Вибір Буковини: громадянська диспозиція

Радикальна позиція Ляшка

Обличчям Радикальної партії на 201 окрузі в Чернівцях несподівано для всіх став колишній «свободівець» Назар Горук. Кого тільки на уявляли у списку чернівецьких сателітів Олега Ляшка – від Володимира Бешлея до Василя Забродського – але саме Назару Горуку доля вручила bonne chance та унікальну нагоду позмагатись із давнім опонентом Миколою Федоруком на багатообіцяючому чернівецькому полі. Шанси вирівнюються. Інтрига зростає.

На 204 окрузі «радикалів» не менш несподівано представлятиме керівник проекту «Нові Чернівці» Руслан Цаплюк, тоді як на 202-му наполегливо, але поки що без видимих підтверджень зводять наклепи на Інгу Маковецьку – багаторічну соратницю Віталія Михайлішина і за сумісництвом телеведучу на каналі «Чернівецький промінь». Якщо чутки підтвердяться, то справдяться слова політолога Михайла Шморгуна: на цих виборах Україна втратить трьох великих журналістів – Мустафу Найєма, Сергія Лещенка та Інгу Маковецьку.

Чи не вперше реальні шанси пройти в парламент отримала партія Анатолія Гриценка «Громадянська позиція», що відразу спричинило до черги добровольців у її списки та висуванці по мажоритарних округах. На 202 окрузі «десантувався» київський дипломат буковинського походження Василь Філіпчук. У прохідній частині списку – незмінний керівник партійного осередку Микола Малярчук, котрий, вочевидь, єдиний з місцевих «громадянських» кандидатів має шанс отримати депутатський мандат. Як плату за вірність.

Сильні регіони

«Кіт із дому – миші в танець». Втеча Віктора Януковича стала каталізатором порушення і без того нестійкого кадрового балансу всередині Партії регіонів, так що за короткий проміжок часу на Буковині від неї не залишилось і клаптика. Партії помирають – інтереси залишаються. Тож не дивно, що рано чи пізно деякі фігури мали сплисти в нових політичних проектах. «Ноєвим ковчегом» для «регіоналів» стала реанімована «Сильна Україна» Сергія Тігіпка, який, як і багато місцевих посадовців, виступав лобістом синьківсько-чернівецького олігарха Дмитра Фірташа.

Очікування появи в його списках Михайла Папієва, однак, виявились марними – колишній губернатор вирішив узяти тривалу політичну відпустку. Судячи з усього, взяв він її і для свого пасинка, депутата Артема Семенюка. Трохи згодом у «відбій» зійшла карта колишнього «регіонала» Віталія Михайлішина, котрий, якщо і залишиться – то тільки в чернівецькій політиці. Інвестувати в чергову поразку було би безвідповідальною тратою ресурсів його спонсорів, які можна розставити у «прохідні» кошики. Тим не менше, в ризиковий похід за «святою недоторканістю» таки вирядились Геннадій Федоряк, і як самовисуванець – Іван Семенюк. І в останнього є серйозні шанси подолати 203 округ. «Майдан? Ні, не чули».

Солідний УДАР Порошенка

Традиційно вагоме представництво Буковини у спільному списку партії УДАР і Блоку Петра Порошенка – «друга ходка» «світить» Марії Матіос, Оксані Продан, Віктору Королю, Юрію Стецю, перша – журналісту Богдану Онуфрику. З «обойми» випав Геннадій Москаль, який, вірогідно, готується до виконавчої служби. Не балотується Роман Ванзуряк, що залишився «на шухері» головою ОДА і контролюватиме виборчий процес у регіоні. Змін, коротше кажучи, не так і багато – одні і ті ж обличчя з «помаранчевим» рум’янцем, тому «жити по-новому» навряд чи пощастить. А от «зимувати» – доведеться гарантовано.

Філософія «свій до свого по своє» найкраще характеризує середовище «Нашої України», яка, як комсомол, «колишньою» не буває. Як водиться, мажоритарники «партії влади» далеко не «першої свіжості» – колишній губернатор і колишній «нашоукраїнець» Володимир Куліш на 204 окрузі, а на 202-му – перший заступник губернатора, посадовець із довгим і різнобарвним послужним списком Іван Рибак. Обидва – всерйоз націлені на перемогу, яка стане черговою віхою у витісненні з Буковини «клану» Арсенія Яценюка.



Залежні незалежні

Парламентська кампанія 2014 р. позначена майже цілковитою зачисткою поля незалежних кандидатів – і якщо на Буковині такі будуть, то відіграватимуть радше технічні ролі. За деякими відомостями «до кращого» балотуватись вирішив керівник податкової Михайло Сеничак – але виглядає малоймовірно, що намір буде втілений. До кінця невідома доля висування Василя Забродського, що безуспішно намагався заручитись підтримкою кількох відомих партій. Яку сопілку він гратиме на 201 окрузі і як змінить конфігурацію протистояння Назара Горука та Миколи Федорука – питання відкрите.

Вільний козак Михайло Гаврилюк, ставши «зіркою» АТО та Евромайдану, вирішив «засвітитись» і в політиці – однак на рідному хотинському окрузі його ввічливо посунував «фронтовик» Максим Бурбак, який вирішив там поборотись із іншим Козаком – Василем. «Передай йому, щоб забирався звідси до дідька – я тут гулять буду». А козак Михайло відтак «гулятиме» на 95 окрузі на Київщині. Такими темпами скоро «гулятиме» у «95 кварталі».

Ч. 1: «Вибір Буковини: на фронті без змін»

Спеціально для «The Chernivtsi Times»
17 вересня 2014

4 коментарі

Олексій Пономаренко
Відпустка Папієва закінчилась 22 номером в Опозиційному)
204-ий буде схоже дуже цікавим: Козак, Бурбак, Добровольский, Забродський, Тьома, Куліш…
Святослав Вишинський
Ходять чутки і про висування Віталія Михайлішина в Чернівцях. Але, як завжди в таких випадках, у цьому ще не впевнений і сам кандидат.
Олексій Пономаренко
Чому чутки? З учорашнього дня на сайті ЦВК як офіційний кандидат.
Святослав Вишинський
Приїдемо в Чернівці — перевіримо.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте