Північно-буковинський Kitsch

Як не дивно, деякі позиції проекту Громадської організації «Буковинський центр» «Образ міста. Ідеї для громадського кандидата» знайшли відгук у муніципальної влади ("Використання відновлених старовинних моделей трамваїв і тролейбусів як туристичних атракцій..."). Зокрема, 4 грудня міський голова Олексій Каспрук представив відновлений тролейбус Škoda 9Tr для «використання в туристичних та інших цілях».



Втім, вважати це «реставрацією» можна так само, як сумнозвісний вандалізм 2007-2008 рр. — «реконструкцію» історичного центру Чернівців до 600-ліття міста. Не тільки салон, але й вікна, покришки та кузов тролейбуса було змінено сучасними елементами, тож питання — в чому, власне, полягає тепер "історична" цінність і «туристична» привабливість цієї машини?



3 коментарі

Максим Дупешко
Зовні ще нічого так… Але ці сині сидіння — жах. Але ми ж нічого не розуміємо, бо саме такими вони вийшли із заводу «Шкода» 50 років тому :) А ще звісно, якщо встановити плазму всередині, то це якраз буде повне відтворення історичної дійсності. Я, до речі, катався на історичному трамвайчику в Дніпропетровську колись. Без вікон, без дверей, тверді дерев'яні лавки замість сидінь, але саме таким, або майже таким, той трамвай був 50-70 років тому… Прикол історичності цих наших тролейбусів полягає ще в тому, що вони не дуже історичні, бо курсують нашим містом. Це не наша історія, а, на жаль, наша сучасніть… Коротше, розвели Каспрука, а разом з ним і нас, на гроші… Хтів би я побачити того доктора історичних наук, який відтворював цей тролейбус.
Останній раз відредаговано
Святослав Вишинський
Наскільки можна зрозуміти зі слів Олексія Каспрука, тролейбус відновлено без якогось конкретного бачення його подальшого використання, окрім звичайного — як транспортного засобу. Якщо так — питань до туризму немає. Власне, до чого тоді екскурсії? Чи спершу передбачається понищити відновлений тролейбус на лініях вул. Руської і вул. Московської Олімпіади, а потім уже передати екскурсоводам? Чи у план реставрації закладений і другий «розпил»/ремонт?
Сергій Воронцов
Мда про автентичні сидіння тут здається не йдеться. Втім вони не були такими вже комфортними, але й не були такими кітчовими, як ці))) Якщо не зважати на автентичність, то мабуть краще було б зробити просто розкішні сидіння та переобладнати салон із більшим комфортом.Цікаво, яка ціна переобладнання? Все ж комунальне підприємство. Чомусь не повідомляють
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте