Ремарки під час чуми

1) Вважаю закриття внутрішньообласного сполучення помилковим. Це ніяк не вплине на ситуацію, адже залишається відкрите транспортне сполучення з Києвом та іншими областями. Який сенс у скасуванні маршруток, скажімо, на Сторожинець, якщо між Чернівцями і Коломиєю щодня курсує приміський потяг? У Чернівці щодня прибувають поїзди з Києва і Львова. Натомість мешканці сіл не мають змоги добратись на роботу, яку ніхто не скасовував, чи елементарно в обласні і районні лікарні. Хворі люди мають більше шансів померти від інших недуг та недогляду, який через відсутність транспорту став хронічним.

2) Таким же безглуздим було поспішне закриття внутрішнього авіасполучення Буковини зі столицею. Як наслідок, ось уже тиждень транзитні пасажири з Борисполя змушені пересідати на наземний транспорт. Місткість літака Embraer ERJ 145 (50 чол.) така ж, як одного плацкартного вагону (54 чол.). Їхати потягом з Києва найдовше 12 год., автобусами — 8 год., тому на швидкість поширення вірусу це ніяк не впливає. Отже, яка мета панічного скасування авіарейсів? Усі пасажири все рівно прибудуть до Чернівців — лише з зіпсованим настроєм.

3) Для чого вчителі чернівецьких шкіл далі ходять у порожні школи і відмічаються на робочому місці? Діти вдома, заняття скасовані, але саме педагоги, серед яких багато людей похилого віку (найвразливіша категорія населення) щодня їздять у громадському транспорті на роботу без будь-якої обгрунтованої потреби.

4) Ніякої логіки не має рішення про закриття шкіл і садочків, оскільки діти і підлітки не входять у групу ризику. Натомість десятки тисяч сімей тепер ламають голову над проблемою куди їх подіти у вільний час. Сусідня Білорусь відмовилась уводити карантин у молодшій школі і дитсадках. На мою скромну думку, загальний карантин у даному випадку неефективний. Доцільніше тимчасово обмежити в подорожах і публічних заходах людей похилого віку, які і стають головними жертвами вірусу. Чи є сенс обмежувати в роботі і переміщенні десятки мільйонів осіб віком до 40 чи 50 років, якщо вірус не становить для них масштабної загрози?

5) Нарешті, позбавлене будь-якого змісту закриття кордонів. Україна заборонила в’їзд тисячам іноземців, проте спеціальними бортами повертатиме десятки тисяч українських громадян, які роками працюють і мешкають закордоном — переважно з країн, що вражені найбільше. Невже хтось серйозно вважає, що вірус звертає увагу на паспорти? Якщо закривати кордони, то повністю — якщо не закривати, то взагалі. За таким же принципом діє Білорусь, яка залишає свої кордони відкритими. Просто тому, що вибіркова блокада поширення вірусу не зупинить і навіть не сповільнить. Зате створює критичні незручності для мільйонів переміщених осіб.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте