З Фищуком Куліша не звариш. Ізоляція Яценюка

Обрання Івана Мунтяна головою Чернівецької обласної ради для багатьох стало вимушеною несподіванкою. Після висування на цей пост представника партії влади в більшості оглядачів та учасників процесу не могло й закрастись сумніву в тому, що п’єса буде розіграна по нотах – а посади розділені «по справедливості». Однак, звіряючись зі схемою розподілу керівних посад у регіонах, зафіксованим журналістами в сесійній залі Верховної Ради 10 листопада, можна засвідчити, що у великій політиці все йде строго за планом – та без дрібної самодіяльності, накшталт власної думки на місцях.

Те, що Чернівецька обласна рада відійде за квотою до Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», було помічено «галочкою» нардепа Івана Кириленка задовго до моменту, коли буковинські депутати склали присягу і вперше натиснули кнопки в сесійній залі. Факт, у достовірності якого почали сумніватись, щойно міський осередок «Солідарності» запропонував на посаду голови обласної ради свого лідера Володимира Куліша – і остаточно забули, коли після візиту Арсенія Яценюка сам Володимир Куліш передав естафету губернатору-«фронтовику». Чи то Володомир Іванович отримав привабливішу пропозицію, чи особисто прем’єр-міністр наполіг – але в «Солідарності» передумали і висунули на голову Чернівецької обласної ради Олександра Фищука.



Спроба втримати контроль над областю натомість обернулась поразкою для «фронтовиків» – та публічним приниженням для Олександра Георгійовича. За чинного голову ОДА проголосувало всього 14 депутатів – при тому, що чисельність фракції, яка його «одноголосно» висувала раніше, складає 15 депутатів. За ставленика влади не проголосували ані Аграрна партія, керівників якої «за підсумками роботи у жовтні» преміював Олександр Фищук, ані «Наш край», який нардеп від Блоку Петра Порошенка Микола Томенко в інтерв’ю назвав «технічною партією» – ані «Народний контроль», пов’язаний з Банковою як сателітарний проект.

Серед 47 бюлетенів, кинутих за представника ВО «Батьківщина», розчинились голоси навіть Опозиційного блоку, що устами опозиційного Дмитра Павела обіцяв не підтримувати жодну кандидатуру. Губернатора «прокотили» «Свобода», УкрОП, «Самопоміч» і Радикальна партія, а після того, як з’ясувалось, що його не підтримав навіть incognito з особливою думкою у власній фракції – посипався і без того непевний авторитет Олександра Фищука. Проти якого укладена змова – де напевно не обійшлось без incognito Володимира Куліша.

Демарш малих партій у крайовому парламенті навряд чи слід вважати відкритим випадом проти влади, як це намагається подати нардеп-«фронтовик» Максим Бурбак, чиї коментарі після поразки однопартійця виглядають радше як спроба зберегти впевнений вираз обличчя в завідомо програній грі. Його відсутність у сесійній залі під час голосування більш ніж промовисто говорила про справжні очікування. Крім Миколи Федорука на похвалу Олександру Георгійовичу не поскупився лише народний депутат від Блоку Петра Порошенка Іван Рибак – і сам же перервав її багатозначною фразою «якщо серйозно» – голосувати «так, аби не було соромно».

В останньому інтерв’ю «Лівому берегу» Ігор Коломойський відзначив ключову стилістичну особливість президентської команди – вирішувати проблеми чужими руками. Володимир Куліш, попри вдавану скромність, цим талантом володіє віртуозно, обводячи навкіл пальця навіть власну фракцію. «Обнуливши» політичний рейтинг Олександра Фищука на посаді голови ОДА та одночасно вибивши з-під нього крісло голови обласної ради – залишилось тільки дочекатись коли захитається крісло прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Після якого відбудеться перезавантаження не лише Уряду й коаліції, але й керівництва ОДА, за котрим Олександра Фищука без скандалів відправлять на пенсійну лаву запасних.



Тимчасом постановка в Будинку з левами є лише прелюдією першої сесії новообраної Чернівецької міської ради. Радісні коментарі Володимира Бешлея – не лише злорадство над поразкою губернатора-«фронтовика». «Рідне місто» має аналогічний розрахунок у міській раді – і партійний рахунок потребуватиме додаткових голосів. Перші «пристрілочні» коментарі Олександра Пуршаги та Івана Мунтяна після виборів депутатів і міського голови засвідчили готовність розхитати «фронтову» ідилію у стінах Ратуші – а після успішного перевороту в обласній раді м’яч переходить на міське поле гри.

Політсили, що пов’язують із групою інтересів «Рідного міста» в обласній раді – «Самопоміч» і Радикальна партія – в обмін на підтримку Івана Мунтяна гарантуватимуть голоси «Батьківщини» в Ратуші. І якщо міській владі не вдасться в найкоротші терміни їх перекупити – секретарем міської ради безперешкодно оберуть представника «Солідарності» Василя Максимюка, компромісного і для «Рідного міста», і для Володимира Куліша. Заяви Василя Продана і Віталія Михайлішина про заміри на секретарство – лише камуфляж реальних розрахунків, у яких несподівану роль може відіграти «Народний контроль», що, попри невизначені журналістські амбіції в Чернівцях, має визначену редакційну політику у столиці. Актуальною повісткою якої є – ізоляція Арсенія Яценюка.

Фотографії: Альона Чорна

Спеціально для «The Chernivtsi Times»
2 грудня 2015

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте