Без прапорів і заохочень

Стосовно маршу футбольних фанатів на підтримку родини Дмитра і Сергія Павличенків: у цілому враження позитивне. Футбольне середовище наочно демонструє можливості низової організації задля вирішення конкретних проблем. Сотня-дві активістів без партійних прапорів і яких-небудь фінансових заохочень — для Чернівців факт показовий. Мінус організації: відсутність належної дисципліни учасників. Незрозуміло, навіщо запалювати «фаєра» і створювати димову завісу по маршруту ходи, якщо це веде до затримань і елементарно гальмує колону. Ніколи не чув, що «стрейт-еджерам» приємно дихати клеями та горілою плівкою. На додачу в кращих традиціях — беззмістовні вигукування «A.C.A.B», зрозумілі лишень «посвяченим».

Якщо акція спрямована на створення резонансу по справі сім'ї Павличенків — навіщо допускати провокації і зайві конфлікти з правоохоронцями? Коли насильство на вулиці ініціює тисяча осіб — то це прояв громадянського гніву, але коли десяток молодиків — то елементарне хуліганство (sic) з відповідними іміджевими втратами для заходу та організаторів. Утім, вагомо, що затримань не допустили — в т.ч. завдяки втручанню депутата обласної ради Назара Горука. Однак факти вказують на тенденцію: доки навколофутбольний рух не навчиться грамотніше організовуватись, політичний та суспільний ефект його акцій буде мінімальний.

14 коментарів

Святослав Вишинський
Про схожі проблеми ми дискутували ще у 2008 р.:

Святослав Вишинський
"… Шо здебільшого є безглуздою «абракадаброю» не лише для стороннього глядача (потенційного симпатика), але й для представників Системи, проти кого ця зашифрована пропаганда спрямована («браві» вигукування абревіатури «A.C.A.B.» в обличчя правоохоронців)". (Святослав Вишинський, «Прагматика справа: Критика українського праворадикального руху», 2008)
Олег Тудан
«доки навколофутбольний рух не навчиться грамотніше організовуватись, політичний та суспільний ефект його акцій буде мінімальний.»

В отличие от европейских, изначально маргинальных околофутбольщиков, снг-шные тусы состоят часто из мажоров, опьяненных желанием и возможностью.

Хотя я видел сегодня много открытых и увлекательных лиц. Я теперь опять журналист и мне нельзя так говорить, но многие из них вызвали во мне оргазмическую симпатию.

Также очень, очень сильно умилила одна небезызвестная здесь персона, скандирующая «эйси-эйби», воровато оглядываясь по сторонам. Интересно, ее родители и участковый знают о ее отношении к правоохранительным органам?
Олексій Пономаренко
снг-шные тусы состоят часто из мажоров, опьяненных желанием и возможностью
Ось видно, що ти навіть не зрозумів про що сказав))))))))))
Вікторія Яшан
Натовп був дійсно неорганізований. Хоча про що можна говорити, коли середній вік молодих людей років 16. По дорозі окрім файєрів вони палили, вживали нецензурну лексику. Але оті викрики були справделивими, бо міліція у нас насправді така!!!
Хоча кричати їх так відверто у рупор не потрібно було, тим більше організаторам акції.
До речі, пане Тудан, як я зрозуміла, попереднє повідомлення стосується мене. Я Вам ось так скажу: я свого участкового в обличчя не бачила.Не було приводів чи причин.
А батьки до того, що я виходжу на протести вже не мають ніякого відношення.
Повну відповідальність за свої вчинки несу сама вже давно. І батьки сказати щось мені в таких випадках просто не можуть.
Олексій Пономаренко
В абревіатурі АСАВ немає нічого нецензурного. Слово ублюдки англійською все ж думає пройде цензуру, а вживались вони на адресу правоохорнців виключно через те, що справа була сфальсифікована саме ними
Олексій Пономаренко
Піротехніка то є деєяким виявом протесту.
У кожного свої якісь певні правила гри і розуміння ситуації. Так само можна сказати навіщо ультрас застосовують піротехніку на стадіоні, адже це призвиде до певних проблем з міліцією… Але незважаючи на це кожен думає по своєму. Питання піротехніки вже стоїть не один рік для України, а для Європи і взагалі десятиліттями, кожен не зацікавлений і не в темі знайде плюси і мінуси у цьому.
До речі, піротехніка використовувалась під час акцій «Свободу Павличенкам» у кожному українському місті, і ніде, за моєю інформацією, і за звітами, не було проблем з міліцією.
Що стосується АСАВ, то оскільки марш все ж трохи відноситься до навколофутбольного світу, то й заряди відповідні, атк би мовити для розуміючих, теж нормальне явище. Це всеодно, що на сьогоднішній перегляд фільму прийшли б усі ці ультрас і не зрозумівши ні слова із того що ти сказав розкритикували тебе за якусь певну обмеженість у поясненнях.
Олег Герман
Так давайте мух окремо, а котлети окремо… Для чого тоді влаштовувати подібні заходи, якщо вони тільки для «пасвісчьонних»?.. А ще крім того, для чого протестуючи проти сумнівної кримінальної справи, йти на конфлікт (точніше на ризик конфлікту) з правоохоронними органами?..
Олексій Пономаренко
Ніхто не говорить, що захід тільки для «пасвіщьонних», але й влаштовувати лікбез перед марщем для кожного теж думаю не варто. Хто туди йшов, знав для чого він йде, і знав чому.
Причини використання піротехніки я вже розповідав. Всі марші в інших містах з використанням піротехніки пройшли мирно і без жертв, як це намагається змалювати міліція пояснюючи свою незгоду з використанням піротехніки ультрас, як на стадіоні так і поза ним.
Просте питання: скільки постраждалих від використання ультрасами піротехніки на стадіонах ви знаєте? Тпепер друге питання: скільки постраждалих від піротехніки продаж якої мєнти прикривають у новорічні свята (не дивлячись на всі заяви про боротьбу з цим явищем). У нас журналісти далі свого носа не бачать керуючись офіційним прес-релізом від міліції, а ці питання ніхто не ставить.
Вікторія Яшан
От в цьому я з Олегом згодна. Хоча я не така вже й професійна громадська діячка, але щось таки в цьому тямлю. Перехожим було не зовсім зрозуміло про що йдеться.

Я незрозуміла одного: чого хотіли добитися організатори???

Навіщо вони ще й гроші збирали? І чи дійсно їх перечислять хлопчикові?
Вікторія Яшан
Хоча добре, що провели. Саме тут потрібною категорією була молодь, а підняти нас з диванів чи відірвати від Інтернету важко.
Святослав Вишинський
Відео-фрагмент завершальної частини маршу на Центральній площі:






Вікторія Яшан
Тудане, а чого б тобі нарешті не навчитися говорити прямо, називати речі своїми іменами??? І чому б не висловлювати те, що тобі не подобається в мені в приват, а не в коментах до дописів різних користувачів, не тільки моїх, поміть.
Я кричала на марші те, що хотіла. Якщо мене не забрали за це в райвідділок, отже або я не порушувала законодавство, або туповаті «копи» у нас.
Андрій Тужиков
складається враження, що справа павличенків політично заангажована, бо тільки околоправі щось роблять
прикро, що серед учасників були особи малознайомі з справою павличенків
ніби-то прийшли виразити свій нонконформізм, байдуже за що
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте