Бракує студентської самоорганізації

Києво-Могилянська академія традиційно демонструє першість в академічній сфері, проте найважливіша сторона внутрішнього життя університету часто залишається поза увагою — а саме здатність до низової самоорганізації, взаємопідтримки та лобіювання студентських інтересів. З останніх речей, котрі справляють враження і водночас змушують задуматись — створення незалежного фонду випускників НаУКМА для фінансування навчання 15 абітурієнтів на дворічну магістерську програму Могилянської школи журналістики після того, як державне замовлення на неї було скандально скасоване Міністерством освіти. Мета проекту — до 1 серпня зібрати 655 тис. грн. За кілька тижнів зусиллями ініціаторів уже залучено частину коштів у якості благодійних внесків та допомоги від компаній, в яких працюють випускники НаУКМА, і насьогодні ясно, що навчальний цикл принаймні найкращих абітурієнтів таки буде профінансовано.
 
Це один із багатьох прикладів гнучкої студентської самоорганізації в Могилянці — тієї самоорганізації, якої так бракує іншим вузам України як в академічній, так і в соціальній площинах. За приклад візьмемо Чернівецький національний університет — цілковита відсутність незалежної студентської ініціативи при масі неефективних, «спущених згори» організаційних структур на зразок студентського парламенту чи профспілки. Як результат: не тільки відсутність реального захисту прав студентів, але й формування пасивного та безініціативного середовища, яке після завершення вузу своєю громадянською імпотенцією тільки поглиблює суспільну стагнацію. Чи є підстави для формування ініціатив випускників університету для взаємопідтримки чи підтримки самої alma mater, навчальних проектів і безпосередньо студентів? Чи можуть вони бути, якщо прототипи подібних ініціатив відсутні на найперших етапах студентського життя? Будьмо реалістами: фінанси і розумні люди в місті є. Традицій меценатства і механізмів спільної дії — нема. Безсмертне тільки ленінське: «Что делать?»

4 коментарі

Святослав Вишинський
На початку липня на Russia.ru на тему студентської самоорганізації опубліковано не менш знаковий коментар декана (sic) філософсько-соціологічного факультету РАНХиГС Петра Сафронова:

Ірина Голуб
я взагалі тільки збираючи підписи на обхідний лист виявила для себе, що у нас в університеті діє профспілкова організація! Тобто, усі п’ять років мої права активно захищалися. Особливо тоді, коли нам більше, ніж на місяць затримали виплату стипендій, хоча це заборонено навіть законодавством…
Святослав Вишинський
Проблема не тільки у відірваності студентських мас від організацій, котрі покликані представляти їхні інтереси, але й у банальній обставині, що діяльність цих штучних організацій фінансується з відрахувань від стипендій — про що самі студенти протягом усього навчання не інформуються (аж до моменту заповнення обхідного листа при закінченні ВУЗу).
Віра Перун
інформування студентів зводиться тільки до того, що на першшому курсі новобрані профорги груп роздають листки-заяви, де студент повинен лише поставити підпис. зазвичай народ у текст не вчитується, просто підписує і все. 1 відсоток зі стипендії — начебто невелика для студента «втрата». але угоду повинні підписувати усі — і державники, і платники. левова частка зібраних кошщтів іде в казну обласної профспілки, вишівським же студпрофкомам залишається грошей хіба на зарплату голови профкому, бухгалтера і заступника (одного-двох, за часів мого студентства вони отримували по 600 гривень зарплати) плюс кілька гривень на організацію урочистих дат і змагань тощо, ініційованих профкомом. обласна профспілка знову левову часту здає в столицю. от і вам і захист інтересів. забратися із профкому начебот легко: написав заяву про відмову членства і все. але… є така річ, як гуртожиток (з нього не виселяють без згоди профкому, є навчальний процес — теж не відраховують за неуспішність, правда, там вплив студпрофкому малий, є ще деклька аспектів). зрештою, голови профкомів проводять «профілактичні» бесіди із самим бажаючими покинути профком, а також із профоргами груп і факультетів, аби ті повпливали на рішення студента. така-от ситуація…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте