Голубом війни

Як би жорстоко це не звучало, нині не час слухати голосіння матерів і «голос Донбасу» – спершу слід почути голос України. Голові Чернівецької ОДА Роману Ванзуряку потрібно не міністерські постанови в Магалу возити, а одягати камуфляж і прямо з Києва їхати на антитерористичну операцію. Розібратись у ситуації, говорити з безпосередніми виконавцями. Коли йдеться про війну, слід розмовляти з чоловіками.

Першочергові задачі: добитись тимчасової ротації, «всім миром» забезпечити належне комплектування, підтримати буковинські загони добровольців. Дружини і матері мали б мітингувати не за повернення військовослужбовців, а за якісне спорядження бойових підрозділів. Бронежилети, ліки, харчування, налагодження роботи тилу, грамотні і своєчасні ротації. Влада повинна відповісти створенням мобілізаційного центру за прикладом Дніпропетровська, взяти чернівецькі батальйони під персональну опіку.

Відсидітись уже не вдасться, тому кожен по мірі своїх можливостей має долучитись до організації тилу, без якого успішне завершення АТО неможливе. Буковинців треба не «відмазувати» від служби, а брати на повне забезпечення. Українці з різних областей нічим не кращі одне від одних, аби хтось отримував міністерські преференції. Поганий приклад ударить бумерангом по бойовому духу всієї армії і загрожує черговим витком суспільної дестабілізації.

Слід переглянути ідею відведення батальйону територіальної самооборони на західний кордон. Якщо загін недостатньо досвідчений, його задача патрулювати вже звільнені території, «точки ризику» (Харків, Одесу, Запоріжжя), південно-східні кордони з Росією, Кримом і Придністров’ям. Нарешті, не можна, йдучи на поводу емоцій, приймати рішення за цілі батальйони. Якщо після ротації хтось із вояків виявить бажання повернутись на АТО, вони повинні отримати таку можливість – та всебічну підтримку від області. Укомплектувати добровольців, організувати інструктажі, пролобіювати їхню легалізацію. Створювати конструктивні прецеденти.

9 коментарів

Святослав Вишинський
Стосовно бойового духу: примусовий призив на строкову службу і відправка в зону АТО недосвідчених солдат його підйому точно не сприяє. Основний акцент — на добровольцях і мобілізації офіцерів запасу з досвідом армійської служби. Нарешті, правильна інформаційна робота, грамотна мотивація до війни.
Максим Пансик
Проблема добровольців — офіцерів (і не тільки) запасу з досвідом армійської служби і участі у бойових діях у тому, що на їх бажання служити, навчати і воювати, їм відповідають — ми вам перетелефонуємо, ми вас залучимо, ми вас проінформуємо, зачекайте трохи. Чекають, час іде, а виходить класично «полковнику ніхто не пише листів»…
Святослав Вишинський
Натомість призивають до армії людей, які далеко не завжди готові, хочуть і вміють воювати. І далеко не завжди знають за що. Відповідно, на рівні області можна сприяти створенню і комплектації добровольчих загонів — усі бажаючі змогли би долучитись. Для цього недостатньо ініціативи волонтерів і громадських організацій — для цього необхідна політична воля місцевої влади.
Максим Пансик
«Казав сліпий побачимо...»
Сергій Воронцов
У 54 році, коли Крим був доєднаний до України, Степан Бандера висловився у дусі, що росіяни і нас хочуть зробити імперіалістами. Так ось по факту, Україна усі ці роки після 1991 року була імперією, а століття готувалася бути моноетнічною державою. Уся поведінка української еліти «заточена» під моноетнічність.І це й призвело до конфліктів. Заточуватися треба було ці 20 років під власну імперськість, тому що фактично вона є. А це зовсім інша політична логіка. Поки божевільні політики продукуватимуть безкінечний конфлікт, солдатських матерів ніхто не переконає… І їх можна виправдати. А Путін? Путін просто усім цим користується. Власне весь його план побудований не на його потужностях, а на нашій безглуздій внутрішній політиці.
Останній раз відредаговано
Сергій Воронцов
І власне трохи про політичну механіку. Забороняючи ПР і комуністів, центр фактично скасовував усю еліту донбасу. Це можна було б зробити, якби була реально альтернативна еліта, яка одразу зайняла б це місце. По іншому ж не буває. Місце хтось має посісти. Але альтернативи не було, і на місце «опущеної» місцевої еліти, (оскільки центр довів, що він її не поважає абсолютно) прийшли бородаї, болотови і т.д. Люди заздалегідь неадекватні і до еліти не мають жодного відношення. Але все це відповідає законам суспільствознавства.

Це як хірург, який вирішив вирізати хворий орган, але без пересадки. Вирізав припустимо хвору печінку і чекає одужання. А треба ж було щось на її місце. у Одесі така альтернатива так сяк була. І то…
Святослав Вишинський
Спекулятивно будь-яка держава може бути названа "імперією", оскільки будь-яка держава має територіальні суперечки із сусідами. За такою логікою «окупованими Україною» для когось у Румунії є і Чернівці. Партію регіонів і КПУ поки що ніхто не забороняв — вони самі себе зруйнували. Варто лиш згадати, з якою агресією у Луганську два місяці тому зустрічали Михайла Добкіна (як «зрадника Сходу»).
Сергій Воронцов
Справа не у територіальних претензіях, це справа десята, а у дуже відчутному різноманітті регіонів країни. Живуть люди, яких треба об'єднати. Їм пропонують ідею, виявляється, вона роз'єднує, принаймні у такому вигляді, значить треба іншого ґатунку ідеї.
Святослав Вишинський
З такими речами зіштовхувались у різний час різні країни, в т.ч. европейські — Італія, Еспанія, Австрія, Польща, Німеччина, Франція. При правильному національному будівництві вони вирішуються. Потрібні нові ідеї.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте