Механіка брехні та ілюзія свободи

Катастрофа пасажирського авіалайнера Boeing-777 у небі над Торезом – переломний етап в інформаційній війні між Україною та Росією. Аналіз західних видань і телебачення чітко маркує погіршення інформаційної обстановки і для самої Росії, і для політичних об’єднань ДНР та ЛНР. Чи не найагресивнішу риторику, спрямовану проти військової участі Російської Федерації, демонструють американські ЗМІ – при перегляді новинарних випусків CNN, ABC, NBC, MSNBC не залишається жодних сумнівів у формуванні антиросійських суспільних настроїв у США. Попри спроби російських медіа «перевести стрілки» на Україну, це слабо вдається навіть у Західній Европі. Останній матеріал московської журналістки Наталії Антонової в «The Guardian» свідчить і про те, що однозначного погляду на цю трагічну подію немає і в російському суспільстві.

Катастрофа рейсу MH0017 стала несподіванкою для російського політикуму, і про це свідчать суперечливі реакції російських ЗМІ в перші години після падіння літака. Як видно, чіткої позиції щодо катастрофи пасажирського Boeing немає і сьогодні, адже, крім сумнівних заяв Міністерства оборони РФ про вірогідну присутність у повітрі над Торезом українського штурмовика Су-25 – розігрується чимало «побіжних» теорій, кожна наступна з яких фантастичніша за попередню. На перший погляд, це може здатись божевіллям, але з т.з. пропагандистської машини Російської Федерації – система працює. І вона насправді працює.

Основна зброя Росії в інформаційному протистоянні останніх місяців – це не відверта маніпуляція фактами та інтерпретаціями, але активізація суспільних стереотипів, присутніх у російському колективному несвідомому протягом століть. Комплекс імперіалізму базується на ірраціональних уявленнях, котрі прививаються і передаються з покоління в покоління, тож у випадку будь-якого реального конфлікту розігруються давно відомі, теплі серцю кожного росіянина, пропагандистські карти. Це і низка уявлень про український націоналізм і вроджену ворожість українського народу, і про виключну роль Сполучених Штатів та Заходу в підриві російського суверенітету, і традиційні, десять разів мутовані теорії «жидомасонської» змови, і новітня конспірологія всіх мастей.

«Ах, обмануть меня не трудно! Я сам обманываться рад!» Пушкінські рядки двохсотлітньої давнини точно описують сучасні медіа-реалії Російської Федерації. Вивчення матеріалів російських та «новоросійських» ЗМІ в перші дні після катастрофи в небі Донбасу підтверджували тільки одне: бажання будь-якою ціною виправдати бойовиків ДНР і перекласти вину на Україну. Перелік теорій, які для цього використовуються, практично невичерпний:

1) Boeing-777 було помилково збито українською ракетою. Паралельно наголошується, що ДНР та ЛНР не володіють системами 9К37 «Бук», хоча це прямо суперечить попереднім повідомленням ИТАР-ТАСС. Один із варіантів цієї тези – твердження, що ракета призначалась для президентського борту Володимира Путіна. Елементарне знайомство з географією не залишає каменя на камені від цієї фантазії, але це не завадило в першу добу прокрутити її через кілька великих ЗМІ – зокрема, через міжнародний канал «Russia Today».

2) Практично одночасно в російських ЗМІ виринула інформація про «еспанського диспетчера», який начебто зафіксував у повітрі уздовж курсу MH0017 два українські винищувачі, котрі, вірогідно, могли збити лайнер Boeing-777. Новина не була ніким підтверджена, жодних доказів не продемонстрували, але деякий час вона була «хітом» російського Інтернету. Як наслідок, ця теорія, з деякими змінами, лягла в основу офіційної російської версії трагедії.

3) Сценарний варіант: Україна чи то самостійно, чи у співпраці із західними спецслужбами, «підставила» Росію і ДНР, зумисно не закривши повітряний простір на висоті 10 км над Донбасом. Інша версія: борт MH0017 начебто ніколи не літав над Торезом, але його курс спеціально змінили 17 липня, «підставивши» під ракети, про наявність яких у терористів було відомо розвідці та СБУ. Іноді ця версія використовується як виправдання дій бойовиків ДНР в дискусіях, де дешевші аргументи з рук не сходять.

4) Нарешті, найфантастичніша новина: літак-«привид» Boeing-777 у дійсності перевозив трупи пасажирів, які зникли 8 березня над Південно-Китайським морем разом із рейсом MH0370. Теорія базується на заявах, які приписують Ігорю Гіркіну про начебто «несвіжі» трупи, знайдені на місці катастрофи, «неіснуючих» родичів жертв та ін. Борт відтак рухався на автопілоті і був гіпотетично підірваний бомбою ЦРУ в якості інсценування.

І хоча всі наведені теорії суперечать одна одній, це не заважає навіть відомим російським експертам типу Андрія Фурсова говорити про «провокацію» проти Росії. У свою чергу, різні верстви російського суспільства приймають у якості головної саме ту версію, яка найбільше відповідає їхньому кругозору – адже, намагаючись пояснити для себе причини авіакатастрофи, виходять з напередзаданої установки і про «невинуватість» ДНР, і про «непричетність» російської сторони. Що підкріплюється і заявою Володимира Путіна про виключну відповідальність України за свій повітряний простір. В таких умовах достатньо лише сформувати багатий «споживацький кошик» новин – і кожен читач, глядач або слухач самостійно обирає для себе «найкомфортнішу» брехню.

Спеціально для газети «Версії»
22 липня 2014

Вишинський С. Механіка «найкомфортнішої» брехні та ілюзія свободи / Святослав Вишинський // Версії. — 2014, 24 липня. — № 30 (551). — С. 5.

1 коментар

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте