Повернути історичні імена

Знищення Монументу слави у Львові є злочином проти історії. Якою б вона не була, до пам’яток минулого потрібно ставитись як до об’єктів, що мають мистецьку та музейну цінність. Музеї і мистецтво не повинні політизуватись. І цей принцип має застосовуватись до всіх без виключення історичних пам’яток.

Монументи, фрески, будівлі та інші споруди, збудовані в Україні за часів Російської імперії, Польської Республіки, Королівства Румунії, Радянського Союзу і решту епох, заслуговують на збереження і захист держави. Адже це — наша пам’ять. І вона унікальна.

Все це стосується й історичних назв та безглуздих і безкінечних кампаній з «декомунізації» і перейменувань. Вважаю, що є лише одне просте і справедливе правило: назву дає той, хто збудував. А це значить, що кожному об’єкту, місту, вулиці і т.д. необхідно повернути найперше ім’я в момент заснування.

На прикладі вулиць Чернівців — я пропоную надати їм оригінальні назви. Вулицям, закладеним за Австрії, належить повернути австрійські імена. Вулицям, закладеним за Румунії — румунські. За СРСР — радянські. За незалежної України — українські. Якщо ми хочемо щось назвати — ми повинні це збудувати. В цьому й полягає історична справедливість.

А з огляду на складну і строкату історію міста, давайте під табличкою з діючою назвою — повісимо таблички з усіма назвами, які кожна вулиця мала в минулому, з відповідними датами та відповідними мовами. Тоді кожна вулиця Чернівців перетвориться на музей.

22.04.2021

На знімку: символічні таблички на вул. Архівній у Львові

Фото: Святослав Вишинський, 2014

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте