Не дати повернути Донбас

У ситуації, що склалась, українська влада постала перед складним вибором. Очевидно, що нині є тільки два дієві шляхи виходу з політичного паралічу на Сході:

1. Відгризти руку окупанту. Відмовившись від будь-яких поступок, подальших переговорів (заручившись правильною «оцінкою» Заходу), визнати факт військової інтервенції на Донбасі та оголосити загальний військовий стан і загальну мобілізацію. При потребі (але в останню чергу) — у зручний момент розірвати дипломатичні стосунки з Російською Федерацією. Бити по позиціях російських військ і сепаратистів з усіх установок і гармат до часу цілковитого відновлення контролю за територією Донецької і Луганської обл. Всередині країни — форсовані вибори, військові трибунали, суди за спрощеною процедурою. Жорстке придушення будь-яких проявів сепаратизму і російської пропаганди.

2. Здати Донбас. Окопавшись у Личисанську та Маріуполі, за зразком Північного Кіпру визнати Крим і частини Донецької та Луганської обл. «тимчасово окупованими територіями». Далі за алгоритмом: визнати факт іноземної інтервенції, оголосити військовий стан на території двох або більше східних областей, відмовитись від поступок і подальших переговорів — і форсовано, «на всіх парах» рушити в напрямку НАТО та ЕС. З виборами, реформами, жорсткими люстраціями. Відмова від Донбасу в короткостроковій перспективі позбавить Росію важеля шантажу і дозволить, пожертвувавши меншим, остаточно вивести Україну зі сфери її геополітичного впливу. З перспективою реконкісти в Криму і на Донбасі в наступні 20 років.

Найбільша проблема в тому, що київські еліти не наважаться ані на перший, ані на другий варіант. Очікуючи на допомогу і «правильні» вказівки від Заходу, який найімовірніше доведе ситуацію до катастрофи. Котру доведеться «розгрібати» усім.

2 коментарі

Святослав Вишинський
"… От Петра Порошенко требуют пойти на признание ДНР и ЛНР (или структуры, которая их заменит), а также отдать им столько полномочий внутри Украины, сколько они потребуют. Тон заявления не оставляет сомнений: упомянутый в минских договоренностях «вывод военной техники, а также боевиков и наемников с территории Украины» начнется только после выполнения ключевых условий Москвы. Российское руководство открыто требует немедленно вписать в украинскую конституцию механизм влияния на Киев с помощью Донбасса и его «особого статуса»."

"… Киеву не мешало бы с холодной головой всерьез обсудить предложение Луценко обнести контролируемую боевиками территорию «инженерными сооружениями», то есть стеной. Резать по живому всегда очень больно, но если единственная жизнеспособная альтернатива такому решению — подчинение Украины России, то, вероятно, придется реализовать именно его".

(Иван Яковина, «Донбасс нужно изолировать — стеной», «Colta», 11 сентября 2014)
Сергій Воронцов
Западу сдавать «своих» не привыкать.В этом весь цимес либерализма. Акуальный роман «Тихий американец» Грэма Грина. Написан 60 лет назад по Вьетнаму (до вторжения США)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте