Визволення від героїв

Батальйон «Азов», який у 2014 р. з боями звільнив Маріуполь, безумовно, герої — а Дмитро Корчинський та Олег Ляшко, без сумніву, політичні провокатори та аферисти. Але видаливши з тексту книги «Визволення Маріуполя» всі згадки про їхню реальну участь у події, Микола Кравченко, як упорядник збірки, публічно розписався в тому, що книга — не достовірне історичне видання, а суто пропагандистський матеріал («Так, я цензурую спогади. Як націоналіст я принципово виступаю за цензуру»).



Редактор навіть не усвідомив, що, відкрито зачищаючи з мемуарів неугодні факти і моделюючи альтернативну картину минулого, він поставив під сумнів спогади всіх учасників збірки — котрі, як і текст Олени Білозерської, були відредаговані на догоду партійній кон’юнктурі («Згадки про Ляшка у визволенні Маріуполя я видалив не тільки зі спогадів Білозерської. Я видалив їх і в інших авторів»). Хто після цього розглядатиме їх як історичний документ?

На знімку: Фрагмент допису журналістки Олени Білозерської від 25 квітня 2018.



На знімку: Фрагмент допису історика Миколи Кравченка від 26 квітня 2018.

1 коментар

Сергій Воронцов
Справжнім гуру підчищення мемуарів був інтернаціоналіст Сталін. Він же прихильник політично ретушованої історії, фото, картин, кіно.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте