Стратегії добропорядного коментування

Тема Інтернет-тролінгу поступово стає буденним фактором віртуального життя, до неї звикають, адаптуються, стає можливим обговорювати її у поважних середовищах. Однак «тіньова» сторона Інтернету в особі анонімів, ботів, провокаторів уперше потрапила в загальнонаціональний фокус уваги не так давно – під час Евромайдану, коли більшість великих мережевих видань, як то «Лівий берег» чи «Українська правда», на тривалий час закрили можливість будь-якого коментування на своїх сторінках, вбаючаючи в цьому загрозу розпалювання громадянського протистояння. Один із головних аргументів – нездорова активність т.зв. «ботів» (англ. bot – скорочено від robot).



Власне, ми не будемо повторювати тут загальновідому інформацію про те, що таке анонімне або псевдоанонімне коментування, яка від нього шкода і користь, кому це вигідно і чому в це досі вкладають дурні гроші. На певному рівні це справді працює (головно в очах наївних і недосвідчених користувачів старшого віку), але основний ефект діяльності ботів – суто психологічний – і зовсім трохи прагматичний. Для замовників і жертв подібних кампаній – це ірраціональний тиск на емоції, мотиви, спроба розбалансувати дуже конкретного читача. Часом усі такі кампанії адресуються зовсім не громадськості, котра їх переважно і не помічає – а виключно жертві, в якої, однак, складається враження, що її спідню білизну обговорює мало не все суспільство. І це спонукує до помилок. До емоцій. Врешті, це просто приносить задоволення опонентам. І чим вищий градус реагування – тим більший ефект.

Зрештою, це і своєрідний «заробіток» – для власників майданчиків, де боти проявляють свою активність. Щось на зразок підтвердження привабливості, рекламної ефективності, доказ того, що саме ці видання найбільше читають. І чим більше коментують – тим частіше читачі повертаються на переглянуті сторінки, накруючуючи перегляди реклами, статистику відвідуваності – та й просто «підсідаючи» на «голку» беззмістовних мережевих дискусій. Засоби масової інформації в цьому відіграють роль інформаційних «дилерів», публічні особи і їхні технологи – виробниками інформаційних наркотиків. Власне, саме тому ще рік тому мою і Василя Забродського пропозицію перейти на авторизоване коментування власники щонайменше чотирьох провідних чернівецьких Інтернет-видань дружньо проігнорували. Скрушно похитавши головою. Адже моральні принципи – це одне, а бізнес – дещо інше.

Проте оминати чи ігнорувати коментарі на сайтах, у блогах і соціальних мережах публічним особам не так легко, особливо коли йдеться про їхні особисті профілі, створені саме для прямої комунікації з «простими людьми». Хоча дехто вмудряється не читати коментарі, або, якщо вони стають зовсім незручними, обвинувачувати авторів у тому, що ті насправді – «боти» – така стратегія далеко не завжди успішна. Наліпка «бот» хоч подекуди й образлива, але не є панацеєю від дискусії. Врешті, публічна особа потребує діалогу не тільки як стиль захисту чи виправдання, але і як форму наступу на своїх опонентів.

Це значить, що будь-який бот має найперше виглядати реально – навіть якщо він справді бот. Інакше в будь-якому поважному дискурсі його відразу «вимкнуть в ігнор», і ще й перетворять на позитивний фактор («брудні інтриги ворогів»). Цього найбільше бракує пустоголовим анонімним коментаторам новинарних веб-сайтів, які навіть не намагаються симулювати власну реальність, не вуалюють свої IP, обирають найпримітивніші імена-псевдоніми для власних – зазвичай вельми дешевих – опусів. Хоча значно ефективніше було би створити мережу відносно реальних персонажів і розігрувати спектакль з усією серйозністю. Так щоби й власники веб-ресурсів з роздруківками технічних даних не мали до чого придертись.

Проте в Чернівцях сходить і «по-простому», адже більшості замовників бракує і смаку, і фантазії. Це найбільше проявлялось у 2012-2013 рр. під час епічних баталій між опозиційними і провладними блогерами в мережі ВКурсі.ком. Вже тоді стало очевидно, що «прогресивна громадськість» інформаційними прийомами володіє грубувато – як наслідок, рахунок був переважно на користь влади. Схема зводилась приблизно до наступного:

Опозиція: З будь-якого інформаційного приводу – зухвало-насмішливий тролінг влади переважно у власних «зонах комфорту».
Влада: Короткі, але систематичні випади, атака–контратака–клінч на майданчиках опозиції. Поступове нарощення присутності і «розгерметизація» «зон комфорту».
Опозиція: Ув’язування у тривалі і затяжні дискусії, які були не в силі читати навіть її прихильники. Зверхня тиша у відповідь.



Вже тоді намітилась тенденція ігнорування ворожих майданчиків, яка з часом усе-таки вирівнялась. Але якість «закидів» від того не зросла, переважно залишаючись на рівні особистих образ чи голослівних, затертих до дірок обвинувачень у застарілих гріхах. Тоді як робота «у ворожому тилу», у ворожих середовищах найперше передбачає «камуфляж», симулювання власного нейтралітету чи навіть симпатій – і паралельно: майже «наївний» чи «випадковий» підбір пробивної, а не провокативної інформації. Не тієї, що одразу відторгнуть – але саме такої, яку найвірогідніше поглинуть, а не сприймуть «у штики». У всіх цих Інтернет-баталіях найцікавішими і найдієвішими завжди є «троянські коні», коментатори-«стрілочники» та користувачі-«трікстери», справжні симпатії яких ніколи не озвучуються.

Вони неочевидні, адже імітують «голос» розгубленого народу, який начебто наївно трохи довіряє і трохи не довіряє, начебто недосвідчено щось розуміє, а щось ні – ставлячи «в лоб» найпростіші, але найстрашніші запитання. А потім скрушно, симулюючи розчарування, добиває жертву самим фактом цього розчарування («Я за Вас голосував – більше не буду», «Починали добре, але Ви – Ви, саме Ви – все зіпсували»). Спостереження за перепалками і реалізація декількох проектів у ході останніх подій у Криму і на Сході також підтверджують, що в більшості віртуальних конфліктів відкрита конфронтація шкідлива – особливо якщо сили визначально нерівні.

Деякі напрацьовані дискурсивні «фігури» відтак знадобляться і в «розборках» меншого калібру. Ми полюбляємо і рекомендуємо «ботам» окремі з них:

— фігура ввічливості: підкреслена виваженість і демонстрація культури при видимій неупередженості, спрямована на емоційне розбалансування опонента і його самодискредитацію (рано чи пізно зірветься і «наговорить»);
— фігура аргументації: «розбір польотів» мовою сухих фактів та аргументів, табу на емоції, особливо ефективна при симуляції симпатії до опонента («удар у спину»);
— позаяк факти і «лонгріди» сприймаються далеко не всіма середовищами, в ситуаціях, де бажано загасити конфлікт – застосовуєтся фігура деконструкції: розкриття технологій управління настроями на прикладі конкретної ситуації в кількох варіантах, показова демонстрація дійсних та уявних ниток над ляльками;
— фігура переваги: ультимативна, повторювана констатація тез для погрози, закріплення образу силу, провокації підсвідомих очікувань, страхів, психологічного тиску чи інсталяції інформаційних кліше;
— фігура незацікавленості: показове перебування над конфліктом з елементами гумору, іронії, ігнорування для вирішення тактичних задач, «розвідки» і «мінування» дискурсу.

Описані «пози» працюють при певному наборі правил: економити власний час та емоції, не зав’язуватись у тривалі конфлікти, маневрувати і здійснювати оперативні переходи на нові «клітинки», не вмикатись у дискусії емоційно (щойно фіксується ефект «азарту» чи будь-яка емоційна прив’язка – робити паузу і виходити з гри). Нарешті, золоте правило добропорядного «бота» – повертати агресію на агресора. Необхідний арсенал зброї проти будь-якого ворога захований у ньому самому – достатньо підібрати ключі і підпалити гніт. Золоте правило добропорядного читача – не витрачати час на пусте.

Спеціально для «The Chernivtsi Times»
19 серпня 2014

1 коментар

Святослав Вишинський
Іноді тексти чекають чотири місяці, перш ніж будуть опубліковані — і все рівно не втрачають актуальності. І втратять її нескоро.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте