Мерські перегони: «оглядини» кандидатів

Кампанія 2014 р. за всіма ознаками нестандартна: позачерговий характер змагання, коротка дистанція як передвиборчого забігу, так і післявиборчого статусу чемпіона. Зрештою, сам факт неучасті у виборах головного гравця – колишнього міського голови Миколи Федорука. Як кажуть: дорогу молодим.

На заміну Миколі Трохимовичу «Батьківщина» підібрала керівника її фракції в Чернівецькій міській раді Олексія Каспрука. Син міфологізованого, але багатьма вже забутого радянського мера Чернівців Павла Каспрука. Попри замішаність у сумнівні оборудки та не надто ефективну діяльність на посаді керівника «Містобуду» – зовні привабливий персонаж. Завдяки підтримці медіа (ТВА, «Молодий буковинець»), опозиційному партійному бренду (ВО «Батьківщина») та особисто Миколі Федоруку, чиновницькому адмінресурсу і вмінню триматись на публіці має всі можливості перемогти і правити наступні 1,5 роки. Правити, але навряд чи керувати – ключові рішення прийматимуться бізнес-групою Арсенія Яценюка, яку він представляє.

Практично те ж можна сказати і про колишнього секретаря міської ради Віталія Михайлішина: помітна медіа-підтримка («Чернівецький промінь», «Буковинська хвиля»), фінансовий ресурс, шлейф популярних ініціатив (боротьба за Калинівський ринок, дитячі майданчики, дитяча лікарня, соціальні пільги) дають реальні шанси на перемогу. З часом Віталій Михайлович зріс як публічна особа і більше не допускається «ляпів» зразка 2012 р., однак за ним тягнеться негативний імідж минулого членства в Партії регіонів. Так само під питанням самостійність Віталія Михайлішина – ключові рішення прийматимуться умовною групою «Рідне місто», яку декілька років тому вважали близькою до Дмитра Фірташа, а нині кулуарно пов’язують з УДАРом.

Два «новачки» – громадський діяч Петро Олексюк і депутат Чернівецької обласної ради Віталій Ткачук. Перший демонструє спробу ведення чистої громадянської кампанії, але без великих очікувань на перемогу – принаймні, в цьому році. Другий – яскравий зразок популізму, помноженого на креативне ведення виборчої кампанії. В одіозного Віталія Ткачука, який ще не так давно представляв інтереси Партії регіонів, є «коник», якого не вистачає Петру Олексюку – активна команда, чіткі меседжі та приваблива обгортка. Тим не менше, останній виграє приз глядацьких симпатій – за рахунок інтелігенції, яка, однак, на масові настрої не впливає.

За рахунок бренду партії УДАР, негласної підтримки обласної влади та активної реклами спробує набрати «очки» Олексій Коломієць. Утім, він практично за всіма показниками поступається лідерам мерської гонки і позбавлений вродженої харизми, яка би дозволила йому в короткі терміни отримати підтримку громади. Так само, як і «вічний опозиціонер» Віталій Мельничук, що висувається від партії «Свобода» – котрому до того ж бракує ясної програми і необхідних фінансово-організаційних ресурсів. Колись цим міг похвалитись скандальний Василь Забродський – але після втрати контролю над каналом ТВА і зміни політичної обстановки він стрімко втрачає шанси на переможне повернення в місцеву політику. Зациклившись на боротьбі з Миколою Федоруком, після його відходу Василь Іванович втратив не лише опонента, але й зміст власної політичної діяльності.

«Старі-нові» кандидати Володимир Дорош, В’ячеслав Кишлярук, Руслан Цаплюк, обзавівшись партіями і громадськими організаціями, не мають ні чітких посилів, ні часу якось себе продемонструвати. Останній, однак, у форматі ГО «Нові Чернівці» з перемінним успіхом готуватиме грунт для кампанії 2015 р. – і з часом, напевно, стане помітнішою, але навряд чи успішнішою фігурою. Участь решти кандидатів – Іллі Горбатюка, Дениса Карчі, Володимира Попівчука, Мирослава Саєвського, Ростислава Шерстюка та Наталії Стручкової – можна вважати якщо не «технічною», то чисто формальною.

Висновок: завершення «ери Федорука», помножене на суспільні трансформації останніх років, означає скору ротацію представницьких «масок» місцевих еліт, а з тим і зміну політичної повістки. «Часи міняються – і ми з ними міняємося...» Місто залишається.

Спеціально для газети «Версії»
5 травня 2014

Вишинський С. Погляд політолога. Мерські перегони: «оглядини» кандидатів / Святослав Вишинський // Версії. — 2014, 8 травня. — № 19 (540). — С. 2.

4 коментарі

Святослав Вишинський
P.S. З 2 травня на базі блогової мережі ВКурсі.ком триває авторизоване online-опитування ГО «Буковинський центр» «За кого Ви проголосуєте на виборах чернівецького міського голови 25 травня?»
Святослав Вишинський
Друкована версія:

Святослав Вишинський
Тепер про адмінресурс. Не перша — і не остання ластівка: працівники ЖРЕПу в робочий час і в робочих костюмах (тобто за бюджетні кошти) розклеюють агітацію Олексія Каспрука на тумбах (принагідно заклеюючи плакати інших кандидатів). Далі — більше: невідома працівниця ЖРЕПу не без гордості розповідає про те, як агітаційні матеріали кандидата на посаду міського голови Олексія Каспрука потрапляють у кожне помешкання в районі. Як написано у передвиборчій програмі Олексія Павловича: «Жодних переваг для чиновників, депутатів і їх родин».


Адмінресурс на чернівецьких виборах рулить, не соромлячись | Чернівці | ВКадрі — відео каталог
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте