав це збіговисько «владою громади». Яка щонайменше до осені оновлюватись і не планує.

Не дивно, що спроби підняти тему перевиборів розбиваються об звичне «не на часі» – а то й на неприховану агресію з рядів колишньої «демократичної опозиції». Стосовно останнього найцікавіше аналізувати висвітлення брифінгу Андрія Білогорки в місцевих засобах масової інформації – найоригінальнішим видався сюжет програми «Теми дня» на телеканалі ТВА від 17 квітня. Канал, який, як відомо, нині належить Людмилі Пишній, дружині нардепа від «Батьківщини» Андрія Пишного, розпочав про зустріч з Андрієм Білогоркою з негативно-викривального коментаря Олексія Каспрука, обвинувачень громадських активістів у спробах повернути до влади Віталія Михайлішина. На щось схоже перетворився і випуск програми «Політика»: якщо лідер чернівецької «Батьківщини» переслідує ще відносно маловідомого депутата і на брифінгах, і на теле-ефірах – його потенціал немалий.


Політика ТВА від 18.04.2014. Олексій Каспрук і Андрій Білогорка | Чернівці | ВКадрі — відео каталог

Поняття збалансованої подачі – що безпрецедентно навіть для упереджених чернівецьких ЗМІ – ТВА зуміло викрутити у відверту агітацію, з якої у глядача повинно скластись враження, що перевибори складу міської та обласної рад – наче й правильні, але чомусь-таки недочасні й вигідні старій владі. Однак рідко згадують, що «попередники» майже поголівно залишились у складі влади нової. Але тепер, за словами Олексія Каспрука, вже «працюють на благо Чернівців». Сюжети ТРК «Чернівці» і «Чернівецького променя» нам здалися виваженішими – хоча лояльність останнього, враховуючи його кадрові зв’язки з ініціативою «Рідне місто», є самозрозумілою, а лояльність інших ЗМІ у передвиборчий період може забезпечуватись за домовленістю. Що, враховуючи вірогідні мерські амбіції Андрія Білогорки, слід розглядати як чіткий політичний сигнал.

Колишній секретар міської ради Віталій Михайлішин, судячи з усього, більше не гравець, але все ще хороше «пугало» для електорату – при чому, за відсутністю тяжких провин перед городянами, в якості головного негативу подаватиметься його приналежність до Партії регіонів. Варто думати, його принесуть у жертву не тільки партія «Батьківщина», але й група «Рідне місто», яка протягом останніх років відкритих зв’язків із владою не мала – ба навіть, при підтримці ряду опозиційних ЗМІ, здобула імідж місцевого політичного опонента Партії регіонів.

Ч. 2: «Перевибори в Чернівцях: cui bono?»

Спеціально для «The Chernivtsi Times»
19 квітня 2014

2 коментарі

Святослав Вишинський
P.S. Віталій Михайлішин — більше не член Партії регіонів. («Віталій Михайлішин зробив заяву про складання депутатських повноважень», «The Chernivtsi Times», 24.04.2014)

Віталій Михайлішин сьогодні на сесії заявив, що оскільки він сьогодні не належить до жодної з політичних сил, то складає свої депутатські повноваження, оскільки балотувався по списку. В такий спосіб, п. Михайлішин, очевидно підтримав пропозицію провести перевибори до міської ради, яка на сьогодні є доволі популярною...
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте