Другий тур: Михайлішин проти Якимчук

Перед офіційним стартом виборчої кампанії до місцевих рад на посаду чернівецького міського голови вимальовується три найперспективніші кандидатури: чинний мер Олексій Каспрук, представниця Блоку Петра Порошенка Наталія Якимчук і колишній секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. Завдання-мінімум двох останніх полягає у виході у другий тур разом із Олексієм Каспруком, завдання-максимум: вихід у другий у тур одне проти одного. Наталія Якимчук і Віталій Михайлішин працюватимуть у різних електоральних нішах – представниця Блоку Петра Порошенка спробує захопити якомога більшу частину провладного електорату і витіснити з нього Олексія Каспрука, тоді як Віталій Михайлішин – мобілізує протестних виборців.



На першому етапі кампанії вони не зацікавлені заважати одне одному – радше навпаки: обидвом штабам взаємовигідна максимальна консолідація двох електоральних груп під імена Наталії Якимчук та Віталія Михайлішина. Це гарантує не лише другий тур і шанс перемоги в ньому – але й, за сприятливих обставин, боротьбу на завершальному етапі одне проти одного, що за всіх розкладів вигідніше, аніж пряме протистояння з Олексієм Каспруком. У свою чергу, чинний міський голова опиняється в парадоксальній ситуації, коли за неможливості перемогти відразу в першому турі для нього сприятливіше вийти у другий разом із непримиримим суперником Віталієм Михайлішиним, виборці якого передбачувані – але не зі ставленицею «Солідарності», котра спробує «розмити» його власний електорат.



Практичні висновки наступні: зростають ставки за сходження з перегонів Наталії Якимчук, що гарантувало би Олексію Павловичу значно комфортнішу виборчу кампанію з переважаючими шансами на перемогу. В разі висування усіх трьох фігур команди Наталії Якимчук і Віталія Михайлішина до часу «не помічатимуть» одне одного: перша втілюватиме конструктивну альтернативу з жіночим шармом, другий – буде озвучувати різку критику на адресу влади, приймаючи на себе зворотній негатив. Що вигідно і для «миротворчого» образу «Солідарності», і особисто для Віталія Михайловича, чий рейтинг зростатиме в тій мірі, в котрій його в якості головного опонента позиціонуватиме сам Олексій Каспрук.

Можливим виходом для міського голови в цій ситуації стане контрольоване сприяння Віталію Михайлішину в межах 20-30-% протестної ніші – та одночасна розробка маловідомого, але ефектного альтернативного кандидата, що порушив би «позитивну» монополію Наталії Якимчук та перетягнув максимальну частину її потенційних виборців. Цю роль, за рядом ознак – свідомо чи несвідомо може відіграти начальник Державної фіскальної служби у Чернівецькій обл. Михайло Сеничак.

Спеціально для «The Chernivtsi Times»
17 вересня 2015

1 коментар

Святослав Вишинський
З Блоком Петра Порошенка не домовились — Наталію Якимчук висунуто на посаду чернівецького міського голови. Кампанія Віталія Михайлішина на черзі. «Сутінки мерів»: Київ—Львів—Чернівці.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте