Профессор с разоблачением

Був потішений прочитати на веб-сайті газети «Погляд» новину під заголовком «Професор Вишинський розповідатиме чернівчанам про оккультизм». З того, що далі в тексті анонсу про «професора» йдеться як про магістра та аспіранта, можна зробити висновок, що в наш час журналісти не розрізняють наукових ступенів і т.п. занудства. Або ж те, що уроки іронії та літератури на філологічному факультеті не минулись даремно. «Сеанс черной магии с полным ее разоблачением».

19 коментарів

Олег Тудан
«Погляд» всегда отличался вниманием к мелочам, изнутри видел эту кухню.
Лілія Шутяк
Свят, у цьому випадку ти мав би тішитися:) Тебе підвищили! А те, що для більшості журналістів наука — terra incognita ні для кого не секрет. І, на жаль, грішать таким не лише регіональні видання.
Святослав Вишинський
Пригадуються слова одного професора Чернівецького університету про те, що студенти-журналісти — це, сутнісно, люди без професії, так як у жодній спеціальності себе не знайшли. Втім, не слід полишати можливості того, що газетярі бувають наділені тонким почуттям гумору — та оцінювати ситуацію як літературну алюзію, як з першого погляду її сприйняв і я. Доки навчений досвідом цинічний розум не додумав решту.
Захар Подкидишев
Які викладачі на кафедрі журналістики ЧНУ, такі і молоді журналісти — напівфабрикати…
Михайло Шморгун
Учителі це інструмент неофіта у досягненні знань і ображатися на них — все одно, що ображати токарний станок (субєктивно).
Рина Бай
Людям властиво помилятися
Лілія Шутяк
У цьому випадку не помилка, а елементарне незнання. Людина просто не перевірила факти.
Рина Бай
цікаво ця новина і буде так висіти з неправильним заголовком на їхньому сайті?
Святослав Вишинський
Звичайно. Історія не стоїть на місці. Її давно накрили наступні новини і наступні «професори».
Михайло Шморгун
Хтось щось може згадати зі змісту самої лекції? Ні, я серйозно!
Ми обговорюємо «помилку» журналістки(а), яка НІ СЛОВА про суть сказаного Святославом не сказала!!!
Журналістика у нас формальна (тобто описує форму..). Це проблема! Інша крайність — заглиблюватися у суть… У такому форматі часто забувають про читача…
Справжня журналістика, як і істина — десь посередині)))
Святослав Вишинський
Власне, це був анонс, а не звіт, хоча, звичайно, його було майже дослівно передруковано з блогу «Вуличного Університету». Якщо ж говорити про перекази у ЗМІ, то мій досвід свідчить про те, що в кожному другому-третьому випадку журналісти неправильно або із суттєвими неточностями передають інформацію через 1) поспіх, 2) незацікавленість та 3) мінімальний культурний бекграунд. З останнім узагалі проблема: серед журналістів дуже мало людей з пристойним рівнем знань енциклопедичного характеру, без яких робота працівника ЗМІ перетворюється на трагікомедію. Однак це вже лірика.
Михайло Шморгун
По формі я затупив (пробачаюсь, звичайно анонс… Ой вей!), але по-суті думаюю не помилився…
Олег Тудан
«З останнім узагалі проблема: серед журналістів дуже мало людей з пристойним рівнем знань енциклопедичного характеру»

В этом, собственно, виноваты работодатели таких журналистов и редактора, либо закрывающие глаза на ляпы и отсутствие знаний, либо такие же точно недоучившиеся специалисты.
Святослав Вишинський
По-перше, вибирати особливо немає серед кого: більшість випускників університету є, відверто кажучи, людьми недалекими і навіть не завжди посередніми. По-друге, кращі до чернівецьких газет, радіо і телебачення майже не йдуть, так як рівень зарплатні не відповідає ні престижу, ні економічним реаліям. Зрештою, можливо, я перебільшую — але регіональні ЗМІ і не прагнуть підвищувати стандарти роботи — талановите перо в газетах не цінять (хіба що на словах), як не цінять талановитих ведучих і репортерів.
Лілія Шутяк
Справа не в тому, що не цінять. Просто журналіст, який більш-менш чогось навчився на регіональному рівні мусить рухатися далі. Куди? Зазвичай виїздять до столиці чи закордон. У нас залишаються ті, які: або мають куди рухатися далі й розвиватися, або ті, яким нікуди подітись, або ліниві, або… всі решта.
Святослав Вишинський
На регіональному рівні так само потрібні хороші фахівці в усіх сферах — помилково вважати, що кращі обов'язково мають рухатись до столиць, це релікт імперського мислення, тоді як провінціалізм — позитивна сторона европейськості. Інша справа, що це повинен бути провінціалізм у позитивному сенсі, а не в тому, до якого ми вже звикли. Якби зарплатня і престиж роботи журналіста в кращих регіональних виданнях відповідали кращим стандартам, то до столиць рухались би тільки найамбітніші, але необов'язково найпрофесійніші. Переконаний, що більшості було би комфортно залишатись саме тут, так як проживання у невеликому місті з давньою історією і певним культурним рівнем має свої переваги. По суті, нинішня ситуація — це вибір еліт, які свідомо відмовились від якісних ЗМІ у своїй роботі з масами — і це в т.ч. вибір регіональних еліт.
Лілія Шутяк
Можливо, ти не зовсім правильно мене зрозумів. У мене нема жодного комплексу провінційності та я НЕ вважаю, що для того, аби підвищувати свій рівень, потрібно обов«язково їхати до столиці. Рухатися потрібно в напрямку самовдосконалення. І, на жаль, більшість від цього відмовляється або не бачить змоги чи потреби реалізовувати це на регіональному рівні.
Рина Бай
Чи можливо таке, що людина, яка написала такий заголовок поняття не має, що зробила помилку. Всяке бува. Можливо, є зміст підказати, щоб виправили.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте