Правило першого гостя

Цікава тенденція чернівецького телебачення: поява нового розмовного суспільно-політичного продукту в ефірі в цілому йде за однією схемою. Перший політичний гість — це завжди безпомилково політичний «хресний батько» телеканалу. Наприклад, першим гостем-політиком програми «17 хвилин правди» на телеканалі ТВА у 2013 р. був не хто інший, як керівник фракції «Фронту змін» у Чернівецькій міській раді Олексій Каспрук. Першим гостем-політиком програми «Політика» на каналі ТВА у тому ж 2013 р. — нардеп від «Батьківщини» Максим Бурбак.

Дзеркальна ситуація на «Чернівецькому промені» — першим гостем-політиком програми «Діалоги» став колишній секретар міської ради Віталій Михайлішин. Як правило, тільки на третю-п'яту-десяту програму запрошуються представники опонуючої політсили — у «17 хвилинах» з-поміж «чужих» першим про життя заговорив представник Партії регіонів Георгій Ходоровський. У «Політиці», з великим запізненням — уже на той час колишні, «розкаяні» «регіонали» Олександр Паскар та Олег Унгурян. І тільки трохи згодом — депутат облради від «Рідного міста» Андрій Білогорка.

У ролі провідного політичного експерта — завжди нейтральний Ігор Буркут, з якого стартували і «17 хвилин правди» на ТВА, і «Про головне» на «Чернівецькому промені», і який також є співведучим передачі «Політика». До Ігоря Буркута звертаються як до академічного рефері, створюючи видимість збалансованості на телеканалі. Тим не менше, симпатії ЗМІ можна маркувати не лише за іменем першого гостя, але й за іменами тих, хто відмовляється брати участь в ефірах. У «Діалогах» на ЧП — таким себе проявив Олексій Каспрук. У «Політиці», за повідомленнями редакції каналу, запрошення ігнорували функціонери Партії регіонів.

7 коментарів

Святослав Вишинський
До речі, за схожою схемою інтуїтивно діяв і я, працюючи над програмою «Persona grata» на Інтернет-каналі ВТемі.ком у 2010-2011 рр. Її першим експертом був політолог Ігор Буркут, а першим умовно політичним гостем — колишній депутат Чернівецької міської ради Олег Хавич, який хоч і не мав відношення до каналу, але в різний час сприяв низці інших наших проектів.
Oksana Denysyuk
А Суть речей поза увагою лишив? =)
Святослав Вишинський
Думав про «Суть речей» — але це давніший проект і наче не має якогось політичного «кришування» (чи я помиляюсь?). До речі, хто був першим гостем-політиком в ефірі «Суті речей»? І першим політ-аналітиком?
Останній раз відредаговано
Inga  Makovetskaya
Шановний Святослав!  Хочу зауважити, що на телеканалі  «Чернівецький промінь» було вже вісімнадцять виходів програми «Діалоги». Чотирнадцять передач виходили в запису та останні чотири в прямому ефірі. Віталій Михайлішин приймав участь тільки в сімнадцятій за рахунком програмі. Перед цією програмою і після неї я запрошувала в студію Олексія Каспрука та Ярослава Кушнірика, але вони відмовлялись.
Гостями «Діалогів», які вперше транслювались в прямому ефірі 3 квітня 2014 року, були: депутат Чернівецької міської ради Володимир Бешлей та  голова Чернівецької «Студентської Свободи» Андрій Ілюк. Чому Ви їх не вважаєте гостями-політиками програми?
(http://www.youtube.com/watch?v=HXnp_Lg0c2s&index=2&list=PLKMjMeUMzcsMfMbez5SHZvzCKqml3hn7C)
Гостями програми «Діалоги» були:
В запису:
1. Бешлей В. (депутат ЧМР),
2. Білик Р.(депутат ЧМР),
3. Сербінчук Р. (директор МТК «Калинівський ринок»),
4. Гешко І. (спортсмен-легкоатлет),
5. Сірман Д.(депутат ЧМР),
6. Малишевська В.(начальник управління освіти),
7. Гайничеру М.(голова Чернівецької обласної ради),
8. Паскарь О. (заступник міського голови),
9. Мельничук В. (голова Першотравневої районної ради),
10. Пазюк М. (голова Шевченківської районної ради),
11. Бурега Ю. (голова Садгірської районної ради),
12. Станкевич С. (гендиректор ТДВ «Трембіта»),
13. Совва А. (клініка мікрохірургії  ока),
14. Сторожук С.( головний лікар Міської дитячої лікарні).
 В прямому ефірі:
-    Кушнірик Я. (секретар міської ради, відмовився від участі)
15. Бешлей В. (депутат ЧМР) та Ілюк А. («Студентська Свобода»),
16. Сербінчук Р. (екс-директор МТК «Калинівський ринок») та Кушнірик Я.(секретар міської ради,    відмовився від участі)
—    Каспрук О. (депутат ЧМР, відмовився від участі),
17. Михайлішин В. (депутат ЧМР),
18. Бешлей В. (депутат ЧМР) та Каспрук О.(депутат ЧМР, відмовився від участі)
 
Дев`ятнадцята програма планується з Олексієм Коломійцем.
Кожен політик може зателефонувати до мене ( 099-224-36-04 ) і стати гостем програми «Діалоги». 
З повагою.
Інга Маковецька
Святослав Вишинський
Дякую за уточнення. Судячи з усього, я пропустив перші випуски, але Ваш список усе рівно — і навіть з більшою наочністю — підтверджує тенденцію. Володимир Бешлей, Ростислав Білик, Руслан Сербінчук, Дмитро Сірман і далі по списку — люди, що в цілому представляють або представляли раніше один і той же політичний вектор. Будемо називати речі своїми іменами: вся перша п'ятірка (за виключенням спортсмена Івана Гешка) — це «люди Віталія Михайлішина». А щодо відмов Олексія Каспрука і Ярослава Кушнірика від участі в ефірах — це також прогнозовано і закономірно. В нас це чомусь стало політичною традицією. Гадаю, це також чітко показує, що вони не відчувають «Чернівецький промінь» лояльним до себе майданчиком. Так само, як попередня влада не відчувала лояльності ТВА — і всіляко ігнорувала його.
Святослав Вишинський
Лінію лояльності можна проводити і по інших ЗМІ — якщо говорити про аудіо-візуальні медіа, то, напевно, найбільш нейтральними нині залишаються АСС («5 канал» і радіо «Станція») і, спорадично, ТРК «Чернівці» (радіо «Блиск»). «Нейтральність» у даному сенсі — це не тільки зваженість чи неупередженість, але й готовність продавати послуги всім на чисто комерційній основі. Лояльність або нелояльність, у свою чергу, частіше залежить від власності (ТВА, «Чернівецький промінь»), адміністративного впливу (ТРК «Буковина») і, в меншій мірі, від особистих політичних симпатій журналістів, які стають основою всіх подальших інтерпретацій.
Святослав Вишинський
P.S. Останнє передвиборче уточнення: у п'ятницю, 23 травня, на пл. Філармонії кандидат на посаду чернівецького міського голови Віталій Михайлішин представив команду, з якою планує втілювати свою програму в разі перемоги на виборах. Отже, біля нього чернівчани побачили, серед інших: Сергія Осачука, Володимира Бешлея, Андрія Білогорку, Дмитра Сірмана, Ростислава Білика, Руслана Сербінчука і, до речі, Інгу Маковецьку.


14.05.23 Вікритий діалог | Чернівці | ВКадрі — відео каталог
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте