Криза абстрактних цілей

Читаючи виступ ідеолога сучасного українського націоналізму Олега Багана на V Бандерівських читаннях «Криза Міжмор’я? або Геополітичні роздоріжжя Середньо—Східної Європи».

Коротке резюме: довгий історичний вступ. Низка описових і часто бездоказових тверджень («… Те, що монголи недозавоювали Середньо—Східну Європу, призвело до розламу їхньої імперії»). Обіцянка перейти до суті справи — до якої автор так і не доходить. Ключові слова: «повинно» і «потрібно», але в усьому тексті — жодного визначеного маршруту. У цьому вся сила української правої думки — дискурс абстрактних цілей, імператив загальних настанов. Закономірна відсутніть конкретних рішень у фіналі.

Цікаво, що Олег Баган правильно оцінює причини відставання Східної Европи від Західної, починаючи з XV ст.: мирський вакуум і неготовність до модернізації. Проте, діагностуючи засновки, чи готовий керівник Науково-ідеологічного центру ім. Дмитра Донцова вивільнитись від архаїки сьогодні, аби наздогнати західні зразки — які він же, на противагу східноевропейським, визначив сталими і «стабільними»?

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте